Ascultă Radio România Cluj Live

Ascultă oameni de poveste: Mircea Groza (Reluare)

Este un om simplu care a ajuns să promoveze bucătăria ardelenească și la Curtea Regală a Marii Britanii sau în fața celebrului bucătar Jamie Oliver.

Mircea Groza
Foto: Mircea Groza

Articol de cristina.rusu, 3 ianuarie 2015, 06:00

Mircea Groza sau bucătarul român cum mai este cunoscut în Sălaj, este un om simplu, pasionat de tot ce înseamnă tradiție, care a reușit să promoveze Sălajul în mai multe colțuri ale lumii fără ca cineva să îi ceară acest lucru. Este pur si simplu pasionat de tot ce înseamnă frumos în Sălaj, iar mâncărurile sălăjene sunt, în opinia sa, ceva ce nu poate fi discutat, ci numai gustat.

Mircea Groza a ajuns să participe la realizarea unei cărți cu rețete de flori, să promoveze România la Festivalul Internațional de Slow Food din Italia, dar și în alte colțuri ale lumii. Totul a început în viața sa cu o ratută, cu o omletă pe înțelesul tuturor. De aici și până la a prepara mâncăruri romane cu plante aromatice la Castrul Roman Porolissum nu a fost cale foarte lungă.

Acum muncește la Consiliul Județean Sălaj, iar datoria sa este de a strânge și promova tot ce înseamnă valori ardelenești. Se duce prin sate uitate de lume, stă de vorbă cu leliuci pe care le întreabă despre mâncare, despre tradiții, despre tot ce este mai frumos.

Așa a ajuns Mircea Groza un simbol al Sălajului, omul pentru care Hida, Sălaj și Zalău înseamnă poate totul.

Adrian Lungu: Ce e cu cartea asta, domnule Groza? Cum adică flori, mâncăm flori, preparăm flori?

Mircea Groza: Vă referiți la cartea care va apărea la Saschiz cu sprijinul Asociației Flori Europene, care este coordonată de botanistul Curții Regale a Marii Britanii? E o carte care a apărut din ideea unei zălăuance care lucrează acolo, Laura Chirilă, care m-a provocat la o carte sau să nu-i spunem chiar carte, la o broșură care să cuprindă 2o-25 de rețete vechi din bucătăria ardelenească în special, dar care să aibă ca și ingrediente și florile. Mie imediat mi-au venit idei, am comunicat cu Laura Chirilă de câteva ori, i-am trimis vreo 20 de rețete și o să apară  vreo 14 din câte i-am trimis eu, dar și alte rețete care conțin fructe de pădure sau ciuperci, pentru că într-un fel și acestea sunt produse naturale și de multe ori nu le știm folosi la adevărata lor valoare.

A L: Ce fel de flori folosiți dumneavoastră în aceste rețete?

M G: Cele mai cunoscute care le-am dat în rețetele respective, sunt florile de salcâm, de soc, flori de dovleac sau dublete cum i se mai spune la noi sau de hârban, că astea sunt denumirile la țară și care se folosesc în foarte multe moduri, flori de ceapă…Din păcate a trecut sezonul și nu am apucat să fac special pentru cartea asta, toporași, eu am gătit și chiar în sosuri am folosit toporași, e o dulceață excepțională din toporași, nu prea știe lumea.

Am dat și o rețetă care nu apare în această broșură, dar va apărea în cartea care urmează și care v-a cuprinde și mai multe rețete, am făcut dulceață de ardei iuți, de ceapă de Pericei, cu flori de ceapă, am făcut dulceață de ceapă albă cu stafide, dulceață de hribi, care este deosebită.

Sigur că flori folosesc foarte mult în luna iunie, florile sunt trecătoare nu le poți conserva și le voi folosi pe sezoane, am gătit cu flori de salvie care la fripturi sunt excepționale, am folosit cimbrișorul înflorit de la Moigrad, am folosit cimbru înflorit, are o aromă mult superioară cimbrului uscat sau celui fărâmițat din pliculețe.

 

Adrian Lungu

 

 

George Negrea
Ascultă oameni duminică, 28 iunie 2015, 22:00

George Negrea – un exemplu pentru tânăra generaţie

Are 21 de ani, lucrează la un săptămânal local şi este student în anul III la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii...

George Negrea – un exemplu pentru tânăra generaţie
Oameni de poveste: Răzvan Ciule, tânărul care și-a depășit limitele
Ascultă oameni vineri, 26 iunie 2015, 22:00

Oameni de poveste: Răzvan Ciule, tânărul care și-a depășit limitele

24Este imobilizat încă de la naştere în scaunul cu rotile, dar asta nu l-a împiedicat să îi ajute pe alţii. Tânărul sălăjean Răzvan...

Oameni de poveste: Răzvan Ciule, tânărul care și-a depășit limitele
Oameni de poveste: Ovidiu Mihăilescu, veşnic tânăr şi liber
Ascultă oameni miercuri, 24 iunie 2015, 22:00

Oameni de poveste: Ovidiu Mihăilescu, veşnic tânăr şi liber

Prieten al Diligenţei de Bizanţ încă din anii nouăzeci, când încă mai locuia la Cluj, Ovidiu Mihăilescu îşi caută mereu câte un drum...

Oameni de poveste: Ovidiu Mihăilescu, veşnic tânăr şi liber
Oameni de poveste: ornitologul Dan Munteanu
Ascultă oameni miercuri, 24 iunie 2015, 14:00

Oameni de poveste: ornitologul Dan Munteanu

Păsările pot trăi fără oameni, dar oamenii nu pot trăi fără păsări, o afirmație contrariantă, la prima vedere, pe care o aud din gura...

Oameni de poveste: ornitologul Dan Munteanu
Ascultă oameni miercuri, 24 iunie 2015, 08:00

Ascultă oameni de poveste: Radu Munteanu: un om care şi-a schimbat destinul

A fost primul român care a alergat 100 de km şi a intrat în Istoria Sportului Românesc. Este un pescar împătimit  care a reuşit performanţa...

Ascultă oameni de poveste: Radu Munteanu: un om care şi-a schimbat destinul
Ascultă oameni marți, 23 iunie 2015, 06:00

Oameni de poveste: Ana Dragu, prietena mai mare a copiilor cu autism

Tânără scriitoare şi ziaristă în urmă cu zece ani, bistriţeanca Ana Dragu este acum, graţie experienţei pe care a avut-o încercând...

Oameni de poveste: Ana Dragu, prietena mai mare a copiilor cu autism
Ascultă oameni joi, 18 iunie 2015, 22:00

Dr Ilea Aranka: perspective în regenerarea osoasă

Mi-aş dori ca aceste cercetări să ajungă să fie transpuse în practică, să vină pacientul la care să pot să-i spun că acest dinte este...

Dr Ilea Aranka: perspective în regenerarea osoasă
Ascultă oameni miercuri, 17 iunie 2015, 22:00

Oameni de poveste: Adrian Ivaniţchi, cavalerul Cetăţii Folk

Descins în muzica folk din măreaţa Cetate a Sighişoarei, Adrian Ivaniţchi este imaginea perfectă a ardeleanului legat iremediabil de locurile...

Oameni de poveste: Adrian Ivaniţchi, cavalerul Cetăţii Folk