Ascultă Radio România Cluj Live

Vacanță la mare pentru copii și tineri cu suferință renală cronică

Primăria municipiului Cluj-Napoca, Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie „Claudia Safta”, Clinica Stomatologică Q Clinic organizează în perioada 20 – 30 august 2015, tabăra „Zâmbet de Copil”- In memoriam Delia Grădinaru pentru 56 de copii şi tineri care suferă de insuficienţă renală cronică tratată prin hemodializă, dializă peritoneală sau transplant renal şi care provin din 15 centre de dializă de pe teritoriul României.

Delia Gradinaru
Foto: Delia Gradinaru

Articol de cristina.rusu, 20 august 2015, 12:52

Copiii și tinerii cu insuficiență renală cronică care fac parte din familia Asociației Claudia Safta au trecut în acest an prin momente dramatice. Pe lângă suferința constantă produsă de boala cronică de care suferă, aceștia au fost profund afectați și de moartea Deliei Grădinaru, o tânără care s-a stins după mulți ani de suferință și care a reprezentat un model de rezistență și demnitate pentru tot grupul de copii și tineri afectați de boală.

Din acest motiv, vacanța primită cadou cu sprijinul primarului Emil Boc, a Annei Horvath, alături de consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca, înseamnă pentru acești suferinzi „o gură de oxigen” și o ocazie importantă de vindecare a depresiei de care suferă din cauza unei vieți măcinate de boală.

Acești copii bolnavi se vor bucura 10 zile de un tratament special ca rezultat al combinaţiei dintre grija plină de dragoste a personalului unor centre de tratament moderne unde vor efectua ședințele de dializă de care depind pentru supravieţuire şi condiţiile de recreere deosebite menite să îi facă să uite pentru câteva zile de boală.

Acest proiect unic la nivel național implică un efort de organizare extrem de mare şi necesită un suport financiar major.

Şedinţele de dializă vitale vor fi efectuate prin bunăvoinţa centrelor: Fresenius Nephrocare Mamaia, International Health Care Systems Constanța, Eurodializă Mangalia, centrul de dializă din cadrul Spitalului Județean Constanța, IHS Fundeni, unde bolnavii vor efectua patru ședințe de dializă pe perioada taberei.

Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Claudia Safta” a încheiat în acest an un protocol de colaborare cu Policlinica de Copii Delfinariu, prin care li se asigură copiilor din tabăra asistență medicală, la nevoie 24/24 .

Cu sprijinul unor oameni sensibili la ideea de suferință, transportul copiilor la cele 5 centre de dializă va fi asigurat cu mijloacele de transport speciale ale BGS-Divizia Dializă.

Trei copii de 9 ani, dependenți de dializă, vor fi transportați la interval de 48 h de la Hotelul Tomis din Mamaia la Centrul de Hemodializă IHS Fundeni-București și retur, cu două ambulanțe speciale pentru a efectua ședințele de hemodializă de care depinde supraviețuirea acestora.

Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Speranța” din București, care se îngrijește de copiii și tinerii cu insuficiență renală din sudul țării a contribuit în mod substanțial la susținerea și organizarea acestei tabere, organizând campanii umanitare cu ajutorul cărora a strâns suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și masă pentru 8 copii dependenți de dializă.

Acest proiect are un caracter extraordinar, unic, prin faptul că permite unor copii şi tineri care provin din diferite zone ale ţării şi a căror viaţă depinde de aparatele de dializă din centrele la care sunt arondaţi, să petreacă împreună zile de vacanţă deosebite, asigurându-li-se şi asistenţa medicală necesară.

Primăria municipiului Cluj-Napoca a alocat suma de 43000 de lei pentru susţinerea acestui proiect, diferenţa de costuri până la suma de 110.000 lei fiind acoperită din campaniile umanitare: Maratonul Internațional Arobs, extraordinara cursă de 215 Km a lui Tiberiu Ușeriu, „Zumbathonul Caritabil”, desfășurat în cadrul „Cluj Never Sleeps” și competiția caritabilă „Swimathon 2015”, organizată de Fundația Comunitară Cluj, precum și din alte donații de la persoane fizice sau juridice.

 

Redacția

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

Cea mai frecventă formă de cancer în România
Sănătate joi, 21 martie 2024, 13:17

Cea mai frecventă formă de cancer în România

România este pe primul loc, la nivel european, la incidența cazurilor noi de cancer colorectal, iar conform rapoartelor din 2023, este cea mai...

Cea mai frecventă formă de cancer în România
A treia prelevare de organe în decurs de 7 zile
Sănătate miercuri, 20 martie 2024, 16:08

A treia prelevare de organe în decurs de 7 zile

Aceasta este a treia prelevare de organe în decurs de o săptămână și a avut loc în data de 19 martie 2024.   Donatorul a fost un pacient...

A treia prelevare de organe în decurs de 7 zile
Astenia de primăvară
Sănătate marți, 19 martie 2024, 16:08

Astenia de primăvară

Doamna doctor, Laura Panait, ne explică cu exactitate toate modificările la nivel celular, din această perioadă!   Astenia de primăvară...

Astenia de primăvară
Acțiunile de protest din sănătate continuă
Sănătate marți, 19 martie 2024, 12:47

Acțiunile de protest din sănătate continuă

Potrivit unui comunicat transmis marți, 19 martie 2024, acţiunea de protest, declanşată ca urmare a nemulţumirilor legate de drepturile...

Acțiunile de protest din sănătate continuă
Sănătate duminică, 17 martie 2024, 17:26

Dublă prelevare de organe la Oradea

Marți, 12 martie, a avut loc o intervenție de prelevare, de la un pacient în vârstă de 56 de ani. Acesta se afla în moarte cerebrală, în urma...

Dublă prelevare de organe la Oradea
Sănătate sâmbătă, 16 martie 2024, 16:22

Maramureş: A fost dat în folosinţă Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor

Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor care va funcţiona în cadrul ISU Maramureş a fost inaugurat sâmbătă, 16 martie...

Maramureş: A fost dat în folosinţă Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor
Sănătate vineri, 15 martie 2024, 17:26

Sunt probleme cu hepatita în mai multe comunități din Sălaj

Direcția de Sănătate Publică a anunțat că doar pe parcursul anului trecut în județ au fost depistate peste 140 de cazuri de hepatită virală...

Sunt probleme cu hepatita în mai multe comunități din Sălaj
Sănătate vineri, 15 martie 2024, 15:15

Vaccinare gratuită anti-HPV pentru băieți

Precizarea a fost făcută, vineri, 15 martie, de reprezentanții Direcţiei de Sănătate Publică. De asemenea, în perioada menționată s-au...

Vaccinare gratuită anti-HPV pentru băieți