Ascultă Radio România Cluj Live

În Sălaj, sunt peste 3000 de pălincii înregistrate.

În Sălaj sunt înregistrate peste 3000 de pălincii, unităti în care este obţinută cunoscuta băutură sălăjeană. În cele mai multe cazuri este utilizată aceeaşi metodă de fierbere a fructelor ca cea de acum două secole, prin dubla distilare. Autorităţile judeţene se gândesc să transforme câteva pălincii în adevărate muzee, multe fiind o adevărată atracţie mai ales pentru turiştii străini. Povestea acestor pălincii începe odată cu culesul prunelor:

În Sălaj, sunt peste 3000 de pălincii înregistrate.

Articol editat de Alina Vingan, 23 octombrie 2014, 15:54

Când sunt prune multe le adunăm, le punem pe toate în căzi cum spunem noi şi după 3 săptămâni le dăm la cazan le fierbem şi facem ţuică. O laşi cum o culegi de pe prun, într-adevăr este medicament dar nu exagerat de multă. (Ioan Cristea)

Ioan Cristea a moştenit secretul fiertului pălincii de la bunicul său şi spune că povestea celebrei pălinci începe odată cu recoltarea prunelor la care  participă toţi membrii familie. Odată strânse prunele ajung la pălincie.  Aici totul se transformă într-o artă în care tradiţia este la ea acasă.

Am întâlnit o astfel de pălincie în localitatea Ortelec, unde breiner, adică cel care are grijă ca pălinca să aibă mărgea după ce a fiert, este domnul Vasile unul dintre cei care au desluşit misterele obţinerii celebrei băuturi tradiţionale:

Cazanele sunt din cupru alimentar şi se procesează în cazan vodca, asta e cea mai slabă, de 40-45 de grade, după care o băgăm la cazanul mic şi se face pălinca la 52 de grade, dar se face de 70 de grade prima dată. Cel care se ocupă de foc este tot breinerul, care se ocupă şi de cazane. Focul trebuie să fie mai moale, lemne se folosesc cele de stejar, de fag, ce are omul. După, aşteptăm cam 6 ore să iasă ţuica. Ne-am modernizat, nimeni nu mai învârteşte în cazan, totul se face motorizat. Procesul de producţie a pălincii durează până în noiembrie, decembrie, pînă au oamenii marfă. Meseria am învăţat-o de la tata, pălinca se verifică dacă este bună prin bătutul în pahar şi se vede mărgeua, se gustă să se vadă dacă este tare, să fie dulce nu acră. (Vasile, breiner)

Simbolul Sălajului are însă o problemă, nu poate fi cumpărat pentru că deocamdată figurează pe lista produselor spirtoase iar taxarea este dublă, odată la cazan şi a doua oară la îmbuteliere.

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj
Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea
Reportaje duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea

FIAP Best Author la un Salon Internațional de Fotografie este unul dintre cele mai râvnite premii pentru un artist în domeniu. Fotograful orădean...

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea
”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română
Reportaje sâmbătă, 13 aprilie 2024, 00:00

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română

Geamul cu poezie – o altfel de oră de limba și literatura română D-na profesoară de limba și literatura română, Ingrid Galasiu, de la...

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română
Permacultură în grădina şcolii
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele