Prima pagină » Nutriţie » Totul despre ciuperci, o carte cu gust… [GALERIE FOTO]
Totul despre ciuperci, o carte cu gust… [GALERIE FOTO]
Valentin Coman
Valentin Coman
A dovedit acest lucru în emisiunile TV pe care le-a realizat dar şi în cărţile pe care le-a scris. Astăzi ne face cunoştinţă cu cea de-a treia carte semnată de el: o enciclopedie a culegătorului de ciuperci.
Peste 400 de pagini sunt dedicate celor peste 500 de specii de ciuperci, o carte cu o grafică impresionantă:
Am început cu cele medicinale, pentru că mi se pare foarte important acest capitol, atât pentru profilaxia noastră cât şi pentru a elimina anumite tumori, probleme circulatorii, chiar detoxifieri, apoi ciuperci comestibile cu valoare alimentară superioară sau cele mai bune, cu valoare alimentară redusă, care mai conţin anumite toxine sau care nu sunt neapărat foarte gustoase dar sunt bune, mai sunt ciupercile necomestibile: amare, acre, picante, foarte picante sau care nu se pot mânca din cauza texturii cărnii şi ciupercile otrăvitoare, cel mai important capitol. (prof. Valentin Coman)
Da, este esenţial, afirmă Valentin Coman, să cunoaştem ciupercile otrăvitoare. Dar odată ce facem această diferenţiere, nimic nu ne mai reţine în a deveni maeştri bucătari, afirmă Big Boletus. Pare a fi simplu, nu?
Dacă vreţi să gătiţi ceva tradiţional din ciuperci, este foarte simplu ca din preparatele culinare pe care le ştiţi voi, clasice, să înlocuiţi carnea cu ciuperca.
Şi pentru că, aşa cum vă spuneam, vorbim de o lansare de carte cu gust, pe Valentin l-am găsit, înainte de marele eveniment, cum altfel, lângă ceaunele imense din care sutele de invitaţi s-au ospătat. Şi nu neapărat ca să vă fac poftă dar ca să ştiţi cu ce bunătăţi şi-au delectat papilele cei prezenţi la eveniment, acestea au fost câteva dintre preparatele ce au avut ca vedete, ciupercile comestibile:
Aperitive, o diversitate foarte mare, nu doar clasicele ciuperci umplute pe jar, ciupercuţe umplute ca şi ouăle umplute, salată de legume coapte cu ciuperci, sufleu de brânză cu mărar şi cu un pic de usturoi, ciuperci umplute cu alte ciuperci şi mâncare preparată la ceaun, atât pentru cei care iubesc carnea de vânat cât şi pentru vegetarieni.
Sigur se mai pot face o sumedenie de alte feluri de mâncare: înlocuim burta din ciorba de burtă cu ciuperci şi iese ceva delicios, se pot face sarmale din ciuperci, tocăniţe, pilaf sau paste, o diversitate mare ca fel de bază, o nebunie culinară.
Ca o reţetă clasică pe care o recomand oricui: gălbiori topiţi în unt, cu puţină sare, piper şi pătrunjel. Foarte gustos şi foarte uşor de preparat. Important este ca ele să fie proaspete şi să nu fie la maturitate, ca să nu îşi schimbe compoziţia gustului,
Nu o să pot împărtăşi cu voi gustul şi mirosul prezente la lansarea de carte a prof. Valentin Coman: „Ciupercile-enciclopedia culegătorului”, dar vă pot oferi idei pentru aperitive…
Articol editat de Carmen Sas,
19 septembrie 2015, 14:20 / actualizat: 21 septembrie 2015, 8:14
A dovedit acest lucru în emisiunile TV pe care le-a realizat dar şi în cărţile pe care le-a scris. Astăzi ne face cunoştinţă cu cea de-a treia carte semnată de el: o enciclopedie a culegătorului de ciuperci.
Peste 400 de pagini sunt dedicate celor peste 500 de specii de ciuperci, o carte cu o grafică impresionantă:
Am început cu cele medicinale, pentru că mi se pare foarte important acest capitol, atât pentru profilaxia noastră cât şi pentru a elimina anumite tumori, probleme circulatorii, chiar detoxifieri, apoi ciuperci comestibile cu valoare alimentară superioară sau cele mai bune, cu valoare alimentară redusă, care mai conţin anumite toxine sau care nu sunt neapărat foarte gustoase dar sunt bune, mai sunt ciupercile necomestibile: amare, acre, picante, foarte picante sau care nu se pot mânca din cauza texturii cărnii şi ciupercile otrăvitoare, cel mai important capitol. (prof. Valentin Coman)
Da, este esenţial, afirmă Valentin Coman, să cunoaştem ciupercile otrăvitoare. Dar odată ce facem această diferenţiere, nimic nu ne mai reţine în a deveni maeştri bucătari, afirmă Big Boletus. Pare a fi simplu, nu?
Dacă vreţi să gătiţi ceva tradiţional din ciuperci, este foarte simplu ca din preparatele culinare pe care le ştiţi voi, clasice, să înlocuiţi carnea cu ciuperca.
Şi pentru că, aşa cum vă spuneam, vorbim de o lansare de carte cu gust, pe Valentin l-am găsit, înainte de marele eveniment, cum altfel, lângă ceaunele imense din care sutele de invitaţi s-au ospătat. Şi nu neapărat ca să vă fac poftă dar ca să ştiţi cu ce bunătăţi şi-au delectat papilele cei prezenţi la eveniment, acestea au fost câteva dintre preparatele ce au avut ca vedete, ciupercile comestibile:
Aperitive, o diversitate foarte mare, nu doar clasicele ciuperci umplute pe jar, ciupercuţe umplute ca şi ouăle umplute, salată de legume coapte cu ciuperci, sufleu de brânză cu mărar şi cu un pic de usturoi, ciuperci umplute cu alte ciuperci şi mâncare preparată la ceaun, atât pentru cei care iubesc carnea de vânat cât şi pentru vegetarieni.
Sigur se mai pot face o sumedenie de alte feluri de mâncare: înlocuim burta din ciorba de burtă cu ciuperci şi iese ceva delicios, se pot face sarmale din ciuperci, tocăniţe, pilaf sau paste, o diversitate mare ca fel de bază, o nebunie culinară.
Ca o reţetă clasică pe care o recomand oricui: gălbiori topiţi în unt, cu puţină sare, piper şi pătrunjel. Foarte gustos şi foarte uşor de preparat. Important este ca ele să fie proaspete şi să nu fie la maturitate, ca să nu îşi schimbe compoziţia gustului,
Nu o să pot împărtăşi cu voi gustul şi mirosul prezente la lansarea de carte a prof. Valentin Coman: „Ciupercile-enciclopedia culegătorului”, dar vă pot oferi idei pentru aperitive…
Urmează să descoperiţi chiar voi, în paginile cărţii semnată de prof. Valentin Coman, alias Big Boletus, restul poveştii cu şi despre ciuperci.