Ascultă Radio România Cluj Live

Lapte medicinal fabricat în Sălaj

La îndemnul Prinţului Charles al Marii Britanii, tânărul sălăjan Viorel Ghiuruţan a renunţat la facilităţile traiului în mediul urban pentru a produce lapte medicinal.

Lapte medicinal fabricat în Sălaj

Articol editat de Andreea Leonid, 15 octombrie 2014, 16:30 / actualizat: 17 octombrie 2014, 13:39

Laptele este obţinut exclusiv de la animale care mănâncă plante medicinale crescute natural în vârful muntelui. Bărbatul spune că a fost nevoie de Alteţa Sa Regală pentru ca unii să conştientizeze că România încă mai are facilităţile pe care cele mai multe state dezvoltate le-au pierdut cu ani în urmă: natura curată.

Viorel Ghiuruţan povesteşte că l-a auzit pe prinţul Charles al Marii Britanii vorbind despre păşunile naturale din România, unice la nivel european, păşuni pe care cresc plante medicinale în mod natural.
Viorel_ghiurutan
Aşa i-a venit ideea să renunţe la viaţa de oraş pentru a creşte capre departe de agitaţia din mediul urban. Astfel, a ajuns să aibă aproximativ 400 de animale pe care le paşte în zone muntoase cu o bogată prezenţă a plantelor medicinale, plante ale căror proprietăţi se regăsesc ulterior în lapte.
Bărbatul spune că laptele astfel obţinut are proprietăţi deosebite, produsul nefiind prezent deocamdată pe rafturile magazinelor. Viorel Ghiuruţan nici nu vrea să audă de industrializarea produsului despre care crede că poate fi obţinut numai manual şi doar înr-o anumită perioadă a anului, când plantele medicinale se regăsesc pe pajiştile situate la marginea judeţului Sălaj, la graniţa cu judetul Cluj.

Nu-i totuna să iei un lapte dintr-o furajeră intensivă, cu stimulator de producţie de lapte. Animalul ăla va procesa furajul pe care-l mănâncă şi va da laptele în consecinţă, a ceea ce mănâncă, şi nu-i totuna ca animalul în păşune să mănânce scoartă, să mănânce spini, să mănânce frunze, să mănânce flori. Dacă-i spui cuiva şi zice ‘dom’le, dar de ce?’ Dacă este o păşune preponderentă cu spânz sau cu scaiul vânăt, sunt oameni care se chinuie să facă antibiotice din scai vânăt. Animalul ăsta îl mănâncă şi el procesează ceea ce mănâncă şi se regăseşte într-o anumită cantitate şi în lapte. Deci ăsta e antibioticul natural. (Viorel Ghiuruţan)

Povestea lui Viorel Ghiuruţan despre caprele lui, spusă chiar de el, o gasiţi mai jos:

 

Adi Lungu

Casa de licitații Christie’s a fost dată în judecată!
Diverse joi, 21 august 2025, 00:00

Casa de licitații Christie’s a fost dată în judecată!

Un colecţionar de artă acţionează în instanţă casa de licitaţii britanică Christie’s, afirmând că aceasta i-a vândut un tablou de...

Casa de licitații Christie’s a fost dată în judecată!
Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate
Diverse miercuri, 20 august 2025, 12:00

Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate

Nucile sunt foarte sănătoase datorită conţinutului bogat de proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale şi antioxidanţi, cu...

Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate
Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere
Diverse miercuri, 20 august 2025, 00:00

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere

Grupul hipic britanic AMO Racing a cumpărat o iapă cu suma record de 3 milioane de euro la prestigioasa licitaţie de cai ‘yearling’,...

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere
Cum alegi legumele pentru conserve reușite
Diverse marți, 19 august 2025, 14:22

Cum alegi legumele pentru conserve reușite

Pusul conservelor pentru iarnă este o tradiție care nu se pierde, chiar dacă astăzi găsim legume în supermarketuri tot timpul anului. Gustul...

Cum alegi legumele pentru conserve reușite
Diverse marți, 19 august 2025, 12:00

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride

Vara şi căldura ne obosesc şi ne sleiesc de puteri, dar aceste simptome aparent „obişnuite” pot ascunde deshidratarea, care...

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride
Diverse marți, 19 august 2025, 00:00

Pizza mai simplă, notă mai mare

O pizzerie din Italia a fost intens criticată după ce a solicitat o taxă suplimentară pentru eliminarea unui ingredient dintr-o pizza,...

Pizza mai simplă, notă mai mare
Diverse luni, 18 august 2025, 12:00

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă

Multe persoane adaugă sare înainte de a gusta mâncarea, în timp ce altele susţin cu mândrie că nu folosesc deloc sare.   Adevărul este...

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă
Diverse luni, 18 august 2025, 00:00

Animalele de lemn fug de schimbările climatice

Zeci de animale uriașe din lemn au străbătut 20.000 de kilometri pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice.   O caravană...

Animalele de lemn fug de schimbările climatice