Ascultă Radio România Cluj Live

Lucrezi noaptea şi vrei să mănânci sănătos?

Munca de noapte perturbă multe aspecte ale existenţei umane, în special alimentaţia. Iată cinci recomandări pentru o alimentaţie corectă în pofida orarelor dificile.

hrana sanatoasa
Foto: hrana sanatoasa

Articol editat de , 24 iulie 2015, 06:00

1. Mâncatul la ore fixe
Cei care lucrează noaptea trebuie să respecte ritmul celor trei mese pe zi luate mereu la aceleaşi ore. Micul dejul să fie bogat în fibre şi proteine (pâine, produse lactate, ouă, jambon, fructe, cereale…). Masa principală să conţină carne sau peşte, legume, paste, orez sau cartofi şi un fruct. De fapt, nimic diferit faţă de un mod de viaţă obişnuit.

2. Hidratare suficientă
Pentru a menţine starea de vigilenţă, cei care lucrează noaptea trebuie să consume suficiente băuturi: apă plată, cafea, ceai, suc de fructe sau de legume… Dar ei trebuie să fie foarte atenţi la excesul de cafeină (cafea, ceai, băuturi energizante…) şi de apă minerală.

3. Micul dejun nu trebuie ratat niciodată
Indiferent de ora la care se întorc acasă şi chiar dacă oboseala se simte din plin, este important ca cei care muncesc în timpul nopţii să îşi acorde câteva minute pentru a mânca ceva. Ei nu trebuie să se culce cu stomacul gol şi apoi să se trezească prea devreme din cauza senzaţiei de foame.

4. Cinci porţii de fructe şi legume pe zi
Decalararea orelor de masă nu trebuie să ducă la neglijarea unuia dintre principiile fundamentale ale unei alimentaţii sănătoase. Mai ales că cei care lucrează noaptea sunt mai expuşi la tulburări intestinale (printre care şi constipaţia), deci aportul de fibre nu trebuie deloc neglijat!

5. Atenţie la ronţăitul între mese
Perturbarea somunului din cauza unor orare decalate incită la ronţăitul între mese şi, în special, la consumul de dulciuri. Acest lucru poate favoriza creşterea în greutate şi apariţia unor probleme de sănătate legate de kilogramele în plus.

 

RADOR
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate