Ascultă Radio România Cluj Live

Şcoala ardeleană de poezie Ion Mureşan

Supranumit Poetul for ever sau POETUL, cu majuscule, sau, de către prieteni, simplu: Muri, scriitorul clujean Ion Mureșan a fost aniversat joi, 8 ianuarie, într-un cadru festiv la împlinirea vârstei de 60 de ani. Evenimentul a fost completat de lansarea volumului multilingv Pahar, apărut la Editura Şcoala ardeleană, dar şi de un recital susţinut de Ada Milea şi Bobo Burlăcianu.

Şcoala ardeleană de poezie Ion Mureşan

Articol editat de dan.mosoiu, 10 ianuarie 2015, 11:35

 

Această prezentare necesită JavaScript.

De mult n-am mai întâlnit atât de mulţi prieteni pe metru pătrat! S-a întâmplat joi, 8 ianuarie, în sala Audorium Maximum a Colegiului Academic, plină ochi la ora 18. După inevitabilele, dar plăcutele revederi şi strângeri de mâini, mi-am găsit cu greu un loc în primele rânduri. Pe scenă, am numărat, erau douăsprezece scaune. Cineva şi-a dat seama fie că ar fi ca în Ilf şi Petrov, ceea ce nu era cazul, fie că unii dintre invitaţi ar fi urmat să stea în picioare, ceea ce era neplăcut. Aşa că s-a mai făcut rost de încă două scaune. Ba nu, trei, pentru că între timp, apăruse şi prozatorul Alexandru Vlad care era, de altfel, dispus să stea şi în sală. Dar n-a fost de acord moderatorul Vasile George Dâncu, cel care l-a invitat pe podium, după care, mânuind cu dibăcie butonul off/on al microfonului, ne-a anunţat, fără vorbe protocolare, că ne adunaserăm cu toţii acolo pentru a-l aniversa pe Muri. Ştiţi, Poetul nostru. Da, ştim. O ştie şi rectorul Ioan-Aurel Pop care ne anunţă solemn că poetul Ion Mureşan e universitar. Nu predă, nu s-au gândit să-i ofere o catedră, să le explice studenţilor cum este cu poezia, „ce-a vrut să spună autorul”. Prin urmare, nici rectorul nu ştie prea bine de ce e Ion Mureşan universitar. Important e că este.

Vine la microfon primarul Emil Boc care, deşi nu este poet, după cum ne-a mărturisit mai apoi, ne anunţă că, în numele clujenilor, va propune Consiliului Local să-i decerneze aniversatului titul de Cetăţean de Onoare al oraşului. E cam singura distincţie care îi lipsea lui Ion Mureşan. Apar şi criticii literari. Aici e treabă serioasă, mai ales că vorbesc Irina Petraş, care ţine să sublinieze, pe urmele POETULUI (cu majuscule, accentuează) că, mai ales în seara aceasta, „totu-i vis şi armonie”, Mircea Muthu, cel care, printr-un citat celebru face trimitere la rădăcinile miraculoase şi, într-un fel, inexplicabile ale harului poeticesc cu care l-a dăruit Cel de Sus – iar eu îmi aduc aminte că, exact acum 5 ani, Ion Mureşan îmi declarase, la radio, că cel mai frumos cadou într-o zi de naştere i l-a făcut chiar mama lui care l-a sunat l-a telefon şi i-a spus: „ai grijă, mai ai 10 minute până să te naşti, pregăteşte-te!”, la care Ion Mureşan s-a bâlbâit şi i-a spus în receptor: „mamă, niciodată nu sunt pregătit, tu mă naşti, de fapt, în fiecare zi…”; apoi, Ion Pop, mândru de a doua generaţie a Echinoxului şi Al. Cistelecan, care, ironic şi spumos, speculând jocul de cuvinte de pe afişul manifestării, i-a urat Poetului şi urmaşilor lui să nu trădeze „Şcoala ardeleană de poezie Ion Mureşan”. Poetul Ştefan Manasia, calculându-şi cu grijă paşii până la microfon, i-a dedicat aniversatului un sonet, frumos, de altfel.

Profesorul şi sociologul Vasile Sebastian Dâncu a preluat din mers spusele primarului Emil Boc şi l-a parafrazat pe poet: „Vai, săracii, vai săracii cetăţeni de onoare..”, după care s-a înclinat în faţa lui Ion Mureşan: prin poemele şi eseurile sale, a avut grijă să-i aducă aminte că cea mai frumoasă perioadă a vieţii, copilăria, se termină brusc; abia apoi începem să spunem lucrurilor pe nume, ceea ce e greu de zis dacă e bine sau rău… Pictorul şi sculptorul Ioan Marchiş, venit din Maramureş pentru acest eveniment, şi-a reamintit, nu fără oarecare satisfacţie, că, în tinereţe, i-a făcut şi un lucru rău Poetului: odată, la o bere, la Chios, i-a furat prietena… Apoi, a pomenit de statuia lui Lulu pe care Ion Mureşan a propus, într-un articol, să fie amplasată în centrul Clujului: „ Dacă Lulu mai trăia, poate găsea el însuşi bani pentru statuie!” Traducătorul în engleză al poemului „Pahar”, profesorul Virgil Stanciu, a fost sincer: „Cum zicea cineva, poezia e ceea ce se pierde prin traducere. Sper că nu se pune problema în cazul de faţă!” Szantai Janos, traducătorul în maghiară al poemului Pahar,    a propus, dezinvolt, ca Ion Mureşan să fie declarat, apropos, Cetăţean de Onoare al tuturor… cârciumilor din Cluj, ceea ce a stârnit aplauzele tinerilor aflaţi în sală, iar Gavril Ţărmure, directorul Editurii Charmides din Bistriţa (unde a apărut volumul cartea Alcool) şi-a adus aminte de vremurile Cenaclului Saeculum şi, mai ales, de o noapte petrecută pe tren în care a învăţat pe de rost poemele din „Cartea de iarnă”.

Cel mai apropiat prieten al Poetului, prozatorul Alexandru Vlad, s-a arătat mirat: „Cum poate avea cineva mai tânăr decât mine 60 de ani?”, după care a povestit o întâmplare savuroasă cu Ion Mureşan. Vă închipuiţi, noaptea târziu, întorcându-se amândoi din oraş, după câteva popasuri de suflet… Şi, apropiindu-se de casă, poetul îl întreabă: tu câţi bani mai ai prin buzunare? Păi, atâţia. Cu ce mai am eu, zice Poetul, am mai putea bea o bere, o împărţim pe din două, ştiu eu o cârciumă la doi paşi. Dar birtul nu mai exista demult, scânduri bătute în cuie îi blocau intrarea. Resemnaţi, cei doi pleacă spre casele lor, unul în jos, altul în sus. Numai că prozatorul aude la un moment dat paşi grei, paşi grăbiţi în urma lui. Era chiar Poetul care, gâfâind, îi spune: ţine banii, poate tu, pe drum, găseşti vreo cârciumă deschisă…

Discursurile au fost încheiate de primarul comunei Vultureni. Vultureni, locul de naştere al Poetului. Eugen Mureşan a ţinut să le mulţumească celor prezenţi pentru respectul pe care i-l arată lui „Ion a lui Marta a lui Ilie a Țichii”. După care i-a înmânat aniversatului o Diplomă de excelenţă în care s-ar fi aflat, după spusele lui Vasile George Dâncu, şi niscaiva bani. N-am aflat câţi, nici nu ne-a interesat.

Dar am uitat să vă spun că, în tot acest timp, poetul Ion Mureşan parcă dormea, parcă visa, parcă nici nu era vorba despre el în toată povestea asta. N-ai fi zis că înţelegea ce se petrece în sală. Şi, totuşi, vrând-nevrând, s-a apropiat timid, stângaci, de microfon.

„Sigur că e o surpriză pentru mine să fac 60 de ani. Eu cred că şi pentru cineva care face 65 de ani, să-i spună cineva mâine că face 60 de ani ar fi o mare surpriză… Este o victorie a prieteniei. Nu bănuiam că se vor aduna atâţia prieteni în jurul meu ca să mă ajute. Cum spune un cântec country: ajută-mă să trec de noaptea asta! Vă mulţumesc că aţi venit să mă ajutaţi să trec peste hopul acesta!”

 

Apoi, după ce a înşirat câteva experienţe poetice memorabile, ca într-un delir, a recitat, magistral, pe de rost, hipnotic, cu ochii închişi, Izgonirea din poezie…. Ştiţi, „Eu nu am decât o singură prejudecată – realitatea”…

 

Cu o jumătate de gură, Vasile George Dâncu, directorul editurilor Eikon şi Şcoala ardeleană, ne-a anunţat că organizatorul acestui eveniment special a fost profesorul şi sociologul clujean Vasile Sebastian Dâncu, cel care, însă, în ciuda insistenţelor noastre, n-a recunoscut acest lucru.

“Am venit să mă bucur alături de el şi să-i spun La mulţi ani! Ăsta-i singurul lucru pe care poţi să-l faci pentru un poet, pentru că poeţii sunt stăpânii lumii… Am venit să cerşim câte ceva de la el, o poezie, un gând bun şi să ne bucurăm împreună cu el. Este singurul lucru pe care poţi să-l faci, mai ales pentru un poet de talia lui Ion Mureşan. Să ne bucurăm că există! Nu există pentru mine mai mare bucurie şi mai mare bogăţie decât să spun că sunt prieten cu Muri!”

 

Aşa cum scriam mai sus, primarul Clujului, Emil Boc, prezent pe scenă şi, mai apoi, în sală, până la finalul manifestării, a dorit să-i aduca încă o veste bună celui aniversat.

“Eu am fost oarecum aici o voce a oraşului, o voce a Cetăţii. Nu sunt un poet, dar ştiu că acest oraş respiră prin poezie, prin artă şi cultură. Ion Mureşan este un prototip al Clujului nostru multicultural, al Clujului care va deveni Capitală culturală europeană. În numele clujenilor am fost onorat să-i fac propunerea de a deveni Cetăţean de Onoare, pentru a-i arăta recunoştinţa noastră pentru ceea ce a făcut pentru Clujul cultural. De asemenea, am dorit să-i spun că viaţa începe la 60 de ani, cel puţin din punct de vedere poetic.”

 

Soţia poetului, învăţătoarea Ana Mureşan a trăit la intensitate maximă şi cu mari emoţii ceea ce s-a petrecut la Casa Universitarilor.

“Am fost emoţionată şi bucuroasă, totodată, pentru onoarea care i s-a făcut. El fiind un om mai modest, mai timid, mi-am dat seama că pentru el sărbătoarea aceasta e extrem de grea, că-l apasă pe umeri… Dar a fost şi foarte emoţionantă şi, nu-mi găsesc cuvintele… deosebită.”

 

Seara s-a încheiat cu recitalul susţinut de Ada Milea si Bobo Burlacianu care au interpretat cântece de pe albumul “Alcool”, compuse pe versurile lui Ion Mureşan.

Pentru că publicului i-a plăcut atât de mult, cei doi artişti au fost rechemaţi de trei ori la microfon. Am întrebat-o pe Ada Milea cum s-a simţit pe scenă şi ne-a răspuns în stilul ei caracteristic.

“La mulţi ani, Cluj!” După care ne-a cântat cu o voce suavă: “E o noapte feerică, luna tremură în pahar…”

 

La aproape o oră după încheierea evenimentului, poetului Ion Mureşan încă nu-i venea să creadă că ceea ce s-a întâmplat sau ceea ce i s-a întâmplat s-a petrecut aievea.

“Sunt mândru şi ruşinat. Cred că n-am meritat toate cuvintele frumoase care s-au spus despre mine. Dar cei care m-au lăudat fac parte din categoria oamenilor pe care şi eu pot să-i laud. Deci m-a ferit Dumnezeu să mă laude oameni pe care eu nu pot să-i laud! Le mulţumesc prietenilor care au fost lângă mine, mai ales lui Vasile Sebastian Dâncu şi lui Vasile George Dâncu, cei care au organizat toată această poveste, această întâmplare. Cum să mă simt? Sunt pe altă lume, încă nu mi-am revenit.”

 

Seara târziu, l-am rugat pe artistul Nucu Pandrea să-i ureze Poetului “La mulţi ani!” Şi-a scos muzicaţa şi a cântat într-un…pahar. Pahar, titlul cărţii lansate cu ocazia aniversării poetului Ion Mureşan. La mulţi ani!

 

 

Dan Moşoiu

 

 

 

Permacultură în grădina şcolii
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor