Ascultă Radio România Cluj Live

Oameni de poveste – Naţiune, fii deşteaptă!

Cuplul Laura şi Gabi ţin la anonimatul lor. În viaţa civilă formează o familie; ea e artist vizual, el sociolog. Ca artişti lucrează în spaţiul public sub pseudonimul  Monotremu:

bust
Foto: bust

Articol de , 2 aprilie 2015, 22:42 / actualizat: 3 aprilie 2015, 8:09

Termenul desemnează animalele cum e ornitorincul, la graniţa dintre specii, nici mamifere, nici ovipare, nu-s nimic. (Gabi)

Dorim anonimatul,  din mai multe motive; inclusiv pseudonimul ales sugerează conceptul. Ne numim Monotremu…. (Laura)

Suntem două  persoane şi ideile sunt filtrate din start de amândoi şi de aceea nu acţionăm ca indivizi. (Gabi)

Statuile poartă ochelari pentru somn;

Soclurile caută busturi demne să intre în istorie;

Biserici ridicate la roşu, abandonate aşa, scoase la vânzare;

Pe pereţi nu se scrie – stă scris pe zidurile oarbe ale oraşelor:

Această prezentare necesită JavaScript.

…sunt doar câteva dintre intervenţiile în spaţiul public ale celor doi artişti care deturnează sensul direct al străzii,  pentru a comenta critic, ironic lumea în care trăim.

Când am început trăiam la Timişoara, în 2010, şi simţeam că lumea era prea blazată. Aşa era atunci, apoi au început să se schimbe lucrurile. Sigur contextul şi mediul în care trăim ne influenţează foarte mult şi lucrările noastre se schimbă de la un context la altul. Acum ne-am mutat la Târgu Mureş unde contextul e altul şi lucrările arată altfel. (Laura)

Nici nu căutăm să avem un discurs artistic foarte bine conturat, poate îl împrumutăm de la altcineva şi îl folosim pentru a relata o temă strictă din societate. (Gabi)

Ceea ce facem noi apelează la mentalul colectiv, se foloseşte de simboluri deturnate ca să creăm anumite tensiuni, anumite scurtcircuitări. Suntem doi şi probabil că avem o putere mai mare, dar aceasta e o putere de care trebuie să ştie fiecare om că o are! (Laura)

 

http://monotremu.blogspot.ro/

Puterea de a gândi cu propria minte, de a reacţiona la derapajele societăţii, de a lua atitudine civică, acesta e mesajul pe care îl transmit apariţiile publice ale grupului, care crede în modelarea socială prin activism civic.

Dorim să contribuim la creşterea spiritului critic, la senzaţia de conştiinţă, de trezire a celor din jur.(Gabi)

Dacă nu locuiţi în oraşele prin care a trecut Monotremu mesajul lor ajunge la toată lumea în spaţiul virtual. Spaţiu public e şi internetul, iar acolo activismul poate înlocui lipsa de consistenţă a banalităţii:

Nu ştiu dacă are legătură cu prietenii mei dar facebook-ul a devenit un instrument folosit  ca lumea. Adică nu e util doar ca să pui poze din excursii, ci creează solidaritate pe diferite cauze, şi asta e clar un lucru foarte frumos. Se întâmplă în toată România, în Cluj, se întâmplă în Bucureşti, în toate oraşele când e câte o nedreptate lumea iese în stradă… Nu? La Roşia Montană până la urmă exploatarea nu s-a produs, ceea ce acum câţiva ani nici nu se punea problema să schimbi prin forţa opiniei publice. (Laura)

În prelungirea gesturilor artistice, cei doi au înfiinţat Minitremu, un proiect educaţional pentru copii, care include producţia de jucării, tipărirea unei cărţi de activităţi pentru copii şi părinţi.  Coloana infinitului, Măsuţa tăcerii, Poarta sărutului sunt acum jucării din lemn pentru copii între 0 şi 3 ani, accesibile oricui:

Le-am transformat în jucării de lemn, care acum se şi produc şi astfel poate oricine să îşi permită un Brâncuşi(!). Cumva chestionăm astfel şi privilegiul operei de artă; ce înseamnă opera de artă la care nu ai drepturi de autor, ridicăm şi problema operelor la care nu mai ai acces pentru că se află în colecţii private… (Laura)

http://minitremu.tumblr.com/

Ieşirea din pasivitate, implicarea activă în societate e povestea simplă, la îndemâna tuturor, pe care ne-o spune Monotremu cu fiecare apariţie publică.

Pe pereţi nu se scrie?  Pe epreţi se scrie şi e important ce se scrie!

 

Oana Cristea Grigorescu

George Negrea
Ascultă oameni duminică, 28 iunie 2015, 22:00

George Negrea – un exemplu pentru tânăra generaţie

Are 21 de ani, lucrează la un săptămânal local şi este student în anul III la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii...

George Negrea – un exemplu pentru tânăra generaţie
Oameni de poveste: Răzvan Ciule, tânărul care și-a depășit limitele
Ascultă oameni vineri, 26 iunie 2015, 22:00

Oameni de poveste: Răzvan Ciule, tânărul care și-a depășit limitele

24Este imobilizat încă de la naştere în scaunul cu rotile, dar asta nu l-a împiedicat să îi ajute pe alţii. Tânărul sălăjean Răzvan...

Oameni de poveste: Răzvan Ciule, tânărul care și-a depășit limitele
Oameni de poveste: Ovidiu Mihăilescu, veşnic tânăr şi liber
Ascultă oameni miercuri, 24 iunie 2015, 22:00

Oameni de poveste: Ovidiu Mihăilescu, veşnic tânăr şi liber

Prieten al Diligenţei de Bizanţ încă din anii nouăzeci, când încă mai locuia la Cluj, Ovidiu Mihăilescu îşi caută mereu câte un drum...

Oameni de poveste: Ovidiu Mihăilescu, veşnic tânăr şi liber
Oameni de poveste: ornitologul Dan Munteanu
Ascultă oameni miercuri, 24 iunie 2015, 14:00

Oameni de poveste: ornitologul Dan Munteanu

Păsările pot trăi fără oameni, dar oamenii nu pot trăi fără păsări, o afirmație contrariantă, la prima vedere, pe care o aud din gura...

Oameni de poveste: ornitologul Dan Munteanu
Ascultă oameni miercuri, 24 iunie 2015, 08:00

Ascultă oameni de poveste: Radu Munteanu: un om care şi-a schimbat destinul

A fost primul român care a alergat 100 de km şi a intrat în Istoria Sportului Românesc. Este un pescar împătimit  care a reuşit performanţa...

Ascultă oameni de poveste: Radu Munteanu: un om care şi-a schimbat destinul
Ascultă oameni marți, 23 iunie 2015, 06:00

Oameni de poveste: Ana Dragu, prietena mai mare a copiilor cu autism

Tânără scriitoare şi ziaristă în urmă cu zece ani, bistriţeanca Ana Dragu este acum, graţie experienţei pe care a avut-o încercând...

Oameni de poveste: Ana Dragu, prietena mai mare a copiilor cu autism
Ascultă oameni joi, 18 iunie 2015, 22:00

Dr Ilea Aranka: perspective în regenerarea osoasă

Mi-aş dori ca aceste cercetări să ajungă să fie transpuse în practică, să vină pacientul la care să pot să-i spun că acest dinte este...

Dr Ilea Aranka: perspective în regenerarea osoasă
Ascultă oameni miercuri, 17 iunie 2015, 22:00

Oameni de poveste: Adrian Ivaniţchi, cavalerul Cetăţii Folk

Descins în muzica folk din măreaţa Cetate a Sighişoarei, Adrian Ivaniţchi este imaginea perfectă a ardeleanului legat iremediabil de locurile...

Oameni de poveste: Adrian Ivaniţchi, cavalerul Cetăţii Folk