Ascultă Radio România Cluj Live

Consumaţi cât mai multe cireşe şi vişine

Consumul de cireşe sau vişine are beneficii spectaculoase asupra organismului. Între acestea se numără reducerea riscului de gută, atac cerebral şi boli de inimă, scăderea durerilor musculare sau a celor provocate de osteoartrită şi îmbunătăţirea metabolismului şi a somnului, scrie huffingtonpost.ca.

visine
Foto: visine

Articol editat de , 19 iunie 2015, 06:00

1. Aceste fructe reduc riscul de atac cerebral şi boli de inimă – Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan a arătat că pigmentul antocianic din cireșe şi vişine, care dă culoarea roșie fructelor, reduce inflamațiile și durerile, reglează nivelul de colesterol din sânge și trigliceridele. Astfel, consumul de cireşe şi vişine poate reduce riscul de atac cerebral, boli de inimă și diabet. În plus, poate avea efecte miraculoase și asupra creierului, prevenind apariţia unor boli neurodegenerative, cum sunt demența sau boala Alzheimer.
2. Reduc durerea provocată de osteoartrită – Un studiu desfăşurat pe un eşantion format din femei cu vârste cuprinse între 40 şi 70 de ani, care sufereau de osteoartrită, a arătat că dacă este consumat de două ori pe zi, sucul de cireşe sau vişine reduce inflamaţiile.
3. Reduc riscul de apariţie a gutei – Un studiu publicat în anul 2012 a arătat că bolnavii de gută care au consumat aproximativ 30 de vişine timp de două zile au avut un risc cu 35% mai mic de a dezvolta atacuri de gută decât ceilalţi. În plus, riscul de agravare a gutei s-a redus cu 75% atunci când consumul de vişine a fost amestecat cu o substanţă care reduce acidul uric, Allopurinol.
4. Alungă insomniile – Într-un studiu, participanţii au băut câte 30 ml de suc de cireşe la 30 de minute după ce s-au trezit şi cu 30 de minute înainte de cină. Rezultatul experimentului a fost că participanţii au reuşit să aibă un somn mai odihnitor, de mai multe ore. Cireșele încurajează și susțin producerea melatoninei de către organism, care este un antioxidant excelent pentru calmarea sistemului nervos și este utilă în caz de insomnii, nevroze, stări de anxietate și migrene.
5. Ajută la scăderea în greutate – Un studiu efectuat pe şobolani a arătat că un consum regulat de cireșe și vișine previne dezvoltarea ţesutului adipos, chiar dacă animalele au primit alimente bogate în grăsimi. Vitaminele și mineralele conţinute de vişine sau cireşe favorizează digestia, dar în același timp previn deshidratarea, iar fibrele solubile din compoziție fructelor conferă senzația de sațietate și scad nivelul de colesterol negativ din organism. În plus, aceste fructe conțin multă apă care ajută la stimularea activității metabolismului şi la scăderea în greutate.
6. Reduc durerea musculară – Consumul de cireşe reduce durerea musculară cauzată de exerciţiile fizice intense. Un studiu efectuat pe alergători la maraton a arătat că sportivii care au băut suc de cireşe de două ori pe zi, cu o săptămână înainte de întrecere, au raportat mai puţină durere după cursă, decât cei care au băut un suc placebo.

 

RADOR

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și on line AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate