Ascultă Radio România Cluj Live

TIFF de weekend la Cluj

Festivalul Internațional de Film Transilvania începe vineri, 27 mai, cu premiera mondială a filmului 6,9 pe scara Richter, care va fi proiectat în Piața Unirii din Cluj-Napoca, de la ora 21.45, în prezența lui Nae Caranfil. Gala de deschidere care va preceda proiecția va începe la 20.45 și va include, printre alte surprize, un spectacol inedit cu acrobații la înălțime al renumitei trupei franceze Transe Express. Sute de invitați sunt așteptați în Piața Unirii, alături de câteva mii de spectatori.

TIFF de weekend la Cluj
Foto: TIFF de weekend la Cluj

Articol de Bianca Câmpeanu, 27 mai 2016, 12:46

Piata Unirii

TIFF continuă în weekend cu un program încărcat de filme bune și evenimente speciale, inclusiv în cele două spații în aer liber: Piața Unirii Open Air și Someș Open Air.

Ne aşteaptă un WEEKEND LA CASTEL, la Castelul Banffy, de la Bonţida
Sâmbătă şi duminică, în zilele de 28 și 29 mai, între orele 12 – 17, copiii și părinții sunt așteptați pentru două zile de ateliere, spectacole de teatru de păpuși, activități sportive și jocuri.

weekend_la_bontida_30_05_adibulboaca

Sâmbătă, 28 mai, la 20.30, începe show-ul spectaculos, cu efecte pirotehnice, al francezilor Transe Express, Tambours en Feu. De la 21.45, va urma The Show of Shows (r. Benedikt Erlingsson, 2015), un documentar fascinant despre lumea circului, cu o coloană sonoră originală creată de doi membri ai trupei islandeze Sigur Ros.

Duminică, 29 mai, ne delectăm cu muzica islandeză a lui Bardi Johannsson, interpretată de Orchestra Operei Maghiare din Cluj, dirijată de Simona Strungaru, va însoți imaginile bizare din Häxan: Witchcraft Through the Ages, un controversat horror mut suedez din anii 20.

O întâlnire de neratat sâmbătă, 28 mai: astronautul român Dumitru Prunariu va fi prezent la Casa de Cultură a Studenților, la ora 18.30, la proiecția specială Operation Avalanche (r. Matt Johnson) și Opt zile în cosmos (r. David Reu), la 35 de ani de la primul său zbor în cosmos.

Regizorul japonez Sion Sono, căruia TIFF îi dedică o amplă retrospectivă, se va întâlni cu publicul sâmbătă, 28 mai, după proiecțiile Guilty of Romance (Cinema Florin Piersic, 18.00), alături de actrița Megumi_Kagurazaka, și Tag (Cinema Arta, 22.00). Cine este Sion Sono explică Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului:

E un cineast pe care îl vânează foarte multe festivaluri, unde el nu se duce, e foarte greu să facem retrospectivele dedicate filmelor lui. Am reușit să aduc 10 filme dintr-o filmografie de peste 40, de pildă anul trecut el a făcut 5 filme și unul nu seamănă cu celălalt. Cred că pentru publicul amator de ciudățenii sau de lucruri surprinzătoare în cinema, retropsectiva Sion Sono  va surprinde și e un lucru de neratat. Sion Sono va fi alături de noi aproape cinci zile. (MIhai Chirilov, director artistic TIFF)

Weekendul este ofertant şi pentru copii. Cei care nu merg la Bonţida sunt așteptați la premiera mondială Nelly’s Adventures (r. Dominik Wessely), în cadrul EducaTIFF, duminică, 29 mai, ora 11, la Cinema Florin Piersic. Povestea a fost filmată în mare parte în România, la Sibiu. Protagonista este o tânără de 13 ani, pentru care venirea în România devine aventura vieții ei. Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu echipa filmului și o întâlnire între actrița principală și publicul tânăr.

Pasionații de dans sunt invitați duminică, la ora 18, la Cinema Florin Piersic, la Mister GAGA, un documentar despre Ohad Naharin, unul dintre cei mai proeminenţi, inovatori şi productivi coregrafi ai lumii.

În avanpremiera concertului de luni, 30 mai, de la Casa de Cultură a Studenților, spectatorii pot urmări documentarul Soundbreaker (duminică, 22.00, la Institutul Francez), un portret al excepționalului artist finlandez Kimmo Pohjonen, în prezența acestuia.

Cât despre cei care aşteaptă concertele, TIFF Music Nights debutează la Urania Palace, la ora 21, cu două trupe românești îndrăgite: The Mono Jacks (sâmbătă, 28 mai) și Byron (duminică, 29 mai). Şi Casa TIFF va găzdui primele concerte în week-end, de la 22. Sâmbătă, 28 mai, va cânta trupa de neo-folk lituaniancă Garbanotas Bosistas (intrare liberă), iar duminică, 29 mai, trupa de rock Coma.

 

Anca Bota

Radio Cluj se poate asculta online AICI:

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir