Ascultă Radio România Cluj Live

Peste 21.000 de medici se revoltă online. Premieră în România

Pe site-ul de socializare facebook a apărut un grup intitulat: ”Medici gata de greva generală, solicităm salarii decente”.

Peste 21.000 de medici se revoltă online. Premieră în România

Articol editat de cristina.rusu, 17 august 2015, 16:05 / actualizat: 17 august 2015, 17:06

Grupul are deja peste 21 de mii de membri, iar numărul de semnatari crește. Printre organizațiile care susțin acest demers se numără și  Federația Solidaritatea Sanitară care înglobează personal medical din toate calificările. Am discutat cu purtătorul de cuvânt  al acestei federații doctorul Gabriel Predica:

În ultimii patru ani peste 7000 de medici au plecat din sistemul sanitar românesc pentru a-și căuta norocul peste hotare. Cei care au rămas sunt foarte nemulțumiți de situația lor, atacați din toate părțile, plătiți mizerabil și obligați adesea să lucreze în condiții improprii.

Era necesar un astfel de vulcan. Suntem întru totul de acord cu multe dintre cerințele colegilor noștri, de fapt ei nu cer așa cum s-ar putea interpreta doar majorări salariale, ei cer mult mai mult decât atât, cer ceea ce noi am denumit calitatea vieții profesionale.

Este un concept ce implică mult mai mult decât creșterile salariale și care are ca efect în final creșterea calității serviciului medical. Conceptul respectiv cuprinde pe lângă majorări salariale, modificarea condițiilor de muncă, asigurarea materialelor sanitare, a medicamentelor ș.a.m.d.  Sunt mult prea multe probleme într-un spital pentru ca medicii să se refere strict doar la majorările salariale. (Gabriel Predica)

Doctorul Florin Chirculescu, președintele Sindicatului Medicilor, ”Doctor I.C. Cantacuzino”, într-un comunicat recent arăta că, dacă în 2011 în România erau 20.600 de medici, în acest an au mai rămas 13.500, deci aproape 7.000 de medici au plecat, iar necesarul ar fi de 26.000, potrivit normativelor.

Cauzele acestei crize de personal sunt: salariile foarte scăzute și condițiile de lucru din spitale de o precaritate ieșită din comun.

S-a dat o decizie a Înaltei Curți prin care medicul devine funcționar public ca atare nici măcar o floare nu mai are dreptul să ia de la pacient, după prestarea actului medical.

Discutăm despre medici din Sistemul Public de Sănătate din Spitalele Publice, de fapt avem o propunere, avem o soluție pentru această chestiune legată de așa numita calitate de funcționar public a medicului, în realitate el nu este funcționar public ci doar din perspectiva legii penale, soluția o constituie scoaterea salariaților din  sănătate, din sfera bugetară. Bineînțeles acest lucru implică inclusiv scoaterea unităților sanitare din categoria bugetară.

Cum vor fi finanțate în acest caz?

Vor fi finanțate la fel ca și astăzi, pentru că noi în realiate suntem astăzi într-un sistem în care finanțarea se face în baza contractelor cu Casele Județene, respectiv a Municipiului București de Asigurări de Sănătate, dacă o unitate sanitară publică nu reușește să facă  servicii cu casa ea nu primește bani.

În realitate și astăzi ne găsim într-un astfel de sistem numai că legea ne ține în interiorul salariaților bugetari, respectiv a unităților bugetare.

O doamnă doctor din Cluj spunea despre acest statut ambivalent  al sistemului sanitar, că atunci când este vorba de avantajele sistemului nebugetar sunt bugetari, iar când e vorba de avantajele bugetarilor nu mai sunt bugetari, medicii. Iau tot cei mai rău și de la o categorie și de la cealaltă.

Domnul doctor Chirculescu mai vorbește în acel comunicat remis protestatarilor de pe facebook, că s-ar dori emiterea și promulgarea unei legi referitoare la statutul profesiei medicului după modelul legii magistraților, cu alte cuvinte că această lege să recunoască esența liberală a profesiei de medic și nu aceia de funcționar sau bugetar sau alte asemenea categorii.

Aici apare conflitul cu codul fiscal care spune că nu-i o profesie liberală dacă nu ești independent de angajator și atunci este complicat de rezolvat.

Știți foarte bine că principalul reproș care li se aduce medicilor de către public, este șpaga. Mai nou a apărut și o adevărată avalanșă de malpraxis.

Profesorul Rădulescu de la Cluj îmi spunea că îl miră acestă solidarizare, aproape 20.000 de oameni înscriși pe un grup, e prima dată în istoria profesiei în România cel puțin în care există o asemenea solidarizare de masă.

Care ar fi fost declicul care i-a convins pe medici că e cazul să ia atitudine de grup și nu individual în grupuri mici?

În ultima vreme s-a creat o masă de medici care vin din urmă care gândesc altfel, într-adevăr facebook-ul este un  fenomen care ne ajută să ne regăsim cei care gândim într-un anume fel. Cred că mai devreme sau mai târziu tot apărea, dar nu foarte târziu.  E posibil să fi existat mai demult o stare de tensiune care a răbufnit în această formă de socializare. (Gabriel Predica)

În spitale sunt 13 500 de medici  dar pe liste se apropie spre 20. 000 numărul semnatarilor care sunt cu toții medici. Asta înseamnă  că în cazul în care nu se ajunge la o înțelegere cu Guvernul, cu Ministerul Sănătății  o grevă generală ar paraliza pur și simplu sistemul medical de stat, ar rămâne doar cel privat, se poate ajunge până la așa ceva?

Nu va fi vorba neapărat despre o grevă tipică, mi-e greu să vă spun în acest moment dacă într-adevăr se va ajunge până la declanșarea grevei, însă nu este exclus…(Gabriel Predica)

 

Dan Horea

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI 

 

 

 

 

 

   

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir