Ascultă Radio România Cluj Live

Ascultă oameni de poveste: Anca Mona Mariaş şi corul JUNIOR VIP, o poveste fără sfârşit

În copilărie visăm cu toţii la ceea ce vom deveni cândva. Pentru Anca Mona Mariaş, visul continuă însă şi acum. Compozitor, textier, dirijor, interpret vocal, pianist şi dascăl la Liceul de Muzică Sigismund Toduţă din Cluj-Napoca, Anca şi-a dorit să formeze un ansamblu coral care să « spargă » tiparele corului de copii tradiţional, integrând în spectacol sunetul, mişcarea şi exprimarea teatrală. Aşa a luat naştere, în martie 1995, Corul JUNIOR VIP. Împreună au luat numeroase premii la concursuri şi festivaluri de gen din lume şi au participat la peste 500 de spectacole şi evenimente. Iar de aici începe o poveste fără de sfârşit.

anca mona marias
Foto: anca mona marias

Articol editat de , 4 martie 2015, 22:12

Povestea de astăzi este o poveste despre copilărie, un univers pe care Anca Mona Mariaş nu vrea nici acum să-l părăsească.

„Eu aşa simt, că am ales o modalitate, CORUL, prin care puteam să aplic tot acest dat al meu Şi când eram mică, întrebată fiind ce vrei să devii când vei fi mare, eu spuneam că îmi doresc să ramân copil.
Relaţia mea cu copiii a fost întotdeauna una foarte caldă şi foarte specială. Ne-am simţit cu sufletul înainte de cuvânt”.

Şi totuşi, Anca a găsit cuvintele potrivite pentru a-i vrăji pe cei mici şi ai aduce alături de ea. În fiecare sfârşit de săptămână, copiii de la corul Junior Vip vin la repetiţii. Stau ore în şir şi se joacă cu sunetele şi cuvintele.

„Totul a fost la început mai mult joacă. Şi vocalizele pe care le-am făcut pentru ei aveau această notă, la fel piesele cu versurile, cu linia melodică foarte reprezentativă pentru ei. N-a fost o plasă de pescari, ci pur şi simplu am simţit că am daruit şi copiii mi-au dat înapoi. Eu le-am oferit asta, mă bucuram văzând cum se dezvoltă şi căutam să le ofer lucruri din ce în ce mai complexe. Un fel de pariu inconştient”.

Un pariu pe care Anca l-a câştigat – dovadă premiul I obţinut cu JUNIOR VIP la toate cele trei ediţii ale Olimpiadei Naţionale de Cânt Coral la care a participat, dar şi premiile de la Olimpiadele Internaţionale de la Bremen şi Graz, sau de la concursul coral Arezzo din Italia. Iar acestea sunt doar câteva rezultate din multe altele. Şi astfel am ajuns la mijlocul poveştii. Este momentul să ne întorcem însă în timp şi să aflăm cum a început totul.

„De mică îmi plăcea să stau în preajma pianului, dar nu atât într-un studiu aprofundat, cât să-mi caut propriile lumi. Nu am visat să fiu o mare pianistă, în schimb îmi plăcea să spun poveşti la pian. Aceste momente de căutare m-au ajutat foarte mult”.

Anca a continuat să scrie şi să compună iar primul cor l-a înfiinţat când încă era elevă:

„S-a întâmplat ca în clasa a noua să înfiinţez primul meu cor de copii. Una dintre doamnele învăţătoare extraordinare de la Liceul Bălcescu mi-a acordat tot suportul şi mi-a pus la dispoziţie clasa dânsei.
De acolo au început germenii corului JUNIOR VIP, fără să fie neapărat identificat cu nume la acel moment, însă am avut diverse spectacole. Şi mergând înapoi pe firul poveştii, un aport extraordinar l-au avut în viaţa mea doamnele profesoare Olga Suceava şi Monica Vasiu, doi dascăli de excepţie care simţeau şi intuiau datul copilului dincolo de ceea ce se vedea la suprafaţă. Cele două profesoare s-au ocupat de Cenaclul Reflexe, un cenaclu de muzică şi poezie care promova creaţiile originale ale copiilor. Eram în clasa a şasea când am devenit, oficial, compozitoarea cenaclului. Au fost nişte ani superbi în care am avut voie să visăm fără să avem niciun soi de şablon, sau de oprelişti. Apoi am avut o şansă extraordinară cu domnul profesor Emiliu Dragea de la Liceul de Muzică Sigismund Toduţă. Fiind încă elevă la Liceul Bălcescu, am lucrat cu dânsul şi am avut şansa şi onoarea să fiu acceptată la secţia canto”.

Putea să urmeze o carieră în acest domeniu, putea să fie pianistă, dar a ales să urmeze secţia Compoziţie, la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, unde în anul I a înfiinţat corul JUNIOR VIP.
Şi în timp ce majoritatea muzicienilor sunt preocupaţi să se autopromoveze şi îşi construiesc o carieră care să-i pună în valoare, Anca Mona Mariaş a ales să-şi continue visul împreună cu JUNIOR VIP, un cor care-i îmbogăţeşte viaţa.

„Corul este forma de exprimare a personalităţii mele în modul cel mai frust, dar ca să pot să fac asta, stau cu spatele la public. Tot ceea ce fac eu, transmit prin ochii copiilor”.

Corul JUNIOR VIP împlineşte, în 22 martie, 20 de ani. La mulţi ani !

 

Liliana Popa

George Negrea
Ascultă oameni duminică, 28 iunie 2015, 22:00

George Negrea – un exemplu pentru tânăra generaţie

Are 21 de ani, lucrează la un săptămânal local şi este student în anul III la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii...

George Negrea – un exemplu pentru tânăra generaţie
Oameni de poveste: Răzvan Ciule, tânărul care și-a depășit limitele
Ascultă oameni vineri, 26 iunie 2015, 22:00

Oameni de poveste: Răzvan Ciule, tânărul care și-a depășit limitele

24Este imobilizat încă de la naştere în scaunul cu rotile, dar asta nu l-a împiedicat să îi ajute pe alţii. Tânărul sălăjean Răzvan...

Oameni de poveste: Răzvan Ciule, tânărul care și-a depășit limitele
Oameni de poveste: Ovidiu Mihăilescu, veşnic tânăr şi liber
Ascultă oameni miercuri, 24 iunie 2015, 22:00

Oameni de poveste: Ovidiu Mihăilescu, veşnic tânăr şi liber

Prieten al Diligenţei de Bizanţ încă din anii nouăzeci, când încă mai locuia la Cluj, Ovidiu Mihăilescu îşi caută mereu câte un drum...

Oameni de poveste: Ovidiu Mihăilescu, veşnic tânăr şi liber
Oameni de poveste: ornitologul Dan Munteanu
Ascultă oameni miercuri, 24 iunie 2015, 14:00

Oameni de poveste: ornitologul Dan Munteanu

Păsările pot trăi fără oameni, dar oamenii nu pot trăi fără păsări, o afirmație contrariantă, la prima vedere, pe care o aud din gura...

Oameni de poveste: ornitologul Dan Munteanu
Ascultă oameni miercuri, 24 iunie 2015, 08:00

Ascultă oameni de poveste: Radu Munteanu: un om care şi-a schimbat destinul

A fost primul român care a alergat 100 de km şi a intrat în Istoria Sportului Românesc. Este un pescar împătimit  care a reuşit performanţa...

Ascultă oameni de poveste: Radu Munteanu: un om care şi-a schimbat destinul
Ascultă oameni marți, 23 iunie 2015, 06:00

Oameni de poveste: Ana Dragu, prietena mai mare a copiilor cu autism

Tânără scriitoare şi ziaristă în urmă cu zece ani, bistriţeanca Ana Dragu este acum, graţie experienţei pe care a avut-o încercând...

Oameni de poveste: Ana Dragu, prietena mai mare a copiilor cu autism
Ascultă oameni joi, 18 iunie 2015, 22:00

Dr Ilea Aranka: perspective în regenerarea osoasă

Mi-aş dori ca aceste cercetări să ajungă să fie transpuse în practică, să vină pacientul la care să pot să-i spun că acest dinte este...

Dr Ilea Aranka: perspective în regenerarea osoasă
Ascultă oameni miercuri, 17 iunie 2015, 22:00

Oameni de poveste: Adrian Ivaniţchi, cavalerul Cetăţii Folk

Descins în muzica folk din măreaţa Cetate a Sighişoarei, Adrian Ivaniţchi este imaginea perfectă a ardeleanului legat iremediabil de locurile...

Oameni de poveste: Adrian Ivaniţchi, cavalerul Cetăţii Folk