Ascultă Radio România Cluj Live

Au creat un orez mult mai hrănitor

Cercetătorii au creat un orez foarte hrănitor şi puţin poluant.

Au creat un orez mult mai hrănitor

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 iulie 2015, 13:41

Câțiva cercetători din Suedia au creat un orez modificat genetic care este foarte hrănitor şi are o emisie de metan redusă, potrivit unui studiu apărut în revista britanică Nature, care prezintă această specie de orez ca pe un progres în materie de nutriţie şi de protecţia mediului.

Creat de Chuanxin Sun, cercetător la Universitatea Suedeză de Ştiinţe Agricole, împreună cu colegii săi, orezul SUSIBA2 a fost obţinut prin modificarea orezului obişnuit cu o genă de orz.

Planta a fost testată şi cultivată în China timp de trei ani, precizează studiul.

Astfel modificat, orezul are particularitatea de a stoca zaharurile produse prin fotosinteză mai mult în tulpinile sale şi seminţe decât în rădăcini. Se obţine astfel un orez cu bogată concentraţie de amidon, zahăr complex şi principalul aport de calorii al cerealelor.

Această descoperire răspunde noilor constrângeri din domeniul agriculturii: reducerea influenţei orezului sale asupra mediului mărind producţia cu 70 la sută până în 2050 pentru a răspunde astfel nevoilor crescânde ale populaţiei mondiale.

 

RADOR

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI

 

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate