Ascultă Radio România Cluj Live

Facebook între utilitate şi dependenţă

Reţeaua de socializare Facebook împlineşte miercuri 11 ani de la înfiinţare.
Creată iniţial la Harvard, în SUA, Facebook era iniţial o reţea socială cu circuit închis pentru studenţii acestei universităţi; ulterior ea s-a deschis şi altor universităţi americane dar începând din septembrie 2006 reţeaua este deschisă tuturor utilizatorilor de internet.
Imediat Facebook a devenit foarte popular dar şi controversat , fiind interzis în câteva ţări din Orientul Mijlociu. Utilizatorii pot intra în această reţea din orice loc unde există acces la Internet pe baza unei parole, stabilite iniţial odată cu completarea formularului de înscriere conţinând o serie de întrebări personale. La finalul anului 2013, Facebook atinsese cifra de 1 miliard de utilizatori lunari în întreaga lume. În prezent, în România, Facebook are circa 7 milioane de abonaţi.
Cum ne influenţează viaţa reţelele de socializare pe internet vom afla miercuri la Subiectul Zilei.

prieteni_facebook
Foto: Peste 7.000 de persoane monitorizează conținutul Facebook

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 februarie 2015, 07:00 / actualizat: 4 februarie 2015, 15:55

 

Redacţia

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Sălaj

Accesul la rețelele de socializare a fost interzis în majoritatea instituțiilor publice sălăjene cu ajutorul unor simple aplicații, decizia fiind luată după ce s-a constatat că, pentru unii angajați,  a sta pe o rețea de socialziare a devenit o obișnuință.Problema nu a putut fi rezolvată în totalitate însă, accesul putând fi realizat de pe telefonul mobil.

Același lucru s-a întâmplat și în cabinetele de informatică din școli unde accesul către rețele publice a fost restricționat, specialiștii considerând că mulți tineri au ajuns să aibă mai mulți prieteni pe internet cu care nu se întâlnesc și vorbesc direct, niciodată. În opinia specialiștilor, s-a ajuns ca , pentru mulți copii, comunicarea directă să reprezinte o problemă deosebit de gravă tocmai pentru că nu socializează decât pe internet.

 

Adrian Lungu

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Bistrița-Năsăud

Reţelele de socializare exercită o atracţie irezistibilă pentru elevi, încă din primele clase. Dacă cei mici încă nu ştiu la ce le folosește Facebook-ul, liceenii merg până acolo încât se gândesc cum să folosească facebook-ul ca pe o oportunitate.

Casian are 12 ani şi şi-a facut cont pe Facebook în urmă cu 4 ani. Are peste 800 de prieteni şi spune că facebookul îl ajută să scape de plictiseală.

 “Nu fac prea multe pe el, intru aşa, de plictiseală. Mai vorbesc cu oamenii pe care nu i-am mai văzut demult”. (Casian, 12 ani)

Mihai are 16 ani şi şi-a făcut peste 5 000 de prieteni în cei 5 ani de când are cont.  El spune că ajunge să îi cunoască pe unii dintre ei după postările lor de pe Facebook.

”Multă lume se deschide pe Facebook, distribuie şi dau status-uri, like-uri. Aşa îţi dai seama cum gândesc, ce simt. Când voi fi antreprenor şi voi vrea să îmi deschid  o firmă, voi putea face publicitate afacerii mele pe Facebook. Este mult mai eficient şi ieftin, decât să apelez la publicitatea pe televizor”.  (Mihai, 16 ani)

Luciana Sidor, consilier şcolar şi părinte de elev îndrăgostit de Facebook spune că, acesta, ca şi orice reţea de socializare, îl poate ajuta pe adolescent să îşi dezvolte personalitatea. Ea a observat că, în timp, copilul său a învăţat să discearnă ceea ce îi este util acolo:

“Este o perioadă, cea a adolescenţei foarte tentantă pentru utilizarea Facebook-ului. Cu timpul, am văzut asta la fiul meu, copilul devine selectiv şi îşi dă seama de ce are nevoie şi de ce nu, de pe aceste reţele” . (Luciana Sidor, părinte)

Şi, avem un exemplu sugestiv în acest sens. Clapa Florin Teodor este elev la Colegiul Grigore Moisil din Bistriţa.  Tatăl său s-a îmbolnăvit grav, iar familia avea nevoie de câteva mii de euro pentru şedinţele de chimioterapie ale acestuia. Florin a apelat la prietenii săi de pe Facebook şi a înfiinţat un cont cu numele “Donează un leu pentru tatăl meu” şi a reuşit ca în câteva săptămâni să adune o parte din suma necesară tratamentului de care are nevoie părintele său.

Campania declanşată de el este activă şi acum şi vă puteţi convinge de forţa colectivă a acestei reţele de socializare căutând contul acestui copil curajos. Tastaţi “Donează un leu pentru tatăl meu” şi citiţi mai departe.

 

Florin Săsărman

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Sibiu

Facebook-ul nu este doar o modalitate de a ţine legătura cu cei dragi, ci este mai nou şi un mod foarte uşor pentru diferite localuri şi magazine de a-şi face reclamă.

În zilele noastre, reţelele de socializare sunt accesibile tuturor celor care îşi doresc să distribuie informaţii, poze şi chiar şi filmuleţe. Tocmai de aceea, marile dar şi micile întreprinderi, magazine, firme şi restaurante profită de cea mai accesată reţea, Facebookul. De la restaurante de cartier, până la muzee de renume mondial, postează poze, comunicate şi invitaţii pe Facebook, în speranţa că vor atrage mai mulţi clienţi.

Ne ocupăm de pagina de Facebook, dar nu cât ar trebui probabil. Sperăm să adunăm mai mulţi clienţi din acest punct de vedere, venind de pe pagina de Facebook, spre noi. Avem pagină de când am deschis restaurantul, deja de 6 ani.
Cei mai mulţi prieteni pe Facebook sunt din România, aproximativ 80% dintre ei, dar suntem bucuroşi să facem cunoscute evenimentele noastre şi fanilor din Mexic, Germania, Italia, SUA, Marea Britanie, Spania, Franţa. În anul 2014, contul de Facebook al Muzeului Naţional Brukenthal a cunoscut o creştere extraordinară. Astfel că de la un număr de 75 de mii în anul 2013 am ajuns să dublăm numărul în 2014, ajungând la peste 140 de mii.
De 4-5 ani îmi promovez pagina şi ţin legătura mult cu persoanele pe care le am la prieteni pe Facebook. Postez în fiecare zi foarte mult şi mă bazez pe Facebook pentru promovare.

Reţeaua de socializare Facebook, împlineşte 11 ani de existenţă. Ceea ce a apărut iniţial ca o reţea cu circuit închis, a ajuns în anul 2006 cel mai popular mod de socializare din lume.

 

Cristi Florea

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online la: https://www.radiocluj.ro/asculta-live/

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Stirea zilei miercuri, 6 martie 2024, 09:26

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu

Șoferii de autocamioane care doresc să tranziteze frontiera dintre România și Ucraina prin punctul de la Halmeu, au de așteptat în prezent...

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Stirea zilei marți, 5 martie 2024, 14:26

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România. Marți, 5 martie, a pornit primul utilaj pentru forajul...

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Stirea zilei miercuri, 14 februarie 2024, 08:42

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor

Mai multe instituţii – printre care şi DIICOT – investighează atacul cibernetic care a afectat activitatea a 25 de unităţi medicale...

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Stirea zilei marți, 13 februarie 2024, 06:00

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România

Marți, 13 februarie, va fi Ziua mondială a Radioului, mijloc de informare pe care UNESCO îl apreciază ca pe o parte esențială a vieții...

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 13:23

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]

UPDATE: ora 13.35 Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Spitalul din Sighetu Marmației se numără printre...

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 09:29

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor

La şedinţa de săptămâna trecută PSD şi PNL nu au reuşit să ajungă la o înţelegere. Cea mai vehiculată variantă este ca în 9 iunie,...

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor
Stirea zilei vineri, 9 februarie 2024, 12:07

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]

UPDATE: ora 16.14 România este pregătită pentru orice decizie în procesul privind Roşia Montană, dă din nou asigurări premierul Marcel...

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]
Stirea zilei joi, 8 februarie 2024, 12:02

Comasarea alegerilor – o nouă rundă de discuții în coaliția de guvernare [UPDATE]

UPDATE: ora 18.00 Liderii PSD şi PNL nu au ajuns la o concluzie finală în privinţa comasării alegerilor, în urma şedinţei de coaliţie...

Comasarea alegerilor – o nouă rundă de discuții în coaliția de guvernare [UPDATE]