Nowy Sącz – Cluj şi retur (arta poloneză contemporană)
Sunt un mic locuitor al Cracoviei se numeşte lucrarea sculptorului lui Andrzej Szarek care foloseşte un ceainic roşu emailat, din acelea pe care le ştim cu toţii, din bucătăriile bunicilor noştri. Ceainicul e maşina cu aburi care ne poartă în lumea poetic metaforică a expoziţiei găzduite de Muzeul de Artă din Cluj, dedicată artei poloneze contemporane.
Articol editat de , 8 iulie 2015, 12:37 / actualizat: 9 iulie 2015, 12:53
Încerc să fac sculptura să vorbească cu propria ei voce, nu cu cea materialelor, dar vreau să mă conectez la realitatea care mă înconjoară. Nu îmi iau sculpturile foarte în serios. Pe de o parte ele abordează subiecte serioase, dar au şi simţul umorului, pe de altă partei. (sculptorul polonez Andrzej Szarek)
Două expoziţii de artă contemporană poloneză, reunite sub genericul Arta actuală a regiunii Małopolska, propun în fapt o selecţie din colecţia de artă contemporană a regiunii poloneze Małopolska (de lângă Cracovia) şi o expoziţie personală de sculptură a artistului Andrzej Szarek.
Cred că selecţia lucrărilor alese de noi pentru a fi prezentate la Cluj oferă o imagine generală asupra artei poloneze contemporane a momentului. În galeria noastră de la Nowy Sącz organizăm câte o expoziţie din două în două luni, iar una dintre expoziţiile de succes fiind cea lui Andrzej Szarek, o expresie a sufletului polonez de azi. Cea de a două expoziţie, intitulată 12. expoziție din colecțiile Małopolska- Muzeul Fundației de Artă Contemporană prezintă în unele lucrări viaţa cotidiană din Polonia, dar şi din Europa centrală, pentru că avem în selecţie nu doar artişti polonezi, ci şi artişti internaţionali din colecţia noastră, cu precădere din estul Europei. Expoziţia de acum oferă o imagine a artei contemporane poloneze, reprezentativă pentru centrul nostru de artă contemporană din regiunea Małopolska. (Liliana Olech, directoarea Galeriei de Artă Contemporană BWA „Sokół” de la Nowy Sącz).
Selecţia expoziţiei colective e asigurată de Jan Trzupek, prezent la vernisajul de marţi, 7 iulie, de la Muzeul de Artă Cluj.
Această expoziţie arată caracterul galeriei noastre în care toate lucrările sunt noi, de după 1989. În selecţia de la Cluj sunt prezenţi peste 20 de artişti, din Polonia, Ucraina, Belarus, sau fosta Iugoslavie, cu peste 40 de lucrări. Am dorit să surprindem în selecţie etapele schimbărilor din Polonia de după căderea comunismului. În selecţia noastră nu avem multe teme politice, putem găsi şi unele lucrări cu temă politică dar în general o artă care generează emoţie şi energie pozitivă.( Jan Trzupek, curatorul Galeriei BWA de la Tarnów )
Arta vizuală contemporană poloneză vorbeşte într-un fel de atmosfera politică a zilei de azi, dar altele sunt temele de interes ale artiştilor, preocupaţi acum de problematica socială, de oameni şi atitudini legată de viaţa curentă – comentează Liliana Olech, directoarea Galeriei de Artă Contemporană BWA „Sokół” de la Nowy Sącz.
Expoziţia de acum de la Cluj este rezultatul cooperării dintre județul Cluj și regiunea înfrățită din Polonia, Małopolska – Galeria de Artă Contemporană BWA „Sokół” de la Nowy Sącz, Galeria BWA de la Tarnów și Muzeul Fundației de Artă Contemporană din Małopolska. În august 2014 Muzeul de Artă Cluj a prezentat la Nowy Sącz o genereoasă selecţie cu lucrări de artă contemporană din patrimoniul muzeului clujena, iar acum e rânul partenerilor polonezi să se prezinte la Cluj.
Vă recomand să nu rataţi până în 26 iulie una din cele mai bogate şi consistente expoziţii prezentate de Muzeul de Artă Cluj în ultima jumătate de an, aşezată sub un generic puţin prea convenţional: Arta actuală a regiunii Malopolska.
Oana Cristea Grigorescu