Ascultă Radio România Cluj Live

Cum alegem carnea pentru sărbători

Sibienii sunt foarte bine documentaţi şi conştiincioşi atunci când vine vorba de pregătirea cărnii pentru sărbătorile de iarnă.

cum alegem carnea

Articol editat de Alina Vingan, 8 decembrie 2014, 15:56

Analizele pe carnea de porc au început deja de două săptămâni iar sibienii îşi aşteaptă răbdători rândul pentru a se asigura că nu este nimic în neregulă cu carnea pregătită pentru sărbători.

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, spune că la nivelul judeţului Sibiu nu a întâmpinat probleme şi că sibienii ştiu foarte bine ce au de făcut şi vin în fiecare iarnă cu carnea la control. Dan Fărcaş ne vorbeşte în continuare despre pericolul la care ne supunem dacă nu ducem carnea la control înainte de consum.

Cel mai frecvent se întâlneşte la carnea de vânat. Mai greu la porcul domestic, dar asta nu înseamnă că nu trebuie controlat orice porc sacrificat. Oamenii din Sibiu cam ştiu şi vin să îşi controleze carnea. Problema cea mai importantă este că omul trebuie să înţeleagă că în momentul în care sacrifică porcul e bine să recolteze din părţile din care am putea să găsim larve. Populaţia din Sibiu e destul de bine instruită. Mai mult decât atât, noi nu am avut cazuri de trichineloză la om, ceea ce e mare lucru. Foarte foarte periculos este vânatul, dar şi acolo cei care vânează ştiu cum stă problema, recoltează probe şi animalul este verificat înainte de a fi prelucrat şi servit la masă. Este foarte riscant să consumi o carne necontrolată sanitar, mai ales pe zona trichinei (Dan Fărcaş, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu).

Numărul sibienilor care aleg încă varianta clasică, aceea de a tăia porcul acasă, a scăzut faţă de anul trecut. Ei spun că îşi duc mereu carnea la analize şi totul e în regulă. Cei care aleg însă carnea cumpărată din magazin spun că nu mai mănâncă la fel de multă carne ca pe vremuri şi nu are rost să taie un porc întreg.

„Tai porcul acasă şi îl duc mereu la verificat, în fiecare an.”
„În fiecare an tăiam porcul şi îi făceam toate controalele dar acum suntem bolnavi şi nu mai mâncăm atât de multe grăsimi.”
„Nu mai tai porcul. Îl tăiam când eram mai tânăr şi îi făceam examenul trichineloscopic.”
„Iau carnea de la magazin pentru că vin de la Dolj să am grijă de nepoţel şi e mai uşor aşa. Atunci când sunt acasă tai porcul şi nu folosim carnea până nu o ducem întâi la control.”
Trichineloza este cea mai gravă boală care poate fi contractată de om de la carnea de porc. Simptomele ei sunt deseori confundate cu cele ale unei simple răceli, fiind astfel descoperită foarte greu.
Controlul cărnii poate fi făcut la Piaţa Cibin la spaţiul amenajat special pentru acest procedeu, precum şi la sediul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

 

Cristian Florea

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj
Reportaje duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea

FIAP Best Author la un Salon Internațional de Fotografie este unul dintre cele mai râvnite premii pentru un artist în domeniu. Fotograful orădean...

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea