Ascultă Radio România Cluj Live

DiaEuro 2015, competiţia celor care nu renunţă

Fostele glorii ale echipei Universitatea Cluj vor juca sâmbătă, 16 mai, în Sala Sporturilor „Horia Demian”, un meci demonstrativ, cu scopul de a promova Campionatului European de Futsal al Persoanelor cu Diabet „DiaEuro 2015” şi de a strânge fonduri pentru organizarea competiţiei.

DIA Cluj
Foto: DIA Cluj

Articol de Carmen Sas, 11 mai 2015, 18:00

Meciul dintre „U” Cluj şi echipa Dia România va începe de la ora 17:00, iar intrarea este gratuită.

Echipe din 17 ţări europene, formate din tineri cu diabet zaharat vor participa, în perioada 19-26 iulie, la Cluj-Napoca, la Campionatul European de Fotbal al Persoanelor cu Diabet, DiaEuro 2015.

Evenimentul, organizat de Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România (FADR), se va desfăşura la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, municipiul fiind ales ca loc de desfăşurare având în vedere statutul său de Capitală Europeană a Tineretului în 2015.

Acest lucru este dovada faptului că persoanele cu diabet se pot implica în aceleaşi activităţi ca şi persoanele fără diabet. În plus, evenimentul îşi propune să încurajeze activitatea sportivă în rîndul persoanelor cu diabet şi să ofere educaţie cu privire la diabet, afirmă organizatorii. (Preşedintele  Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România, Maria Mesaroş şi medicul echipei DIA România, Daniel Cosma, invitaţi la Pulsul Zilei  luni, 11 mai, la Radio Cluj)

Prima ediţie a competiţiei europene a avut loc în Ucraina (2012), urmată de Croaţia (2013) şi Ungaria (2014). Ediţia din Ungaria a fost câştigată de echipa României şi ca  urmare a acestei reuşite România va organiza DiaEuro 2015.

Scopul meciului și al campionatului este să tragă un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă diabetul, să încurajeze diabeticii să practice sport, inclusiv de performanță, dar și să determine persoanele sănătoase să aloce timp activității fizice. Motivul: sportul este una dintre principalele metode de prevenţie şi tratament în cazul diabetului.

Viziunea noastră este să trăim într-o lume fără diabet. Încercăm să facem acest lucru prin programe de educație terapeutică, prin promovarea activității fizice și a unui stil de viață sănătos. Vrem să strângem, la meciul amical și la campionat, 150.000 euro. Costurile sunt mari, numai la cazare vom avea peste 300 de persoane care vor participa la campionat, iar costurile le suportăm noi. (Maria Angela Mesaroș, președintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România)

DiaEuro 2015 va avea loc în perioada 19-26 iulie 2015 la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. La campionatul din iulie vor participa echipe din 17 țări europene formate din 10 tineri cu diabet zaharat+antrenor+medic. Jucătorii sunt tineri care au peste 18 ani. Campionatul de fotbal DiaEuro 2015 este organizat de Federația Asociațiilor Diabeticilor din România (FADR).

Donații:

La meciul demonstrativ din 16 mai și la campionatul din iulie intrarea va fi liberă, dar se vor putea face donații.

Costurile estimate pentru Campionatul DiaEuro sunt de aproximativ 150.000 euro, sumă pe care ne propunem să o strângem din donații de la persoane fizice și firme. Această sumă va fi direcționată către acoperirea costurilor de cazare şi masă pentru toţi participanţii la campionat, pentru închirierea spaţiului pentru desfăşurarea Campionatului şi Forumului Național al Persoanelor cu Diabet, materiale educative pentru forum, campanii de promovare a campionatului, festivităţi de premiere (ceremonie de încheiere, cupe, medalii, diplome de participare etc), antrenamente ale echipei naţionale Dia România.

Campanie de susţinere a DiaEuro 2015

Puteți susține Campionatul DiaEuro 2015 prin donații (Euro, Ron, USD) în contul FADR (Federația Asociațiilor Diabeticilor din România):
RO93 RZBR 0000 0600 1408 5253
COD SWIFT: RZBRROBU
Donații se pot face și online pe site-ul www.diaeuro.ro

Conform celui mai recent studiu realizat în România – PREDATORR , aproximativ 2 milioane de români suferă de diabet zaharat, România situându-se pe locul 2 în Europa, după Turcia, la numărul persoanelor care suferă de această boală. Acelaşi studiu arată că 3 milioane de români prezintă prediabet.

Una dintre principalele  metode de prevenţie şi tratament este activitatea fizică, alături de un regim alimentar corespunzător. Activitatea fizică aduce beneficii la nivelul aparatului cardio-vascular, osteo-articular, muscular, dar şi asupra tonusului psihic, reducând riscul apariţiei depresiei şi favorizând interacţiunile sociale.

Datorită progreselor din domeniul medical, persoanele cu diabet zaharat pot face sport de performanţă, obţinând rezultate notabile ce duc la integrarea acestora în societate.

 

Redacţia

 

Nu uitaţi, Radio Cluj poate fi ascultat şi AICI.

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Diverse sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi

O descoperire suprinzătoare a fost făcută în acest sens de profesorul de la Universitatea din Bristol, Bruce Hood. Putem fi fericiţi, dar pentru...

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Arborele Anului 2024
Diverse vineri, 22 martie 2024, 16:00

Arborele Anului 2024

„Inima grădinii”, așa cum este numit fagul premiat, are aproximativ 200 de ani și este al treilea copac consecutiv polonez care câștigă...

Arborele Anului 2024
Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Diverse vineri, 22 martie 2024, 12:00

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume au controverse zilnice pe tema beneficiilor şi dezavantajelor consumului de cafea.   Majoritatea...

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse vineri, 22 martie 2024, 06:00

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”

Guvernul francez vrea să încurajeze populaţia să achiziţioneze haine din materiale sustenabile, în locul celor ieftine de import care sunt...

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse joi, 21 martie 2024, 12:00

De ce are nevoie creierul de zahăr?

Potrivit specialiştilor, organismul poate extrage energie şi din ţesutul adipos, dar creierul are nevoie în principal de glucoză, pe care o...

De ce are nevoie creierul de zahăr?
Diverse joi, 21 martie 2024, 06:00

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte

Până acum, se credea că această specie de vierme originară din Brazilia folosea o combinație dintre tentaculele sale faciale și nămol pentru...

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 17:06

Obiceiuri ciudate din secolul XIX

Multe lucruri bune provin din Anglia secolului XIX; avem în acest sens cărţile lui Charles Dickens şi Jane Austen, ilustratele de Crăciun şi...

Obiceiuri ciudate din secolul XIX
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 12:00

Alimentele care influențează aspectul fizic al omului

Unele produse pot reduce atractivitatea, la această concluzie neașteptată a ajuns cercetătorii francezi de la Universitatea din Montpellier, care...

Alimentele care influențează aspectul fizic al omului