Ascultă Radio România Cluj Live

Totul despre ciuperci, o carte cu gust… [GALERIE FOTO]

A dovedit acest lucru în emisiunile TV pe care le-a realizat dar şi în cărţile pe care le-a scris. Astăzi ne face cunoştinţă cu cea de-a treia carte semnată de el: o enciclopedie a culegătorului de ciuperci.
lansare de carte Valentin Coman
Peste 400 de pagini sunt dedicate celor peste 500 de specii de ciuperci, o carte cu o grafică impresionantă:
Am început cu cele medicinale, pentru că mi se pare foarte important acest capitol, atât pentru profilaxia noastră cât şi pentru a elimina anumite tumori, probleme circulatorii, chiar detoxifieri, apoi ciuperci comestibile cu valoare alimentară superioară sau cele mai bune, cu valoare alimentară redusă, care mai conţin anumite toxine sau care nu sunt neapărat foarte gustoase dar sunt bune, mai sunt ciupercile necomestibile: amare, acre, picante, foarte picante sau care nu se pot mânca din cauza texturii cărnii şi ciupercile otrăvitoare, cel mai important capitol. (prof. Valentin Coman)
Da, este esenţial, afirmă Valentin Coman, să cunoaştem ciupercile otrăvitoare. Dar odată ce facem această diferenţiere, nimic nu ne mai reţine în a deveni maeştri bucătari, afirmă Big Boletus. Pare a fi simplu, nu?
Dacă vreţi să gătiţi ceva tradiţional din ciuperci, este foarte simplu ca din preparatele culinare pe care le ştiţi voi, clasice, să înlocuiţi carnea cu ciuperca.
Şi pentru că, aşa cum vă spuneam, vorbim de o lansare de carte cu gust, pe Valentin l-am găsit, înainte de marele eveniment, cum altfel, lângă ceaunele imense din care sutele de invitaţi s-au ospătat. Şi nu neapărat ca să vă fac poftă dar ca să ştiţi cu ce bunătăţi şi-au delectat papilele cei prezenţi la eveniment, acestea au fost câteva dintre preparatele ce au avut ca vedete, ciupercile comestibile: 
Aperitive, o diversitate foarte mare, nu doar clasicele ciuperci umplute pe jar, ciupercuţe umplute ca şi ouăle umplute, salată de legume coapte cu ciuperci, sufleu de brânză cu mărar şi cu un pic de usturoi, ciuperci umplute cu alte ciuperci şi mâncare preparată la ceaun, atât pentru cei care iubesc carnea de vânat cât şi pentru vegetarieni.
Sigur se mai pot face o sumedenie de alte feluri de mâncare: înlocuim burta din ciorba de burtă cu ciuperci şi iese ceva delicios, se pot face sarmale din ciuperci, tocăniţe, pilaf sau paste, o diversitate mare ca fel de bază, o nebunie culinară.
Ca o reţetă clasică pe care o recomand oricui: gălbiori topiţi în unt, cu puţină sare, piper şi pătrunjel. Foarte gustos şi foarte uşor de preparat. Important este ca ele să fie proaspete şi să nu fie la maturitate, ca să nu îşi schimbe compoziţia gustului,  
Nu o să pot împărtăşi cu voi gustul şi mirosul prezente la lansarea de carte a prof. Valentin Coman: „Ciupercile-enciclopedia culegătorului”, dar vă pot oferi idei pentru aperitive…

Totul despre ciuperci, o carte cu gust… [GALERIE FOTO]

Articol editat de Carmen Sas, 19 septembrie 2015, 14:20 / actualizat: 21 septembrie 2015, 8:14

A dovedit acest lucru în emisiunile TV pe care le-a realizat dar şi în cărţile pe care le-a scris. Astăzi ne face cunoştinţă cu cea de-a treia carte semnată de el: o enciclopedie a culegătorului de ciuperci.
lansare de carte Valentin Coman
Peste 400 de pagini sunt dedicate celor peste 500 de specii de ciuperci, o carte cu o grafică impresionantă:
Am început cu cele medicinale, pentru că mi se pare foarte important acest capitol, atât pentru profilaxia noastră cât şi pentru a elimina anumite tumori, probleme circulatorii, chiar detoxifieri, apoi ciuperci comestibile cu valoare alimentară superioară sau cele mai bune, cu valoare alimentară redusă, care mai conţin anumite toxine sau care nu sunt neapărat foarte gustoase dar sunt bune, mai sunt ciupercile necomestibile: amare, acre, picante, foarte picante sau care nu se pot mânca din cauza texturii cărnii şi ciupercile otrăvitoare, cel mai important capitol. (prof. Valentin Coman)
Da, este esenţial, afirmă Valentin Coman, să cunoaştem ciupercile otrăvitoare. Dar odată ce facem această diferenţiere, nimic nu ne mai reţine în a deveni maeştri bucătari, afirmă Big Boletus. Pare a fi simplu, nu?
Dacă vreţi să gătiţi ceva tradiţional din ciuperci, este foarte simplu ca din preparatele culinare pe care le ştiţi voi, clasice, să înlocuiţi carnea cu ciuperca.
Şi pentru că, aşa cum vă spuneam, vorbim de o lansare de carte cu gust, pe Valentin l-am găsit, înainte de marele eveniment, cum altfel, lângă ceaunele imense din care sutele de invitaţi s-au ospătat. Şi nu neapărat ca să vă fac poftă dar ca să ştiţi cu ce bunătăţi şi-au delectat papilele cei prezenţi la eveniment, acestea au fost câteva dintre preparatele ce au avut ca vedete, ciupercile comestibile: 
Aperitive, o diversitate foarte mare, nu doar clasicele ciuperci umplute pe jar, ciupercuţe umplute ca şi ouăle umplute, salată de legume coapte cu ciuperci, sufleu de brânză cu mărar şi cu un pic de usturoi, ciuperci umplute cu alte ciuperci şi mâncare preparată la ceaun, atât pentru cei care iubesc carnea de vânat cât şi pentru vegetarieni.
Sigur se mai pot face o sumedenie de alte feluri de mâncare: înlocuim burta din ciorba de burtă cu ciuperci şi iese ceva delicios, se pot face sarmale din ciuperci, tocăniţe, pilaf sau paste, o diversitate mare ca fel de bază, o nebunie culinară.
Ca o reţetă clasică pe care o recomand oricui: gălbiori topiţi în unt, cu puţină sare, piper şi pătrunjel. Foarte gustos şi foarte uşor de preparat. Important este ca ele să fie proaspete şi să nu fie la maturitate, ca să nu îşi schimbe compoziţia gustului,  
Nu o să pot împărtăşi cu voi gustul şi mirosul prezente la lansarea de carte a prof. Valentin Coman: „Ciupercile-enciclopedia culegătorului”, dar vă pot oferi idei pentru aperitive…

Urmează să descoperiţi chiar voi, în paginile cărţii semnată de prof. Valentin Coman, alias Big Boletus, restul poveştii cu şi despre ciuperci. 

Valentin Coman

Valentin Coman

Carmen Sas
Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.

Apreciază:

Etichete:
alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate