Ascultă Radio România Cluj Live

Mai mergem în vacanță cu vouchere?

Angajaţii din România, fie că lucrează la stat sau la privat, vor putea primi, din acest an, vouchere de vacanţă, care înlocuiesc vechile tichete de vacanţă şi mai vechile prime de vacanţă.

Mai mergem în vacanță cu vouchere?

Articol de , 17 iunie 2015, 12:53 / actualizat: 17 iunie 2015, 15:35

Problema este că vechile tichete nu mai sunt valabile, iar noile vouchere, din cauza unor interese meschine, vor fi emise cel devreme la sfârşitul verii.

În anii 2009 şi 2010, deşi eram în vârf de criză, unii dintre salariaţii români au primit tichete de vacanţă. Ceva asemănător cu tichetele de masă, dar cu altă folosinţă.
Drept urmare, oamenii s-au relaxat, ocazie cu care firmele de turism au câştigat şi ele. O socoteală de vreo 10 milioane de lei, per total. După 2010, guvernul a decis că bugetarii s-au răsfăţat destul, aşa că le-a tăiat această formă de recompensare a muncii. Au rămas în afacere doar câteva firme private, suficient de profitabile şi de generoase încât să-şi trimită angajaţii la încărcat bateriile prin staţiuni turistice.
Anul trecut, Parlamentul a adoptat Legea nr. 94/01.07.2014, privind voucherele de vacanţă, pe care Executivul a modificat-o rapid prin Ordonanţa nr.8/31.07.2014, care a amânat emiterea acestor vouchere până la 1 ianuarie 2015. Apoi, proiectul s-a împotmolit la Senat. Zilele trecute, într-un sfârşit, Camera Deputaţilor a dat undă verde legii. Urmează promulgarea de către preşedinte, publicarea în Monitorul Oficial, apariţia normelor metodologice şi, în caz fericit, vor putea fi emise vouchere de vacanţă pentru sezonul turistic de toamnă-iarnă 2015.

Angajatorii vor putea acorda vouchere pentru petrecerea concediului exclusiv în țară, în limita a 6 salarii medii pe economie.

Am avut pierderi de aproape 50 de milioane de euro, pentru că nu s-a aplicat de la 1 ianuarie actul normativ în urma căruia tichetele de vacanță se înlocuiau cu voucherele. În acest moment piața este liberă, pentru că nu se dau nici tichete, nici vouchere. (Dragoș Răducan, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc)

De ce sunt avantajoase aceste forme de recompensare a angajatului? Fiindcă prima de vacanță se impozitează cu 83% sumă brută, iar voucherele cu doar 16%, achitat fie de angajator, fie de salariat. Voucherele sunt deductibile şi scutite de la plata contribuţiilor şi taxelor salariale.

Managerul unei mari companii clujene de turism, d-na Lucia Moraru, spune că, pentru firma d-sale, tichetele de vacanţă au fost mană cerească şi aşteaptă cu interes apariţia voucherelor.
Rămâne nelimpezit motivul pentru care legea voucherelor, deşi votată acum mai bine de un an, se va aplica cel mai devreme la toamnă.

O anumită parte a presei, mai rea de gură, spune că proiectul a fost blocat de unii domni parlamentari, ale căror soții și rude sunt angajate la instituţii sau firme de stat, unde iau prime de vacanţă mult mai consistente decât valoarea voucherelor, bani pe care-i pot utiliza cum doresc, nu doar pentru concedii în țară.

 

Dan Horea

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și on line AICI

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir