Ascultă Radio România Cluj Live

Ascultă oameni de poveste: Ramona Mîndru – a dărui în fiecare zi…de 13

Această prezentare necesită JavaScript.

Ramona Mandru
Foto: Ramona Mandru

Articol de , 12 decembrie 2014, 07:00 / actualizat: 12 decembrie 2014, 8:57

Ramona Mîndru e hair-stilist şi conduce, în Cluj, salonul de frumuseţe „Catwalk by Ramona Mîndru”, situat pe strada Mihai Eminescu la numărul 13. Începând din luna martie, în fiecare zi de 13, Ramona îşi închide casa şi toate veniturile – ridicându-se, în medie, la peste 1000 de euro – se îndreaptă spre scopuri caritabile. O acţiune la care participă întreaga echipă.

„De fiecare dată avem câte o tematică, în fiecare lună, ori în funcţie de cauza aleasă, ori în funcţie de perioada din an în care ne aflăm”, explică Ramona. „E important ca şi echipa să se simtă bine şi să simtă că e o altfel de zi. Nu neapărat o zi care e dedicată counităţii, ci o zi de sărbătoare, o zi în care lumea dăruieşte necondiţionat.”

Acţiunile caritabile de până acum au fost destinate Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere, prin achiziţionarea unei maşini de scris Braille, Institutului Oncologic „Ion Chiricuţa”, cu medicamente pentru copiii cu leucemie, unor copii cu sindrom Down, Crucii Roşii, cu o targă de salvare. Fetele din echipa Ramonei au petrecut o altă zi alături de copiii de la Asociaţia Autism Transilvania, după care au donat bani pentru tratamentul unui dintre ei. Pentru luna decembrie, salonul a stabilit un parteneriat cu Asociaţia Little People, care îi sprijină pe copiii şi tinerii care au trecut printr-un tratament al cancerului.

Din luna martie până în noiembrie 2014, proiectul Ramonei Mîndru, intitulat „13 cu Atitudine”, a reuşit să mobilizeze suma de 31.000 de lei pentru diverse cauze umanitare.

”În general, clientele plătesc mult mai mult [în zilele de 13], pentru că conştientizează că e vorba de o campanie de responsabilizare şi le place foarte mult ideea asta. Treisprezece a venit de la faptul că noi ne-am relocat în 2013 şi am simţit nevoia de a da comunităţii şi universului o fărâmă din bucuria pe care o simţim noi, zi de zi, în acest spaţiu minunat, cu o panoramă a parcului superbă… Locuim şi pe strada Eminescu 13, aşa că a fost un cumul de dorinţe şi nevoi şi idei”.

Nu e uşor sa faci bine, spune Ramona Mîndru. Operaţiunile de închidere a casei de bani într-o zi a lunii sunt delicate, financiar şi administrativ. Dar efortul merită. Ramona Mîndru spune că ar vrea ca proiectul ei să îi inspire şi pe alţii şi să vadă tot mai mulţi oameni în jurul ei dăruind pentru alţii.

Binele poate fi făcut – ca un aranjat de păr – creativ şi plăcut. O zi de 13 din vară, de exemplu, White Day, a îmbrăcat în alb întrega echipă a salonului. Într-o altă zi, Puzzle Box-ul a colectat fotografiile tuturor clientelor.

În seara zilei de 13 noiembrie, Ramona Mîndru a primit, la Bucureşti, premiul special al juriului la Gala „Oameni pentru Oameni 2014”, organizată de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC). Proiectul „13 cu Atitudine” a fost apreciat ca cel mai eficient proiect filantropic. Un proiect care, după cum afirmă iniţiatoarea lui, va continua.

„M-am bucurat în acea seară pentru că eram între oameni care dăruiesc şi fac proiecte de caritate şi de responsabilizare socială de ani de zile. M-am simţit importantă, pentru că în jurul nostru rar vezi oameni care să dea de la ei fără să şi primească. Şi acolo, la gală, am văzut în privirea lor că într-adevăr nu aşteptau nimic. Am simţit recunoştinţă din partea societăţii, eu şi întreaga echipă a proiectului.

„13 cu Atitudine”, un proiect de responsabilitate socială semnat de Ramona Mîndru. O persoană dedicată în fiecare zi, prin profesia ei, frumosului şi imaginii exterioare cu care ne prezentăm în faţa celorlalţi. Dar, şi aici, important e echilibrul.

Totul vine din interior. Dacă interiorul nu e pregătit pentru exterior, nu e bine. Şi în momentul în care te adresezi unui specialist, dacă tu nu eşi pregătit – sau pregătită – să faci o schimbare şi nu poţi să exprimi lucrul acesta, şi nici nu poţi accepta din interior că ai nevoie de o schimbare, degeaba mergi la un profesionist, pentru că n-o să ştii să primeşti ceea ce îţi oferă el. Cred că trebuie să fie un echilibru între interior şi exterior”.

Ce înseamnă să te simţi bine în pielea ta? Răspunde tot Ramona Mîndru: Înseamnă ca, în momentul în care te uiţi în oglindă, să ţi se afişeze pur si simplu un zâmbet şi să zici: Da, asta sunt eu!”.

 

Ioana Bindea

George Negrea
Ascultă oameni duminică, 28 iunie 2015, 22:00

George Negrea – un exemplu pentru tânăra generaţie

Are 21 de ani, lucrează la un săptămânal local şi este student în anul III la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii...

George Negrea – un exemplu pentru tânăra generaţie
Oameni de poveste: Răzvan Ciule, tânărul care și-a depășit limitele
Ascultă oameni vineri, 26 iunie 2015, 22:00

Oameni de poveste: Răzvan Ciule, tânărul care și-a depășit limitele

24Este imobilizat încă de la naştere în scaunul cu rotile, dar asta nu l-a împiedicat să îi ajute pe alţii. Tânărul sălăjean Răzvan...

Oameni de poveste: Răzvan Ciule, tânărul care și-a depășit limitele
Oameni de poveste: Ovidiu Mihăilescu, veşnic tânăr şi liber
Ascultă oameni miercuri, 24 iunie 2015, 22:00

Oameni de poveste: Ovidiu Mihăilescu, veşnic tânăr şi liber

Prieten al Diligenţei de Bizanţ încă din anii nouăzeci, când încă mai locuia la Cluj, Ovidiu Mihăilescu îşi caută mereu câte un drum...

Oameni de poveste: Ovidiu Mihăilescu, veşnic tânăr şi liber
Oameni de poveste: ornitologul Dan Munteanu
Ascultă oameni miercuri, 24 iunie 2015, 14:00

Oameni de poveste: ornitologul Dan Munteanu

Păsările pot trăi fără oameni, dar oamenii nu pot trăi fără păsări, o afirmație contrariantă, la prima vedere, pe care o aud din gura...

Oameni de poveste: ornitologul Dan Munteanu
Ascultă oameni miercuri, 24 iunie 2015, 08:00

Ascultă oameni de poveste: Radu Munteanu: un om care şi-a schimbat destinul

A fost primul român care a alergat 100 de km şi a intrat în Istoria Sportului Românesc. Este un pescar împătimit  care a reuşit performanţa...

Ascultă oameni de poveste: Radu Munteanu: un om care şi-a schimbat destinul
Ascultă oameni marți, 23 iunie 2015, 06:00

Oameni de poveste: Ana Dragu, prietena mai mare a copiilor cu autism

Tânără scriitoare şi ziaristă în urmă cu zece ani, bistriţeanca Ana Dragu este acum, graţie experienţei pe care a avut-o încercând...

Oameni de poveste: Ana Dragu, prietena mai mare a copiilor cu autism
Ascultă oameni joi, 18 iunie 2015, 22:00

Dr Ilea Aranka: perspective în regenerarea osoasă

Mi-aş dori ca aceste cercetări să ajungă să fie transpuse în practică, să vină pacientul la care să pot să-i spun că acest dinte este...

Dr Ilea Aranka: perspective în regenerarea osoasă
Ascultă oameni miercuri, 17 iunie 2015, 22:00

Oameni de poveste: Adrian Ivaniţchi, cavalerul Cetăţii Folk

Descins în muzica folk din măreaţa Cetate a Sighişoarei, Adrian Ivaniţchi este imaginea perfectă a ardeleanului legat iremediabil de locurile...

Oameni de poveste: Adrian Ivaniţchi, cavalerul Cetăţii Folk