Ascultă Radio România Cluj Live

Târgul Gaudeamus, cu premii şi premianţi

Târgul Gaudeamus, cu premii şi premianţi

Articol editat de dan.mosoiu, 26 aprilie 2015, 23:00

S-a tras cortina peste ediţia a şaisprezecea a Târgului de carte Gaudeamus, organizat de Radio România şi Radio Cluj. A fost o sărbătoare a cărţii care a transformat pentru cinci zile oraşul într-o adevărată capitală a lecturii. Clujenii au demonstrat că, în ciuda opiniei generale, încă se citeşte. S-au depăşit toate recordurile ediţiilor precedente. Atât din punct de vedere al vizitatorilor, cât şi al vânzărilor, care au fost cu 40-50 la sută mai mari. În campania Carţile se întorc acasã au fost donate peste 2000 de volume care vor fi trimise către bibliotecile rurale din zona Sighetul Marmaţiei.
La închiderea târgului, s-au acordat şi trofeele Gaudeamus.

La numai 5 luni de la înfiinţare, editura clujeană Şcoala Ardeleană a reuşit să atragă simpatia şi voturile zecilor de mii de vizitatori ai Târgului Gaudeamus, clasându-se pe primul loc. Directorul editurii, Vasile George Dâncu:

Am editat până acum 50 de titluri. Vrem să impunem anul acesta brandul Şcoala Ardeleană, vom promova valorile culturii transilvane pe piaţa naţională de carte. De asemenea, vrem să aducem în Cluj marii scriitori din celelalte zone ale României. Felicit instituţia dumneavoastră, Radio Cluj, şi, evident, Societatea Română de Radiodifuziune. A fost o ediţie extraordinară, editorii au vândut bine, au fost foarte multe lansări, o organizare bună, iar iubitorul de carte a fost permanent aici. O carte are viaţă dacă este citită.

Pe locul secund în opţiunile publicului s-a situat Editura Nemira. Reprezentantul acesteia, Valeriu Lozinsky:

Acest loc doi ne onorează şi ne face să ne gândim ca şi pe viitor să aducem cărţi din cele mai variate domenii, la preţuri accesibile pentru toţi clujenii, pentru ca să ne menţinem sau, de ce nu, să urcăm şi mai mult în topul popularităţii.

Locul al treilea le-a revenit expozanţilor de la Okian.

Cea mai râvnită carte a Târgului, stabilită tot pe baza voturilor publicului, a fost desemnată recenta apariţie a profesorului Vasile Sebastian Dâncu, „Triburile. O patologie a politicii româneşti de la Revoluţie la Generaţia Facebook”.

N-am scris pentru premii, eu scriu pentru cititori. Dar mă bucur că există această comunicare între mine şi cititori, am foarte mulţi prieteni pe care mi i-am făcut prin intermediul scrisului şi cred că un mai mare beneficiu decât acesta de pe urma scrisului nu poţi să ai . Pe de altă parte, este un premiu care mă bucură, chiar dacă am mai fost laureat acum două ediţii, parcă. Mie îmi place că această manifstare pe care Radio România o organizează este un adevărat eveniment cultural. Aici se naşte o simbioză între public şi carte, între radio şi presa scrisă… Or, această convergenţă media, cum o numim noi astăzi, mai tehnic, să spunem, devine un proiect cultural al Clujului, devine parte din identitatea Clujului. Faptul că aici vin edituri mai mici, edituri din Transilvania, dar şi din restul ţării, edituri care vin nu neapărat cu proiecte naţionale, dar sunt proiecte de spirit şi de cultură, ei bine, cred că acest lucru dă identitate acestui târg de carte. Iar dacă iei şi un premiu aici, este cu totul special. Iar pentru mine chiar este. Sunt legat de acest târg, pentru că, la începuturile lui, am participat cu un studiu sociologic, realizat împreună cu studenţii mei. Prin urmare, sunt legat sentimental de acest târg de carte. (Sociologul Vasile Sebastian Dâncu)

Trofeele presei au revenit cotidianului Făclia, postului de de radio Renaşterea şi site-ului clujulcultural.ro, o premieră pentru organizatori care au luat în seamă la această ediţie şi publicaţiile on-line. Tiberiu Fărcaş, administratorul site-ului:

Suntem singurul site din Cluj care promovează insistent şi tenace tot ceea ce înseamnă mişcare culturală în acest oraş. Urez Târgului Gaudeamus viaţă lungă şi mulţumesc mult pentru premiu.

Premiul Educaţia, desemnat de organizatorii Târgului Gaudeamus, a ajuns la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca.

Aproape 30 000 de vizitatori în cele 5 zile de târg, 90 de expozanţi şi aproape 80 de evenimente (în special, lansări de carte), editori mulţumiţi de vânzările pe care le-au realizat definesc reuşita ediţiei a 16-a a Târgului de carte Gaudeamus de la Cluj. Directorul onorific al Târgului, Vladimir Epstein:

A fost încă o demonstraţie de tenacitate a radioului public care reuşeşte să ducă acest proiect în ani şi peste ani. Un proiect care, încă o dată am văzut, a plăcut foarte mult clujenilor, a plăcut elitei clujene – mie nu mi-e jenă să spun aşa -, şi a plăcut, în general, publicului clujean. A fost ceva ce trebuia să se întâmple şi s-a întâmplat!

Preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus, poetul Adrian Popescu, a tras, la modul simbolic, cortina peste cea de-a 16-a ediţie:

Iubiţi cititori, am parcurs împreună o călătorie care n-aş spune că s-a încheiat, aş spune că s-a împlinit. Ne-am întâlnit aici oameni care iubesc cartea sau încep s-o iubească, oameni din diferite generaţii. Am avut prilejul să dialogăm, să cumpărăm cărţi şi, mai ales, să ne bucurăm de acest eveniment. Declar, aşadar, împlinit şi, numai pentru moment, închis acest târg de carte minunat care a avut în cele cinci zile un succes deosebit. Aşteptăm cu nerăbdare ediţia de anul viitor!

Următoarea oprire a Caravanei Gaudeamus va fi între 13-17 mai, la Oradea, în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în Parcul 1 Decembrie.

 

Dan Moşoiu

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir