Ascultă Radio România Cluj Live

Lămâia verde sau lime

Lime sau lămâia verde este un fruct ce conţine o mare sursă de fitonutrienţi şi flavonoizi cu proprietăţi antioxidante.

Lămâia verde sau lime
Foto: lime

Articol de , 27 februarie 2015, 06:00

Lime este consumat în întreaga lume sub formă de sorbet, băuturi răcoritoare, sub formă de gemuri sau alte preparate. Uleiul extras din coaja acestui fruct este folosit în numeroase produse cosmetice.

Fructul lime este faimos pentru tratarea scorbutului, boală cauzată de deficienţa de vitamina C. În trecut, soldaţilor şi marinarilor li se dădea câte un lime pentru a preveni această boală care pe vremuri era mortală. Chiar şi în zilele noastre acest fruct este recomandat persoanelor care lucrează în medii poluate, în mine, fabrici de ciment, etc.

Sucul de lime şi uleiul esenţial extras din acest fruct sunt benefice pentru piele, atât consumate pe cale orală, cât şi aplicate extern. Întinereşte pielea, îi redă strălucirea şi o protejează de infecţii. Aceste proprietăţi se datorează cantităţii mari de vitamina C şi flavonoizilor, componente cu proprietăţi antioxidante, antibiotice şi dezinfectante.

Aroma fructului lime favorizează producţia de salivă ajutând astfel digestia primară. Apoi acizii din lime fac restul. În timp ce acizii desfac macromoleculele, flavonoizii stimulează sistemul digestiv şi cresc secreţia de suc gastric şi de bilă. De asemenea, acizii stimulează mişcările peristaltice.

Acizii din lime ajută sistemul excretor la curăţarea tractului digestiv. Acest fruct previne constipaţia.

Lime are şi proprietăţi dezinfectante care ajută la tratarea infecţiilor tractului urinar.

Este un bun digestiv şi creşte pofta de mâncare.

 

Sănătate

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate