Ascultă Radio România Cluj Live

Rezultate la BAC 2014

bacalaureat_2014

bacalaureat

Articol editat de Andrei Cretoiu, 6 iulie 2014, 12:37 / actualizat: 23 iulie 2014, 12:45

58,99% dintre absolvenţii de clasa a 12-a au promovat bacalaureatul în sesiunea iunie-iulie, după centralizarea a 97 de procente din date.Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, proporţia este mai mare cu 3% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În judeţul Cluj, anul acesta, procentul de promovabilitate a examenului de Bacalaureat este de 73,91, cu 3 procente mai mare decat anul trecut. Tot la nivelul Clujului au fost au fost 10 medii de 10.

Remus Pricopie, i-a felicitat pe absolvenţii de liceu care au promovat prima sesiune a examenului de bacalaureat şi le-a mulţumit cadrelor didactice pentru buna organizare şi derulare a probelor.
El a declarat că îi încurajează pe cei care nu s-au pregătit suficient să-şi păstreze încrederea în forţele proprii şi să înveţe pentru următoarele sesiuni. Potrivit ministrului, elevii care nu au promovat examenul vor fi sprijiniţi pentru a obţine performanţă în viitor.
Reamintim că până la această oră, conform datelor centralizate de minister, 59,18% dintre absolvenţii de clasa a XII-a au promovat bacalaureatul. Dintre cei promovaţi, peste 25.000 au obţinut medii pe segmentul 8-8,99.
Şi la această sesiune a bacalaureatuluiau fost descoperite nereguli, în toată ţara deşi ministrul Remus Pricopie atrăsese atenţia că nu vor fi tolerate abateri de la lege.
Un inspector şcolar din Arad, acuzat că ar fi primit BANI pentru a-i ajuta pe unii candidaţi să promoveze bacalaureatul, a fost arestat la domiciliu pentru 30 de zile. De asemenea, mai mulţi elevi au fost eliminaţi din săli pentru tentativă de fraudă. Afişarea notelor se va face până luni, când se vor putea depune şi contestaţiile. Rezultatele finale se fac publice în 11 iulie.

În Bistriţa- Năsăud: două licee au media generală de peste 9, alte două au promovabilitate zero!
Elevii din judeţul Bistriţa-Năsăud au obţinut un procent de promovabilitate la examenul de bacalaureat superior mediei naţionale, de 62,41%. Astfel, dintre cei 2 486 de elevi înscrişi, 1 418 au promovat examenul de bacalaureat, 16,14 % dintre aceştia obtinând o medie de peste 9.
Rezultatele examenului de bacalaureat înregistrate au făcut obiectul unei analize a Comisiei Judeţene din cadrul ISJ BN, reunită în cursul dimineţii şi care s- a oprit asupra rezultatelor obţinute în două licee, a căror medie este sub aşteptări. Este vorba de Colegiul Naţional Andrei Mureşanu din Bistriţa, unde rezultatele secţiei maghiare au diminuat drastic media generală a şcolii şi Liceul Henri Coandă din Beclean, unde promovabilitatea, cel puţin până la afişarea rezultatelor contestaţiilor, este zero.
Inspectorul şcolar general, Camelia Tabără a apreciat faptul ca judeţul Bistriţa-Năsăud se află în jumătatea superioară a clasamentului naţional şi crede că: elevii au conştientizat că nu promovezi examenul de bacalaureat numai dacă înveţi şi dacă ai cunoştinte minimale şi vedeţi că avem suficienţi copii, 111, care practic au media peste 5, dar nu au reuşit să realizeze media 6, care este baremul de promovare a examenului de bacalaureat.
Colegiul Naţional Liviu Rebreanu din Bistriţa conduce clasamentul pe judeţ cu o medie generală de promovabilitate de 95,69%, urmat de Colegiul Naţional Petru Rareş din Beclean cu media de promovabilitate de 93,96% şi de Colegiul Naţional George Coşbuc din Năsăud cu media de promovabilitate de 89.88%.

În judeţul Bihor, 57,8% dintre absolvenţii care au susţinut bacalaureatul au promovat.

În judeţul Satu Mare, 63,18 procente au reuşit să obţină note de trecere. Doar doi candidaţi au promovat cu media zece.
Unul dintre ei, Alexandru Ioan Pop, a aplicat la cinci instituţii de învăţământ superior de top din Marea Britanie, fiind admis deja la Universitatea din Bristol, unde îşi va continua studiile în Informatică.
El a declarat că după absolvire, intenţionează să rămână în Regatul Unit. Cel de-al doilea absolvent de liceu sătmărean care a obţinut media 10 la Bacalaureat este Alina Maria Demian, de la Liceul Teoretic din Carei.

În judeţul Sibiu, promovabilitatea la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, a fost de 69%.

La unele instituţii de învăţământ superior, admiterea se face exclusiv în funcţie de media de la bacalaureat, în timp ce la altele, candidaţii trebuie să susţină diverse probe sau teste.
Această primă sesiune a bacalaureatului nu a fost lipsită de nereguli. 273 de absolvenţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă, iar un inspector şcolar din Arad, acuzat că ar fi primit BANI pentru a-i ajuta pe unii candidaţi să promoveze Bacalaureatul, a fost arestat la domiciliu.

 

Radio Cluj

Corectarea digitală, criticată vehement de Consiliul Elevilor Alba
Educaţie luni, 15 aprilie 2024, 11:29

Corectarea digitală, criticată vehement de Consiliul Elevilor Alba

Metoda de corectare digitală a fost deja pusă în practică în cadrul simulărilor care au avut loc în luna martie.   Reprezentanții...

Corectarea digitală, criticată vehement de Consiliul Elevilor Alba
Prin PNRR vor fi reabilitate 26 de unități de învățământ din Oradea
Educaţie joi, 11 aprilie 2024, 11:46

Prin PNRR vor fi reabilitate 26 de unități de învățământ din Oradea

Aceste clădiri vor avea spații moderne și multifuncționale, iar exteriorul va fi reabilitat, anunță Primăria Oradea.   Durata de...

Prin PNRR vor fi reabilitate 26 de unități de învățământ din Oradea
Începe înscrierea în învăţământul primar
Educaţie joi, 11 aprilie 2024, 08:20

Începe înscrierea în învăţământul primar

Între 14 şi 17 mai se vor procesa cererile-tip de înscriere şi se vor repartiza copiii la şcoala de circumscripţie.   Între 20 şi 27 mai...

Începe înscrierea în învăţământul primar
Vacanța de Paști
Educaţie marți, 9 aprilie 2024, 15:36

Vacanța de Paști

Anul acesta vacanța de primăvară include doar Paștele Ortodox, întrucât Paștele Catolic a fost celebrat pe 31 martie.   În 8 mai, elevii...

Vacanța de Paști
Educaţie joi, 4 aprilie 2024, 14:58

Academia Română, la 158 de ani

O sesiune festivă a Adunării Generale a avut loc în această dimineaţă, iar până la ora 16:00 s-a desfăşurat Ziua Porţilor Deschise. ...

Academia Română, la 158 de ani
Educaţie joi, 4 aprilie 2024, 13:59

Tabără pentru copii orfani în stațiunea Băișoara

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj se va implica sâmbătă, 6 aprilie, la Centrul de vacanță Moara de Pădure, în proiectul...

Tabără pentru copii orfani în stațiunea Băișoara
Educaţie joi, 4 aprilie 2024, 13:39

Caz șocant la un centru de educație incluzivă din Oradea

Orizontul educațional în România pare să fie strâmt și plin de prejudecăți, cel puțin în cazul Centrului Școlar de Educație Incluzivă...

Caz șocant la un centru de educație incluzivă din Oradea
Educaţie miercuri, 3 aprilie 2024, 16:28

UMF Cluj a obținut finanțare pentru două proiecte mari

Finanțarea provine prin Planul Național de Redresare și Reziliență și se ridică la 69,3 milioane de lei.   Clădirea, care va găzdui...

UMF Cluj a obținut finanțare pentru două proiecte mari