Ascultă Radio România Cluj Live

Spirit civic viral (Pe pereţi nu se scrie)

Nu îmi plac reclamele de pe stradă care îmi bagă pe gât consumismul deşănţat. Nu îmi place că se construiesc mai multe biserici decât spitale. Nu îmi plac străzile murdare, sparte, clădirile abandonate, construcţiile în roşu nefinalizate cu anii…. Totuşi, acestea sunt aspecte ale peisajului urban cotidian. Avem însă instrumentele cu care să provocăm schimbarea?

Spirit civic viral (Pe pereţi nu se scrie)

Articol editat de , 10 martie 2015, 11:03 / actualizat: 13 martie 2015, 18:06

Faci nişte chestii care ţi se par mai mult poetice, adică te exprimi tu în spaţiul public, dar  până la urmă cineva vede şi fiecare gest influenţează până la urmă tot corpul social. Dacă vezi mai multă artă contemporană sau mergi la Berlin, clar trăieşti într-un anumit fel şi ai o anumită deschidere. Lumea a început să facă foarte multe lucruri şi în domeniul artei contemporane, pe lângă multe medii, de la pictură la performance lumea se exprimă,  ceea ce e foarte bine. ( Laura, membră a grupului Monotremu)

Artiştii ne învaţă să descoperim practicile ironico-critice la adresa apatiei şi neajunsurilor societăţii, practici la îndemâna cetăţeanului simplu neimplicat  ideologic, dar cu conştiinţă civică.

Ok. La televizor ţi se zice o chestie, prin media ţi se zice altceva, prin reclame altceva, şi atunci intervii tu prin ocrice te-ai gândit să faci, un gest care de fapt îşi serveşte ţie, să nu  uiţi de tine… ( Gabi, al doilea membru al duo-ului artistic Monotremu)

Monotremu e numele celor doi artişti care îl compun, Laura şi Gabi, care împrumută pentru duo-ul lor artistic denumirea ştiinţifică a clasei animalelor cu o apartenenţă incertă, paradoxală, de neîncadrat într-o singură categorie paradoxală.

Simţeam noi că ne reprezintă mai ales fiind în spaţiul acesta românesc care e cumva slavon, ortodox, cu influenţa sudică, turcească şi cu ce a mai rămas, resturi de cultură germană şi de aici vine termenul Monotremu. (explică Gabi alegerea denumirii duo-ului)

La Timişoara, timp de o lună, semnele lor de circulaţie modificate au parazitat strada, fără ca autorităţile să le sesizeze. La Târgu Mureş au scris cu litere de-o şchioapă pe o biserică neterminată, ce domină de ani câmpul pustiu: DE VÂNZARE. Gesturile lor ironic –critice, păstrate sub anonimat, sunt o formă de reacţie la societate, o invitaţie la angajamentul cetăţenesc al fiecăruia. Gesturile lor se numesc intervenţie în spaţiul public.

http://monotremu.blogspot.ro/

Exemplul cel mai bun al felului în care se răspândeşte microbul spiritul civic e intrevenţia Pe pereţi nu se scrie, care a devenit, independent de autorii ei (Monotremu), o pagină facebook pe care se exprimă cei implicaţi în grffiti.

https://www.facebook.com/peperetinusescrie?fref=ts

Contribuie totuşi la un spirit critic, la senzaţia de conştiinţă, de trezirea celor din jur. Atâta timp cât nu suntem prezenţi, activi, ne programează altcineva. ( Gabi)

Spuneam că vrem să ne sustragem de la etichetele ideologice, pentru că e un moment de răscruce, sunt multe cauze pentru care lupţi, teorii se schimbă, sisteme politice la fel, deci m-aş feri de partea ideologică, dar de activism în sensul de comunitate, de prelungire a vieţii noastre private sau a felului cum gândim în spaţiul public, suntem pentru aşa ceva. Ceea ce face noi apelează la un mintal colectiv, sau se foloseşte de simboluri pe care le deturnăm pentru a crea anumite tensiuni, anumite scurtcircuitări. E o putere pe care trebuie să ştie fiecare om că o are. (Laura)

Alte trei zile de atelier ( 6-8 martie), in proiectul Focus Atelier s-au oprit la intervenţia în spaţiul public, avându-i invitaţi pe artiştii de la Monotremu. Atelierul a debutat joi 5 martie cu dezbaterea publică Intervenţie urbană şi peisajul urban contemporan.

În atelierul de la Cluj încercăm să îi provocăm pe cei care participă să îşi exprime cât mai clar ideile, să îi ajutăm să facă o analiză cât mai exactă a lor şi să le pună în practică. (Gabi)

Printre gesturile critice de intervenţie în spaţiul public se numără şi graffiti-urile de pe zidurile oraşelor. Trecând pe lângă ele ne vor smulge nu doar un zâmbet, ci gândindu-ne că e la îndemâna fiecăruia să ne cultivăm conştiinţa civică.

http://monotremu.blogspot.ro/2013/09/padurea-rotunda.html?view=flipcard

 

Oana Cristea Grigorescu

Consolidarea – 2015 în teatrul independent
Cronica prescurtată miercuri, 6 ianuarie 2016, 12:52

Consolidarea – 2015 în teatrul independent

2015 a fost anul consolidării independenţilor în teatrul alternativ, la Cluj cel puţin.  Am vorbit frecvent la acest microfon despre...

Consolidarea – 2015 în teatrul independent
Teatrul Maghiar
Cronica prescurtată marți, 5 ianuarie 2016, 13:31

2015 la TMS

Retrospectiva teatrală 2015 la Teatrul Maghiar de Stat Cluj e descrisă concis în programul afişului lunii ianuarie, din care nu lipseşte nici...

2015 la TMS
Cea mai periculoasă carte din lume?
Cronica prescurtată marți, 5 ianuarie 2016, 10:40

Cea mai periculoasă carte din lume?

De ce trebuie publicat Mein Kampf?  se intitulează editorialul numărului din decembrie al revistei franceze Magazine litteraire. Tot în...

Cea mai periculoasă carte din lume?
Anul tinerilor la TNC
Cronica prescurtată luni, 4 ianuarie 2016, 13:13

Anul tinerilor la TNC

Începutul de an sugerează bilanţul partial, de la jumătatea stagiunii teatrale. Vă propun să parcurgem săptămâna aceasta teatrele clujene...

Anul tinerilor la TNC
Cronica prescurtată luni, 21 decembrie 2015, 14:01

În cultură accentul face diferența – Radio Cluj spre 2016

Sfârșitul de an e vremea bilanțului, momentul când ne întrebăm ce am realizat,  încotro mergem mai departe, mai ales că lumea în jur...

În cultură accentul face diferența – Radio Cluj spre 2016
Cronica prescurtată marți, 15 decembrie 2015, 12:31

Harta şi teritoriul liniei – Hermina Csata la MAC

Compoziţiile somptuoase ale Herminei Csata se împlinesc în sălile festive ale Muzeului de Artă Cluj, unde pot fi văzute până în 10 ianuarie...

Harta şi teritoriul liniei – Hermina Csata la MAC
Cronica prescurtată vineri, 11 decembrie 2015, 13:04

Clujul în finala pentru Capitală Culturală Europeană

Clujul şi Baia Mare au intrat în finală pentru stabilirea oraşului din România care va deţine în 2021 titlul de Capitală Culturală...

Clujul în finala pentru Capitală Culturală Europeană
Cronica prescurtată joi, 10 decembrie 2015, 13:38

Tradiţia nu e scrisă în partitură- Bal mascat la ONRCluj

  O premieră atipică propune duminică, 13 decembrie, ora 18.30, Opera Naţională Română Cluj-Napoca cu Bal mascat de Giuseppe Verdi,...

Tradiţia nu e scrisă în partitură- Bal mascat la ONRCluj