Ascultă Radio România Cluj Live

Singurătatea și mobilitatea redusă, riscuri pentru sănătate

Riscul de deces pentru bătrâni poate crește ca urmare a singurătăţii și mobilităţii reduse, în timp ce vârsta și excesul de greutate nu sunt factori de risc atât de importanţi cum se credea anterior, potrivit unui studiu american.

Singurătatea și mobilitatea redusă, riscuri pentru sănătate

Articol editat de cristina.rusu, 26 mai 2016, 06:00

Oamenii de ştiinţă sugerează că ar trebui modificate criteriile actuale, bazate pe modelul biomedical, care iau în considerare bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială şi colesterolul pentru a evalua starea de sănătate și riscul de deces.

Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au constatat că singurătatea, depresia şi fracturile osoase recente care limitează mobilitatea sunt cei mai buni indicatori ai riscului de deces pentru un individ în următorii cinci ani. La studiu au participat 3.000 de persoane cu vârste cuprinse între 57 şi 85 de ani.

Noul model identifică alți factori care sunt ignoraţi în întregime de şablonul medical actual. În baza noului model, aproximativ jumătate dintre cei care cred că sunt într-o stare bună de sănătate, de fapt sunt vulnerabili şi au un risc crescut de deces. În acelaşi timp, alte persoane care suferă de boli cronice sunt mai puțin vulnerabile, conform noilor criterii şi au o stare bună de sănătate și cu un risc mai mic de deces pe termen mediu, a declarat conducătorul studiului, expert în biopsihologie.

Sănătatea mintală precară, care afectează unul din opt americani în vârstă, are efecte devastatoare, nebănuite până acum, remarcă cercetătorii.

Obezitatea şi unele tipuri de cancer sunt legate de un risc mai mic de deces pentru unii oameni care au o sănătate fizică și psihică excelentă.

Rezultatele studiului sunt publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate