Ascultă Radio România Cluj Live

Impact Festival la Cluj

Clujul va găzdui în premieră cel mai mare dialog public organizat vreodată în România, deschis tuturor celor interesați să genereze schimbare pozitivă, lăsându-și amprenta asupra viitorului orașului, într-un mod activ.

Impact Festival
Foto: Impact Festival

Articol editat de cristina.rusu, 15 iunie 2015, 06:00 / actualizat: 18 iunie 2015, 10:11

Alături de cei peste 1.000 de clujeni așteptați la eveniment, vor fi peste 300 de invitați internaționali.

Clujenii sunt invitați să participe la cel mai mare dialog public din istoria orașului, care are ca subiect chiar viitorul comunității locale.

În 16 iunie, de la ora 19.30, sute de mese vor fi amplasate în Piața Unirii și peste 1.000 de clujeni vor fi invitați să discute despre temele care contează pentru ei atunci când vine vorba despre viitorul comunității din care fac parte.

Evenimentul este organizat de Impact Hub, împreună cu BCR și Fundația ERSTE și este deschis tuturor celor care vor să se implice în a decide viitorul orașului, fie că sunt voluntari în cadrul unor asociații, antreprenori sau reprezentanți ai mediului de afaceri, artiști, sportivi, angajați, elevi sau studenți.

Este un demers deschis, la care este important să avem puncte de vedere cât mai diverse, chiar divergente, pentru a cristaliza o viziune asupra acestui oraș, care să aparțină cu adevărat celor care trăiesc și lucrează zi de zi în Cluj. (Diana Carbarău, Project Manager al Impact Festival Cluj-Napoca)

Cum vedem viitorul orașului? Ce fel de capitală europeană a culturii ne dorim să fie Clujul? Cum putem contribui la transformarea Clujului într-un loc în care să fie mai plăcut să trăim?

Acestea vor fi întrebările la care vom căuta răspunsuri împreună, pe 16 iunie, vom descoperi care sunt tiparele în modul în care gândim și ne formulăm perspectivele, vom descoperi poveștile și aspirațiile tuturor participanților, indiferent de vârstă, etnie, religie, limbă, categorie socială sau nivel de educație.

Evenimentul se va desfășura după formatul World Cafe. Un moderator introduce subiectele de discuție și explică regulile.

Participanții sunt invitați să ia loc la mese, să cunoască oameni noi, să înceapă conversațiile și vor avea ocazia să schimbe apoi masa și să descopere noi parteneri de dialog. În acest fel, dialogul participativ produce efecte din prima clipă, fiecare persoană implicată având ocazia să cunoască alți oameni interesați de subiectul în discuție și să descopere idei și abordări diverse.

La finalul evenimentului, ideile sunt centralizate și incluse într-un raport care va fi oferit atât autorităților locale, cât și tuturor organizațiilor sau persoanelor interesate și activ implicate în dezvoltarea comunității.

Formatul World Cafe a fost folosit cu succes pentru generarea de idei și priorități de dezvoltare în zeci de țări de pe cinci continente, astfel de evenimente fiind organizate în orașe dintre cele mai diferite, precum Tokyo, Tel Aviv, Rio de Janeiro sau Boston.

Piața Unirii a fost aleasă pentru acest demers atât datorită statului ei de „kilometru zero” al orașului, cât și în mod simbolic: marcată în trecut de semne ale dezbinării comunităților care conviețuiesc în Cluj, ea va deveni, în 16 iunie, o „piață a unirii ideilor bune”, în care toate punctele de vedere sunt ascultate și luate în considerare.
Impact Festival, o zi pentru viitorul orașului

„World Cafe” face parte din Impact Festival, o zi în care experți ai unor organizații internaționale, parteneri locali și oameni din toate domeniile de activitate vor participa la un dialog deschis, acționând ca un catalizator pentru dorința și capacitatea de dezvoltare a comunității.

Impact Festival are trei componente. Prima este o serie de prezentări susținute de experți internaționali de prestigiu, sub numele Inspiration Arena, care vor avea loc la Grand Hotel Italia.

Au confirmat deja participarea reprezentanți ai Burning Man, festivalul-fenomen care durează o lună în fiecare an și care unește zeci de mii de oameni din întreaga lume și ai Școlii de Business a Universității Oxford.

A doua componentă constă în masterclasses, în care reprezentanți ai unor organizații și companii precum RSA, Presencing Institute, Danone, UNDP, Tilt, The League of Intrapreneurs, RedBull, World Vision vor împărtăși modele de bune practici pe teme precum intraprenoriat, dezvoltarea piețelor emergente ori colaborarea în spațiile creative.

Cea de-a treia componentă, care va încheia ziua, este dezbaterea în format World Cafe, programată seara, de la ora 19:30, în Piața Unirii.

Participarea este gratuită la toate evenimentele, iar înscrierile pentru acest eveniment se pot face online pe www.impactfestival.ro

Despre organizatori

Impact Hub este organizația ce susține dezvoltarea antreprenorială a inițiativelor cu impact pozitiv în societate în cadrul unei comunități globale, oferind spații de lucru colaborative, programe de dezvoltare și incubare a afacerii, conferințe și evenimente precum și opțiuni de finanțare prin crowdfunding. Prezentă în București din 2012, organizația face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 60 de orașe de pe 5 continente.

Banca Comercială Romană (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând societățile de profil de pe piața leasingului, managementului activelor, pensiilor private şi a băncilor de locuințe.

BCR este banca Nr.1 în România după valoarea activelor (peste 16 mld EUR), banca Nr.1 după numărul de clienți şi banca Nr.1 pe segmentele de economisire şi creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din România, după gradul de încredere al clienților şi după numărul celor pentru care BCR este principala instituție cu care fac banking. Ca lider în domeniul bancar, misiunea BCR în ceea ce priveşte responsabilitatea socială este să catalizeze resurse pentru dezvoltarea socială şi economică a României. Banca dezvoltă şi susține programe în cadrul a trei platforme de implicare în comunitate: Antrenorii Responsabilității Financiare, Antrenor de Antreprenor şi platforma de Leadership Social, care agregă inițiative de susținere a comunităților locale şi acțiuni de voluntariat ale angajaților.

Fundaţia ERSTE
În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii din Austria. Fundaţia ERSTE este acţionarul principal al Grupului Erste şi investeşte în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud-Est, susţinând participarea socială. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa.

 

Redacția

 

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

Vă oferim o modalitate uşoară de reducere a tensiunii arteriale
Diverse joi, 16 mai 2024, 12:00

Vă oferim o modalitate uşoară de reducere a tensiunii arteriale

A petrece mai puțin timp stând pe scaun și mișcându-ne mai des ne ajută în reducerea tensiunii arteriale. Această soluție ar putea fi la fel...

Vă oferim o modalitate uşoară de reducere a tensiunii arteriale
Apa este inamicul trombozei
Diverse miercuri, 15 mai 2024, 12:00

Apa este inamicul trombozei

Pentru a preveni riscul de coagulare a sângelui şi formarea de cheaguri, dieta alimentară trebuie corectată.   Potrivit unui nutriţionist...

Apa este inamicul trombozei
Alimente care topesc grăsimea de pe abdomen
Diverse marți, 14 mai 2024, 12:00

Alimente care topesc grăsimea de pe abdomen

Nutriţionistul Melissa Mitri susţine că ouăle şi ardeiul iute favorizează topirea grăsimii de pe abdomen.   Expertul a enumerat cinci...

Alimente care topesc grăsimea de pe abdomen
Reconstituire 3D a creierului uman – premieră în știință
Diverse luni, 13 mai 2024, 18:00

Reconstituire 3D a creierului uman – premieră în știință

Pentru prima dată, un fragment milimetric din cortexul cerebral, cea mai avansată parte a creierului uman și a celor mai complexe funcții...

Reconstituire 3D a creierului uman – premieră în știință
Diverse luni, 13 mai 2024, 12:00

La temperaturi înalte unele legume devin periculoase

Când vremea este caldă, toate alimentele trebuie depozitate într-un loc răcoros, deoarece bacterii periculoase se pot dezvolta în interiorul...

La temperaturi înalte unele legume devin periculoase
Diverse luni, 13 mai 2024, 06:00

Bărbatul cu rinichi de porc a murit la două luni după transplant

Primul bărbat care a suferit un transplant de rinichi de porc modificat genetic, a murit la două luni după operație.   Richard...

Bărbatul cu rinichi de porc a murit la două luni după transplant
Diverse duminică, 12 mai 2024, 15:00

Motivul pentru care Venus aproape că nu are apă

Venus este a doua cea mai apropiată planetă de Soare și într-o zi ar fi putut fi foarte asemănătoare cu a noastră, dar astăzi aproape că nu...

Motivul pentru care Venus aproape că nu are apă
Diverse duminică, 12 mai 2024, 12:00

Pâinea are indicele glicemic la fel ca cel al zahărului alb

Deși nu are un gust dulce, pâinea, fie că este făcută cu făină albă sau integrală, este un aliment care conține așa-numitele zaharuri...

Pâinea are indicele glicemic la fel ca cel al zahărului alb