Ascultă Radio România Cluj Live

Metode simple de curăţare a fructelor şi legumelor

Pentru a avea o alimentaţie sănătoasă mulţi dintre noi ne-am îndreptat atenţia spre consumul de fructe şi legume.

spalare legume
Foto: spalare legume

Articol editat de , 5 august 2015, 10:27

După cum ştiţi mare majoritatea a acestora sunt tratate cu ierbicide şi pesticide, poate cele cultivate în grădinile proprii să nu conţină asemenea substanţe. Prin spălarea fructelor şi legumelor se elimina circa 20% dintre pesticide. Detergentul ar elimina pesticidele însă medicii interzic folosirea lui pentru că acesta se depune pe fruct.

Specialiştii vin în ajutorul nostru oferindu-ne câteva soluţii prin care putem elimina aceste substanţe:

O metodă tradiţională este clătirea cu apă şi oţet de mere.

Umplem un bol cu apă în care vom turna oţet de mere. Ne este recomandat să folosim aproximativ o lingură de oţet de mere pentru fiecare litru de apă . Lăsam legumele sau fructele în apă timp de zece minute iar apoi le curăţăm de mizerii . În cazul cartofilor, morcovilor sau păstârnacului, pentru a le curăţa ne putem folosi de o perie curată. După această operaţiunea de curăţare clătim legumele sau fructele, sub un jet de apă rece.

O altă metodă de curăţate a fructelor şi legumelor este spălarea acestora cu bicarbonat de sodiu.

Într-un castron cu apă adăugăm trei-patru linguriţe de bicarbonat de sodiu, aşezăm apoi fructele şi legumele pe care le lăsăm câteva minute iar apoi le clătim sub un jet puternic de apă. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit şi la curăţarea frigiderului, pentru a scăpa de mirosurile neplăcute.

Și pentru că tehnica evoluează zilnic , o soluţie tehnică pentru a elimina din pesticide este un aparat disponibil pe piaţă, care foloseşte aşa-numita “apă activă” ce degradează pesticidele de pe suprafaţa vegetalelor şi le transformă în substanţe inofensive.

 

Rodica Tulbure

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate