Ascultă Radio România Cluj Live

Centrul Cultural Sighet prezent la Ziua Internațională a Francofoniei – Lausanne, Elveția

Aniversarea Zilei Internaţionale a Francofoniei şi a celei de-a XXI-a Săptămâni a Limbii Franceze

Centrul Cultural Sighet prezent la Ziua Internațională a Francofoniei – Lausanne, Elveția

Articol editat de , 26 martie 2016, 08:57 / actualizat: 1 martie 2017, 14:48

Célébration de la Journée Internationales de la Francophonie à Lausanne

Cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei, Ambasada României în Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein a organizat, în data de 15 martie 2016, la Lausanne, în Amfiteatrul Înaltei Şcoli Pedagogice (HEP) a cantonului Vaud, un eveniment care a cuprins: în prima parte a zilei, o sesiune de comunicări academice consacrate scriitorilor români de expresie franceză Emil Cioran şi Panait Istrati, susţinută de conf. dr. Dumitra Baron de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Scriitorul român Marius Daniel Popescu, laureat al Premiului Federal pentru Literatură – 2012, acordat de Oficiul federal pentru Cultură, a prezentat revista sa, cu apariţie lunară, „Le Persil” consacrată promovării valorilor elveţiene de limbă franceză.

În cadrul unei secţiuni dedicată traducerii literare din limba română în limba franceză, prof. Benoît-Joseph Courvoisier (Franța), Gafia Galay și Jean-Louis Chancerel (Elveția) și prof.dr.Ioan Dorel Todea  (România) au vorbit despre problematica traducerii din limba română în limba franceză. Bernard Courvoisier a prezentat un amplu material despre dificultățile traducerii creațiilor populare românești în limba franceză, ilustrând cu problemele întâlnite la traducerea ”Mioriței” (cu variante) și a unor creații din Maramureș. Cu acest prilej, a fost  prezentată ediția bilingvă a volumului de poezii ”Ruga de veci””/„Prière pour l’éternité de Dorel Todea, tradus în limba franceză de Gafia Galay și Jean-Louis Chancerel.

Prof. Luminiţa Colopelnic de la C.N. „Dragoș-Vodă” din Sighetu Marmaţiei a făcut o prezentare a stadiului învăţământului în limba franceză în România şi a rezultatelor obţinute, în ultimii ani, în instituţia în care predă.

Prima parte a zilei s-a încheiat cu un Intermezzo muzical asumat, cu profesionalism şi talent interpretativ, de către tânărul pianist român din Montreux, Mihai Boitan. Acesta a interpretat piese de J.S. Bach, Claude Debussy şi George Enescu.

În cea de-a doua parte a zilei, după încheierea simpozionului, a avut loc spectacolul  susținut de Secția de Teatru a Centrului Cultural din Sighetu Marmaţiei: ”Priere  pour  l’eternite”– text și regia artistică Dorel Todea, traducere Gafia Galay  și  Jean-Louis Chancerel, în interpretarea prof. Luminița Colopelnic, prof. Maria Muntean, prof. Ileana Birtoc, și a elevelor Adela Neag, Denisa Vraja și Rodica Dorobanțu de la Liceul „Dragoş Vodă” din Sighetu Marmaţiei.

Momentele poetice au fost urmate de un recital de muzică ușoară în limba franceză, susținut de Camelia Trifoi, laureată a concursurilor naționale „ Ursulețul de aur” și „Cântecele Devei”– 2015 și de un spectacol de cântece din folclorul zonei etnografice a Maramureșului, prezentat de grupul  vocal instrumental al ansamblului folcloric „Mara”:  Ileana Matus-solist vocal, Mihai  Chiș – vioară, Ioan Godja  –  zongoră și vocal și Daniel Ciocan- tobă.

Atât actorii, cât şi prestigiosul ansamblu „Mara” din Sighetu Marmaţiei au fost răsplătiţi de public cu îndelungi aplauze.

În preambulul evenimentului, ambasadorul României a susţinut o scurtă alocuţiune,  evidențiind importanţa cooperării şi promovării valorilor   Francofoniei multilaterale în domeniile politic, cultural, educaţional şi ştiinţific şi excelenta cooperare româno-elveţiană în domeniu. A reamintit succint principalele momente ale parcursului României de la aderarea sa la Francofonie, în 1993. În acest context, a fost menționat faptul că România este singurul stat membru al OIF care a decis atribuirea numelui Francofoniei unei Pieţe din centrul capitalei – Piaţa Francofoniei – şi statul care, la cel de-al XI-lea Sommet pe care l-a găzduit, în 2006, la Bucureşti, a decis acordarea unor burse post-doctorale tinerilor din statele membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), burse care poartă numele marelui dramaturg român de limbă franceză, Eugen Ionescu. De asemenea, Ambasadorul României în Elveţia şi Principatul Liechtenstein, a reamintit importanţa Zilei Internaţionale a Francofoniei pentru cultura şi spiritualitatea română.

Din partea Guvernului cantonului Vaud, a luat cuvântul Vincent Grandjean, cancelarul Consiliului de Stat al cantonului, care a subliniat excelentele relaţii de colaborare şi prietenie care există între canton şi România şi, care în ultimii 3 ani, au cunoscut o dinamică fără precedent.

A mai luat cuvântul rectorul HEP din Lausanne, prof. dr. Guillaume Vanhulst, susţinător alături de Consiliul de Stat al cantonului Vaud, al realizării acestui eveniment de amploare, consacrat, de Ambasada României la Berna, aniversării Zilei Internaţionale a Francofoniei. Prof. dr. Guillaume Vanhulst a prezentat activitatea HEP şi contribuţia acesteia la promovarea valorilor Francofoniei.

Departamentul Federal al Afacerilor Externe/DFAE din Elveţia, a fost reprezentat de director adj. al Diviziei pentru Francofonie, Mady Boillat.

Comunicat de presă Ambasada  României în Elveţia

Radio Sighet

Puteți asculta Radio Sighet și on line AICI

La Sighet s-a desfășurat Cupa Primăverii la tenis de câmp
Știri vineri, 12 aprilie 2024, 12:03

La Sighet s-a desfășurat Cupa Primăverii la tenis de câmp

Având o prodigioasă carieră sportivă în care a reuşit să formeze sportivi care au obţinut rezultate foarte bune, atât pe plan naţional cât...

La Sighet s-a desfășurat Cupa Primăverii la tenis de câmp
Activități și proiecte ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Pintea Viteazul Maramureș [AUDIO]
Știri vineri, 12 aprilie 2024, 11:54

Activități și proiecte ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Pintea Viteazul Maramureș [AUDIO]

Activităţile derulate de jandarmii maramureșeni vin să completeze şi să dezvolte climatul de siguranță al cetăţenilor. colonel Dan Pop,...

Activități și proiecte ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Pintea Viteazul Maramureș [AUDIO]
7 străzi din Sighet urmează să fie reabilitate
Știri vineri, 12 aprilie 2024, 10:56

7 străzi din Sighet urmează să fie reabilitate

Valoarea investiției este de 18.810.360,55 lei.   Primarul Vasile Moldovan a semnat miercuri, 10 aprilie contractul de proiectare și execuție...

7 străzi din Sighet urmează să fie reabilitate
O persoană a fost găsită carbonizată
Știri miercuri, 10 aprilie 2024, 11:17

O persoană a fost găsită carbonizată

6 pompieri militari din cadrul Secției de pompieri Vișeu de Sus au intervenit cu o autospecială de stingere pentru lichidarea focului localizat la...

O persoană a fost găsită carbonizată
Știri miercuri, 10 aprilie 2024, 10:38

Aleea de la piața agroalimentară din Sighet este în reabilitare [AUDIO]

Aleea de la piață se închide pentru lucrări, precizează primăria municipiului Sighetu Marmației. Circulația rutieră și pietonală este...

Aleea de la piața agroalimentară din Sighet este în reabilitare [AUDIO]
Știri miercuri, 10 aprilie 2024, 10:24

Se caută profesori voluntari la Centrul de zi Acasă Sighet

Este nevoie de ei pentru organizarea de ateliere de limbi străine engleză, franceză germană, italiană, spaniolă, desen, pictură, dans.  ...

Se caută profesori voluntari la Centrul de zi Acasă Sighet
Știri marți, 9 aprilie 2024, 12:58

Șezătoare în Muzeul Satului

La această întâlnire vor participa meșteri populari din Sighet și împrejurimi, care îi vor învăța pe  participanți câteva din secretele...

Șezătoare în Muzeul Satului
Știri luni, 8 aprilie 2024, 10:12

Încep lucrările la primul pasaj rutier suprateran din Maramureș

În aceste zile se realizează lucrări de foraje care colectează date geologice și geotehnice, esențiale în execuția pasajului.   Forajele...

Încep lucrările la primul pasaj rutier suprateran din Maramureș