Ascultă Radio România Cluj Live

Laboratorul de cariere – șanse și oportunități pentru o carieră de succes

În perioada 4-15 mai la Cluj s-a desfășurat programul ,,BCR-Laboratorul de Cariere”, în cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”, având scopul de a ajuta studenții UBB să ia decizii de carieră informate și asumate, combinând cu succes partea practică, cât și cea teoretică, întelegând rolul pe care cultura și valorile familiale le au în dezvoltarea lor.

laborator 1
Foto: laborator 1

Articol editat de cristina.rusu, 28 mai 2015, 10:55

Timp de două săptămâni au fost folosite metode de predare nonformală precum și metode aplicate pentru a stimula învățarea cognitivă și comportamentală oferite de trainerii de la Școala de Valori.

De asemenea, în acest proiect au fost implicați membri din comunitatea locală de business pentru ilustrarea practică a cunoștințelor predate.

Implicarea lor a constat în prezența la curs precum și în continuarea programului prin oferirea de locuri de practică și internship pentru studenții participanți.

Scopul desfășurării acestui program vine din dorința de a oferi studenților perspective actuale asupra pieței muncii, dezvoltând abilitățile practice pentru viitoarea carieră.

Ca student, de multe ori este greu să-ți dai seama care este locul tău în complexul mecanism al economiei și este și mai greu să-ți imaginezi modul în care vei intra pe piața muncii. Aspectele teoretice pe care le acumulezi în facultate pun baza importantă, dar mai e nevoie de ceva pentru a-ți asigura locul de muncă dori, însă probabil studenții știu asta deja. Ce-i de făcut? (Doriana Gușiță, Corporate Project Manager)

Cele 10 zile de program au inclus ateliere interactive: Primul pas în carieră, Valori personale, Self-awareness, Cum să faci un CV?, Convinge-mă, Holland 6 types of personality, Supraviețuirea (Analiză, planificare, prioritizare), Personal pitch, Luarea deciziilor, Dileme etice în management, Inteligență emoțională, Antreprenoriat și intraprenoriat, în cadrul acestora, 40 de studenţi selectaţi au avut ocazia să comunice cu profesioniști din domeniul lor de interes, să afle care este portretul unui om de succes pe piața muncii din secolul XXI și să facă primii pași spre a-și asuma această identitate.

A fost o experiență extraordinară. M-a ajutat să găsesc un punct de pornire spre carieră, mi-a dat mai multă încredere în mine și chiar dacă au fost numai două săptămâni, am acumulat cunoștințe noi și utile care contribuie la dezvoltarea mea personal și profesională. (Ramona Iurcea, FSPAC, Comunicare și Relații Publice)

În cadrul proiectului studenții diferitor facultăți ai UBB din anul II au exersat asupra abilităților de formare a individualității și personalității axându-se pe capacitatea de auto-evaluare, abilitățile de prezentare, comunicarea eficientă în scris, ascultarea activă, abilitățile organizatorice și de planificare, capacitatea de a empatiza și relaționa cu alte persoane.

Participarea mea în cadrul acestui proiect m-a făcut să ies din zona mea de confort și să cunosc oameni excepționali. Totodată, m-a încurajat și motivat să merg pe „calea succesului meu”, să-mi urmez visele, pentru că de cele mai multe ori acestea se împlinesc. M-a pus față în față cu companiile pentru care aș vrea să colaborez, fapt ce a făcut ca transferul meu de la student spre viiitor angajat să pară mai ușoara și mai realistă. (Adina Cristina Trifa, student FSEGA, Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor)

Programul BCR – Laboratorul de Cariere și-a dorit să suplinească cunoștințele pe care studenții le acumulează în facultate cu elemente de educație non-formală și coaching din partea profesioniștilor din domeniile lor de studiu, totul pentru a-i avantaja pe participanți în mediul de business al secolului XXI.

Deși majoritatea studenților preselectați au pășit în program cu reticență și fără prea multe așteptări că se va schimba ceva concret în viața lor ca urmare a participării lor la Laboratorul de Cariere, dinamismul programului, atmosfera prietenoasă din cadrul atelierelor și complexitatea informațiilor oferite i-au scos din zona de confort și i-au făcut să-și contureze un traseu clar al dezvoltării lor personale și profesionale. (Bogdan Hotea, Manager Proiect, Școala de Vară)

Această experiență m-a ajutat să mă descopăr pe mine, să aflu ce îmi place, ce aș face cu pasiune în viață și datorită activităților am devenit o persoană mai deschisă. Simt că am încredere mai mare în mine, socializez mai mult și am rămas cu multe amintiri frumoase. Am cunosc persoane noi de la diferite facultăți, am aflat de la unii poveștile lor, împărtățind cu ei povestea mea. Pot spune că am învățat de la fiecare. (Mariana Dragomir, studentă a Facultății de Chimie și Inginerie Chimică)

În cadrul celor 10 zile de învățare non-formală, participanții și-au descoperit valorile personale, au aflat mai multe despre piața muncii și cum să se prezinte la un interviu, și-au dezvoltat abilități de comunicare persuasivă și prezentare în public și au vizitat companii de top din Cluj-Napoca. BCR – Laboratorul de Cariere este un program de dezvoltare personală și profesională dezvoltat și organizat de BCR – Banca Oficială a capitalei Europene Tineretului, Universitatea ,,Babeș-Bolyai”, Școala de Valori și CCARMA.

 

Doina Stâna, FSPAC, UBB

 

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 12:00

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate

Paracetamolul este unul dintre cele mai comune analgezice și unul dintre puținele pe care medicii le permit femeilor însărcinate să le...

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate
Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului

Pentru cei din emisfera nordică, steaua Polaris, cunoscută și sub numele de Steaua Nordului, a îndeplinit perfect acest rol.   Cu toate...

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului
Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale
Diverse sâmbătă, 13 aprilie 2024, 12:00

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale

A fost botezată „cosmeticorexia”, noua obsesie a fetelor, chiar și a celor cu vârste sub zece ani, pentru îngrijirea pielii.   Practic,...

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale
De ce a fost concediat un angajat al unui muzeu?
Diverse sâmbătă, 13 aprilie 2024, 00:00

De ce a fost concediat un angajat al unui muzeu?

Conducerea Pinakothek der Moderne, care expune lucrări de artă contemporană din secolele XX și XXI, a observat că unul dintre angajații săi a...

De ce a fost concediat un angajat al unui muzeu?
Diverse vineri, 12 aprilie 2024, 12:00

Nu vă mai temeți de grăsimi!

O dietă care nu conţine cantitatea necesară de grăsimi este dăunătoare corpului uman, spune medicul rus Irina Baranova, care citează...

Nu vă mai temeți de grăsimi!
Diverse vineri, 12 aprilie 2024, 06:00

Întâmplare ciudată pe aeroportul din Doha

Femeile din Australia care au fost dezbrăcate şi inspectate invaziv pe aeroportul din Doha s-au confruntat cu un eşec în încercarea de a da în...

Întâmplare ciudată pe aeroportul din Doha
Diverse vineri, 12 aprilie 2024, 06:00

Ce punem în punga de pâine ca să nu mucegăiască?

Fiecărei gospodine i se întâmplă să arunce pâinea pentru că s-a stricat sau s-a uscat.   Gospodinele cu experiență le cunosc foarte...

Ce punem în punga de pâine ca să nu mucegăiască?
Diverse joi, 11 aprilie 2024, 12:00

Scorțișoara ajută la tratarea calviţiei?

Calviția (sau alopecia) afectează aproximativ 13% din populația franceză și se caracterizează prin căderea părului.   Cea mai frecventă...

Scorțișoara ajută la tratarea calviţiei?