Ascultă Radio România Cluj Live

Coleman Hawkins at Newport

Discul despre care scriu acum datează din 1957. Mai precis, din iulie 1957 când pe scena festivalului de la Newport au urcat pentru o sesiune șase giganți ai jazz-ului.

Coleman Hawkins at Newport
Foto: Coleman Hawkins at Newport

Articol de bogdan.rosca, 29 martie 2015, 16:02 / actualizat: 21 aprilie 2015, 19:36

Performanța lor, pusă pe acest vinil mono, editat de Casa de discuri Verve, este una de o valoare istorică incontestabilă. Imprimarea live nu e deloc prelucrată și ceea ce auzi este real sută la sută,  piesele sunt de un rafinament greu de regăsit în altă parte.

Discul începe cu introducerea starurilor de către Willis Conover, maestrul de ceremonii la Newport Jazz Festival, unul dintre cei mai celebri promotori ai jazz-ului, Voice of Jazz la Voice of America.

Coleman Hawkins at Newport

Coleman Hawkins at Newport

Pe fața A sunt două piese: I can t believe that you’re in love with me (13.52 min) cu solo-uri, în ordine-Brown, Eldridge, Hawkins, Bryant, Jones. Piesa a doua se numește Day by Day (4.25 min).

Fața B conține alte trei piese: Embraceable You (2.20 min), Moonglow (2.45min) și Sweet Georgia Brown (13.51min), ultima cu solo-uri Brown, Eldrige, Hawkins, Bryant, Jones.

Cine cântă?

Coleman Hawkins-saxofon tenor, primul și cel mai cunoscut saxofonist de la acea vreme cu o carieră impresionantă începută în 1922. Este cel care a imprimat în 1939 albumul de referință Body and Soul, considerat unul dintre cele mai bune albume de baladă standard.

Roy Eldridge la trompetă este puntea principală între Louis Armstrong și Dizzy Gillespie. Jo Jones-baterie, un pionier al stilului modern în percuție cunoscut pentru prezențele sale constante în trupa lui Count Basie. Pete Brown apare aici la saxofon deși el cânta și la trompetă și pian. Ray Bryant la pian întregește Al Stars-ul urcat pe scena de la Newport împreună cu Al McKibbon un basist plin de energie și rigoare.

Recomandare personală?

Embraceable you, pentru atmosfera romantică și Sweet Georgia Brown pentru energie și solo-ul  de tobe al lui Jo Jones.

@BogdanRoșca

Puteți asculta Jazz la Radio Cluj în fiecare marți de la ora 22.00

 

Bogdan Roşca