Ascultă Radio România Cluj Live

Măceșele, recomandate în perioada rece a anului

Măceșele au multiple beneficii și sunt recomandate în special în perioada rece a anului datorită cantității mari de vitamina C. Pe lângă vitamina C, măceşele sunt o sursă excelentă de vitamina A, B1, B2, B3, K, zaharuri, uleiuri volatile, lecitină şi minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu).

Măceșele, recomandate în perioada rece a anului
Foto: Măceșele recomandate în perioada rece a anului

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 februarie 2016, 06:00 / actualizat: 3 februarie 2016, 13:20

Datorită substanţelor conţinute antioxidanţi, flavonoide, polifenoli, ceaiul de măceşe este eficient în tratarea răcelii, tusei şi gripei, mai ales în perioada rece a anului. Măceşele au de 50 de ori mai multă vitamina C decât citricele şi de 200 de ori mai multă decât merele. Ele sunt recomandate pentru efectele terapeutice deosebite şi pot fi consumate sub formă de pulbere, siropuri, ceaiuri, dulceţuri, gemuri. Pe lângă faptul că sunt gustoase şi răcoritoare, băuturile preparate din măceşe menţin buna funcţionare a vaselor capilare şi normalizează circulaţia sangelui. Ceaiul de măceşe alungă oboseala, întăreşte imunitatea organismului, prevenind afecţiunile specifice sezonului rece, răceala, gripa, virozele, faringita, pneumonia. Ajută la restabilirea echilibrului florei intestinale, mai ales după un tratament cu antibiotice.

Prin continuţul ridicat de vitamine şi minerale fructele dau rezultate uimitoare şi în caz de anemie. Ceaiul de măceşe tratează alergiile, intoxicațiile, diareea şi alte probleme digestive. Datorită proprietăţilor antiinflamatoare, ceaiul şi pulberea de măceşe sunt indicate în tratarea bronşitelor, astmului şi alergiilor. De asemenea, măceşele au efecte remarcabile în regimul de slăbit, protejează inima, previn cancerul. Antioxidanţii din compoziţia lor au un rol protector pentru inimă. Infuzia de măceşe scade tensiunea arterială, reduce colesterolul rău şi normalizează circulaţia sangelui.

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate