Ascultă Radio România Cluj Live

Într-o altfel de poveste: A.S.R. Principele Nicolae al României

Cenușăreasa, Albă ca Zăpada, Prințul Fericit, Harap Alb, Făt Frumos din Lacrimă… Povești care au fermecat ani la rândul generații de copii. Cu prinți și prințese, cu întâmplări nemaipomenite care te fac să visezi și îți deschid larg poarta imaginției.Câți dintre noi nu am visat să întlnim un prinț ori o prințesă taman ca cei descriși în povești ?

Principele Nicolae
Foto: Principele Nicolae

Articol de , 23 aprilie 2015, 06:00 / actualizat: 23 aprilie 2015, 8:25

Eu n-am văzut  prinți în viața mea. Cel puțin nu în carne și oase. Iar cei din filme mi se păreau rigizi, cu aer de superioritate, greu abordabili. Dar uite că se adeverește vorba aceea să nu spui niciodată „niciodată” și azi, 22.04.2015 mi-a fost dat să văd un  prinț, chiar aici, unde pentru a ajunge nu ai foarte multe alternative de transport, la capătul lumii, în Sighetul Marmației  unde ASR Principele Nicolae  nu a venit pe un cal alb cum s-ar putea crede, ci pe o bicicletă.

Omul Principele Nicolae  este  extrem de simpatic, jovial, fără aere de superioritate, deschis și cald, căruia, profităm de ocazie pentru a-i ura  „LA MULȚI ANI , Alteță !”, având în vedere că la 1 aprilie și-a serbat ziua de naștere.

ASR Principele Nicolae al României, a sosit în orașul nostru cu daruri (rechizite, cărți, biciclete, autografe) pentru aproape 700 de copii .

Mă bucur să fiu din nou aici, în Sighet. Am venit cu daruri, care sper că  nu vor fi doar un prilej de relaxare, ci mai ales bucuria descoperirii personajelor și aventurii lor. (ASR Principele Nicolae)

Principele Nicolae nu se află pentru prima dată în orașul de la poalele Solovanului:  am mai vizitat orașul în 2012, însă am stat puțin aici, atunci a fost zăpadă peste tot, astăzi e mai cald. (ASR Principele Nicolae)

Întâmplarea fericită care l-a readus pe meleagurile noastre pe Principe, este continuarea campaniei de donație Cărțile copilăriei în fiecare casă. Această campanie este derulată împreună cu Asociația Curtea Veche, dedicată educației copiilor. Evenimentul face parte din turul ciclist caritabil  “Cărțile copilăriei pe bicicletă” , organizat în beneficiul proiectelor inițiate de Asociația Curtea Veche, pentru promovarea unei vieți sănătoase prin sport și lectură la nivel național. În cadrul acestui proiect, ASR Principele Nicolae al României, va pedala peste 1000 de kilometri, de la Sighetul Marmației la Constanța. Principele plănuiește  ca distanța Sighet- Constanța să o parcurgă  în 11 zile, din 23 aprilie, până în 3 mai.

Alegerea startului pentru ziua de 23 aprilie nu este întâmplătoare, după cum mărturisește ASR Principele NICOLAE, aceasta fiind data la care se celebrează, în fiecare an, Ziua Internațională a Cărții.

De ce a ales Sighetul ca punct de pornire a acțiunii caritabile?

Am vrut să atrag atenția asupra unui loc care, în mod obișnuit nu se bucură de atenție și pentru că se află exact în capătul României .(ASR Principele Nicolae)

Turul ciclist Cărțile copilăriei pe bicicletă” se constituie nu doar într-o activitate îndreptată spre cultură, ci și spre sport. Plecând de la principiul Mens sana in corpore sano, pentru Principele Nicolae, cele două, cultura și sportul, se împletesc armonios.

Ambele sunt foarte importante pentru o viață mai sănătoasă. Eu sper că acest tur ciclist va promova mai mult problemele cu care ne confruntăm în România : din păcate, peste 60 % dintre români nu au făcut sport niciodată, iar peste 53% au probleme cu lectura. Sunt mari probleme din acest punct de vedere în România, mai ales dacă facem o comparație cu Franța, Germania, Anglia, Europa de Vest. Sper să încurajăm în felul acesta pe cât mai mulți să facă sport și să citească. (ASR Principele Nicolae)

Scopul acestui circuit de binefacere  nu se limitează doar la strângerea de fonduri pentru Asociația Curtea Veche, ci încercă să promoveze cultura, să determine reîntoarcerea copiilor, a tinerilor, spre frumusețea cititului, spre litera tipărită dar și spre mișcare , spre o copilărie ieșită din tiparele informatizate ale societății actuale. Să poată ajuta tinerii acestei țări să înțeleagă faptul că o carte nu poate fi judecată după copertă, așa cum un om nu poate fi judecat după hainele ori titlurile pe care le are.

Mâine, 23 aprilie, Cărțile copilăriei pe bicicletă pornesc, la ora 9 din Sighetul Marmației, întreptându-se spre Dej, Cluj, Alba Iulia, Sibiu, Brașov, Sinaia, București, Călărași și Constanța. Toți cei care doresc să fie alături de plutonul cicliștilor din care face parte  ASR Principele Nicolae al României și campionul național la ciclism Alex Ciocan, sunt invitați să se alăture, gratuit,  pe bicicletă, la punctul de start al turului ciclist din strada Corneliu Coposu.

Eu sper ca în fiecare loc, nu doar aici, să existe oameni din comunitate care să parcurgă împreună cu noi 20-30 de km la plecare.(ASR Principele Nicolae)

În 24 aprilie Alteța Sa  Regală se va afla în Cluj Napoca . Dacă timpul îi va permite, va trece și pe la Târgul de Carte Gaudeamus organizat, în  perioada 22.04- 26.04.2015, în Piața Unirii.Organizatorul și gazda acestui târg este Radio România și Radio România Cluj.

Așadar să ne facem timp în fiecare zi pentru a citi măcar câteva pagini dintr-o carte, să ne facem timp să trăim cotidianul și altfel decât în mașinile mereu grăbite, într-un furnicar de unde telefoanele mobile , tabletele și alte invenții ale lumii noastre nu ne mai lasă să ieșim.

Să aveți cât mai mulți participanți la acest circuit, vreme bună și pedalare ușoară, Alteță !   

 

Brîndușa Oanță     

Puteți asculta Radio Sighet, on line, și AICI

 

 

George Negrea
Ascultă oameni duminică, 28 iunie 2015, 22:00

George Negrea – un exemplu pentru tânăra generaţie

Are 21 de ani, lucrează la un săptămânal local şi este student în anul III la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii...

George Negrea – un exemplu pentru tânăra generaţie
Oameni de poveste: Răzvan Ciule, tânărul care și-a depășit limitele
Ascultă oameni vineri, 26 iunie 2015, 22:00

Oameni de poveste: Răzvan Ciule, tânărul care și-a depășit limitele

24Este imobilizat încă de la naştere în scaunul cu rotile, dar asta nu l-a împiedicat să îi ajute pe alţii. Tânărul sălăjean Răzvan...

Oameni de poveste: Răzvan Ciule, tânărul care și-a depășit limitele
Oameni de poveste: Ovidiu Mihăilescu, veşnic tânăr şi liber
Ascultă oameni miercuri, 24 iunie 2015, 22:00

Oameni de poveste: Ovidiu Mihăilescu, veşnic tânăr şi liber

Prieten al Diligenţei de Bizanţ încă din anii nouăzeci, când încă mai locuia la Cluj, Ovidiu Mihăilescu îşi caută mereu câte un drum...

Oameni de poveste: Ovidiu Mihăilescu, veşnic tânăr şi liber
Oameni de poveste: ornitologul Dan Munteanu
Ascultă oameni miercuri, 24 iunie 2015, 14:00

Oameni de poveste: ornitologul Dan Munteanu

Păsările pot trăi fără oameni, dar oamenii nu pot trăi fără păsări, o afirmație contrariantă, la prima vedere, pe care o aud din gura...

Oameni de poveste: ornitologul Dan Munteanu
Ascultă oameni miercuri, 24 iunie 2015, 08:00

Ascultă oameni de poveste: Radu Munteanu: un om care şi-a schimbat destinul

A fost primul român care a alergat 100 de km şi a intrat în Istoria Sportului Românesc. Este un pescar împătimit  care a reuşit performanţa...

Ascultă oameni de poveste: Radu Munteanu: un om care şi-a schimbat destinul
Ascultă oameni marți, 23 iunie 2015, 06:00

Oameni de poveste: Ana Dragu, prietena mai mare a copiilor cu autism

Tânără scriitoare şi ziaristă în urmă cu zece ani, bistriţeanca Ana Dragu este acum, graţie experienţei pe care a avut-o încercând...

Oameni de poveste: Ana Dragu, prietena mai mare a copiilor cu autism
Ascultă oameni joi, 18 iunie 2015, 22:00

Dr Ilea Aranka: perspective în regenerarea osoasă

Mi-aş dori ca aceste cercetări să ajungă să fie transpuse în practică, să vină pacientul la care să pot să-i spun că acest dinte este...

Dr Ilea Aranka: perspective în regenerarea osoasă
Ascultă oameni miercuri, 17 iunie 2015, 22:00

Oameni de poveste: Adrian Ivaniţchi, cavalerul Cetăţii Folk

Descins în muzica folk din măreaţa Cetate a Sighişoarei, Adrian Ivaniţchi este imaginea perfectă a ardeleanului legat iremediabil de locurile...

Oameni de poveste: Adrian Ivaniţchi, cavalerul Cetăţii Folk