Ascultă Radio România Cluj Live

Elicopter prăbuşit în judeţul Sibiu: 8 morţi, 2 supravieţuitori

Update duminică 23 noiembrie:

Elicopter prăbuşit în judeţul Sibiu: 8 morţi, 2 supravieţuitori

Articol editat de Andreea Leonid, 21 noiembrie 2014, 15:28 / actualizat: 27 noiembrie 2014, 9:38

Starea de sănătate a celor doi militari care au supravieţuit accidentului aviatic din judeţul Sibiu, este staţionară.
Ei sunt internaţi la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri din capitală. Pacientul cu arsuri mai grave va fi operat luni, iar cel cel de-al doilea, cel mai probabil, va fi supus în zilele următoare unei intervenţii chirurghicale în care se vor pune grefe de piele, în special la mâini.
Cei doi militari au suferit arsuri pe aproximativ 40% din suprafaţa corpului. Unul dintre ei are un traumatism facial şi 30% din arsură este de gradul trei. Celălalt pacient are mai puţină arsură profundă şi o fractură de radius – a anunţat, ieri, purtătorul de cuvânt al spitalului.
Opt militari şi-au pierdut viaţa şi alţi doi au fost răniţi în urma prăbuşirii unui elicopter militar IAR-330 Puma în urmă cu două zile lângă localitatea Mălâncrav, din Judeţul Sibiu
…………………………………………………………….

Această prezentare necesită JavaScript.

UPDATE sâmbătă, 22 noiembrie, ora 13:30 –  Cei doi militari care au supravieţuit accidentului aviatic sunt în continuare în stare gravă, fiind internaţi la Spitalul de clinic de chirurgie plastică, reparatorie şi arsuri din capitală.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, Adrian Stănculea, a declarat că pacienţii au arsuri pe aproximativ  40% din suprafaţa corpului. Unul dintre ei este intubat, are şi un traumatism facial şi este supus, în prezent, unei proceduri de îndepărtare a unui corp străin din unul dintre plămâni. Acesta este în starea cea mai gravă, având arsuri profunde pe o suprafaţă destul de mare a corpului, 30%, şi ar urma să fie supus unei operaţii în cursul zilei de luni.

Prognosticul medicilor, însă, rămâne rezervat în cazul ambilor pacienţi şi se monitorizează, în continuare, evoluţia acestora.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE sâmbătă, 22 noiembrie, ora 13.00 – Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa este la Sibiu, la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”. El se întâlneşte cu membrii familiilor celor 8 militari care şi-au pierdut viaţa în accidentul de elicopter de vineri.

Mircea Duşa: Familiilor le-am transmis condoleanţe şi, probabil, mâine (duminică), după ce vor fi gata toate formalităţile legale, în jurul orei 14,  la Academia Forţelor Terestre vom organiza ceremonialul militar religios, după care vor pleca, cu mijloacele de transport, spre Argeş, spre Olt, spre Alba, spre Câmpia Turzii, cu un C-130, şi sigur că, cu familiile, vom stabili şi data când vor avea loc, în localităţile unde familiile doresc, înmormântările. De asemenea, i-am invitat astăzi (sâmbătă), aici, pe cei doi băieţi care erau la faţa locului atunci când s-a produs această catastrofă şi am dorit să le mulţumesc pentru spiritul lor umanitar şi pentru faptul că au intervenit cu curaj şi i-au salvat pe cei doi militari pe care, ulterior, i-am transportat la Târgu Mureş, la Bucureşti, şi pentru ceea ce au făcut le-am mulţumit şi, sigur, le-am dat şi câte o amintire de la Ministerul Apărării. 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

UPDATE sâmbătă, 22 noeimbrie, ora 12:00 –  Secretarul american al apărării, Chuck Hagel, le-a transmis condoleanţe familiilor militarilor care au murit în accidentul de elicopter de vineri, din judeţul Sibiu, în timp ce se îndreptau către un exerciţiu comun cu forţele americane.

Potrivit unui comunicat al Pentagonului, Chuck Hagel a ţinut să sublinieze că, de la aderarea la NATO, România a fost ‘un aliat marcant şi partener al Statelor Unite’ şi că militarii români se bucură de apreciere din partea armatei americane pentru ‘dedicarea şi jertfele’ din Irak, Afganistan şi Europa. Secretarul apărării precizează că Statele Unite îşi reafirmă angajamentul de a apăra interesele şi valorile comune şi de a consolida apărarea colectivă.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

UPDATE, sâmbătă, 22 noiembrie, ora 10:30 –  Cei doi militari răniţi sunt căpitan-comandorul Corneliu-Gabriel Titiana, în vârstă de 47 de ani, şi maistrul militar cls. I Valentin Bora, în vârstă de 41 de ani, după cum a anunţat MApN. Ei au fost aduşi în Bucureşti având arsuri şi fracturi.

Corneliu-Gabriel Titiana a fost adus primul, intubat. „Avea traumatism facial şi arsură grad II B3 în special în zona toracică şi abdominală şi mai puţin la membrele inferioare. A fost dus direct în sală, fiind operată fractura de piramidă nazală. Totodată, a fost realizată toaleta leziunilor provocate de arsură şi a fost realizată o incizie de decompresiune. Toată intervenţia a durat mai bine de două ore”, a precizat directorul medical al Spitalului de Arşi, dr. Cristian Niţescu.

Comandorul va mai fi operat, întrucât la investigaţii a fost descoperit un corp străin într-un plămân, care îi îngreunează respiraţia. El este, în continuare intubat, a mai spus medicul.

Şi Valentin Bora a fost operat sâmbătă noaptea. „Avea arsuri mai superficial grad III, cam 5-7 la sută, restul fiind arsuri intermediare. A venit cu o fractură la antebraţ, treimea inferioară. A fost operată fractura şi apoi am făcut toaleta leziunilor provocate de arsuri”, a precizat dr. Niţescu.

Luni va fi făcută o nouă evaluare a pacienţilor şi vor continua operaţiile ce vizează arsurile.

În acest moment, pentru ambii militari, prognosticul este rezervat.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE, sâmbătă, 22 noiembrie, ora 9 – Cei doi militari care au supravieţuit accidentului aviatic de vineri dimineaţă, din judeţul Sibiu au fost operaţi noaptea trecută la Spitalul de Arşi din Capitală.

Medicii nu au prezentat până acum informaţii noi despre starea lor de sănătate.

Între timp, cadavrele celor 8 militari care şi-au pierdut viaţa după ce elicopterul IAR Puma 330 s-a prăbuşit, au fost aduse la morga Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, pentru necropsie.

Ancheta deschisă de  procurorii Parchetului Militar Cluj în acest caz continuă.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE ora 14.30 – Condiţiile meteo dificile şi ceaţa densă au fost cauzele probabile ale accidentului aviatic de vineri dimineaţă din judeţul Sibiu.

Elicopterul a atins un copac înalt, după care s-a redresat şi a căutat un loc pentru aterizare forţată.

8 militari şi-au pierdut viaţa, iar doi se află în stare gravă în urma prăbuşirii elicopterului IAR 330 Puma în nordul judeţului Sibiu.

Primul pacient a fost adus cu un elicopter SMURD la Târgu Mureş în jurul orei 14. El are arsuri pe o suprafaţă mare a corpului, motiv pentru care a fost intubat şi sedat.

Celălalt militar care a supravieţuit tragediei urmează să fie adus cu o ambulanţă tot la Târgu Mureş.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE ORA 13:50 – Una dintre persoanele salvate în urma prăbuşirii elicopterului militar în judeţul Sibiu a fost pilotul.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE, ora 13.00 – Ministerul Apărării Naţionale confirmă că opt militari şi-au pierdut viaţa şi alţi doi au fost răniţi în urma prăbuşirii unui elicopter militar IAR-330 PUMA.

Accidentul a avut loc vineri, în jurul orei 10.40, pe raza localităţii Mălâncrav, din judeţul Sibiu.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat că anunţul la 112 a fost făcut de unul dintre militarii aflaţi la bord. El a mai precizat că în zona accidentului vizibilitatea este redusă.

Biroul de Presă al MApN precizează că va da detalii despre cei aflaţi în aeronavă, după ce vor fi informate familiile acestora.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE, ora 12:00 – ISU Sibiu: Opt morţi şi doi răniţi, în urma prăbuşirii elicopterului! 

Opt persoane au murit după prăbuşirea elicopterului militar în judeţul Sibiu, iar alte două au fost evacuate cu elicopterul SMURD ajuns de la Târgu Mureş, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, Bianca Sabău, a declarat  că acţiunea de căutare a elicopterului este coordonată de judeţul Sibiu, dar sunt implicate forţe şi din Mureş.

„În accidentul aviatic s-au înregistrat opt persoane decedate, iar alte două victime au fost evacuate cu elicopterul SMURD de la Târgu Mureş, care a ajuns în zona accidentului”, a spus Bianca Sabău.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Un elicopter militar s-a prăbuşit vineri dimineaţă în apropiere de localitatea Mălăncrav, undeva la limita dintre judeţele Sibiu şi Mureş.

Primele date indică faptul că aparatul de zbor ar fi luat foc în aer.  La bordul elicopterului s-au aflat, potrivit unor surse neoficiale, 10 persoane.

Este un elicopter IAR 330 Puma, care participa la exerciţii româno-americane  în poligonul Cincu şi se deplasa dinspre baza aeriană de la Câmpia Turzii către poligon.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a confirmat faptul că în aparatul de zbor se aflau 8 militari. Spre locul accidetului a plecat un elicopter SMURD.

 

Redacţia

„Fructul memoriei” este foarte util pentru creier
Diverse luni, 22 aprilie 2024, 12:00

„Fructul memoriei” este foarte util pentru creier

Fructele cresc în ciorchini la baza frunzelor, salak fiind cunoscut şi sub denumirea de fructele şarpelui, deoarece coaja sa are un aspect solzos....

„Fructul memoriei” este foarte util pentru creier
Nutella – 60 de ani într-un borcan!
Diverse luni, 22 aprilie 2024, 09:32

Nutella – 60 de ani într-un borcan!

Cei 60 de ani, celebrează geniul lui Michele Ferrero, care în 1964 a inventat crema de alune și ciocolată.   Timp de decenii a fost o...

Nutella – 60 de ani într-un borcan!
Alimente care îi ajută pe copii să se recupereze rapid după bolile respiratorii
Diverse duminică, 21 aprilie 2024, 12:00

Alimente care îi ajută pe copii să se recupereze rapid după bolile respiratorii

Alimentația nesănătoasă poate duce la creșterea riscului de îmbolnăvire, iar copiii în perioada de creștere sunt vulnerabili la...

Alimente care îi ajută pe copii să se recupereze rapid după bolile respiratorii
Se pot descifra visele păsărilor?
Diverse duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

Se pot descifra visele păsărilor?

Un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea din Buenos Aires a aruncat o nouă lumină asupra acestei întrebări intrigante prin...

Se pot descifra visele păsărilor?
Diverse sâmbătă, 20 aprilie 2024, 16:00

O vilă veche din Pompeii a fost iluminată într-un mod inedit

Aceste ţigle conţin celule solare fotovoltaice, care îi permit sitului arheologic inclus de UNESCO pe lista patrimoniului mondial să îşi...

O vilă veche din Pompeii a fost iluminată într-un mod inedit
Diverse sâmbătă, 20 aprilie 2024, 12:00

Care este cea mai bună brânză pentru…inimă?

Brânza este un produs versatil care poate fi adăugat în mâncăruri, sandvişuri, salate, precum și consumată cu vin.   Cu toate acestea,...

Care este cea mai bună brânză pentru…inimă?
Diverse sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

”Colțul Celibatarilor” în parcuri!

În Suzhou, a fost deschisă o „Grădină a Întâlnirilor”, o iniţiativă care are ca scop organizarea şi formalizarea procesului de...

”Colțul Celibatarilor” în parcuri!
Diverse vineri, 19 aprilie 2024, 18:00

Oraşele majore ale Chinei se scufundă sub propria greutate

Un nou studiu relevă că cel puţin jumătate din oraşele majore ale Chinei se scufundă sub propria greutate.   Cercetătorii au evaluat 82...

Oraşele majore ale Chinei se scufundă sub propria greutate