Ascultă Radio România Cluj Live

Alimente care protejează creierul

Cercetătorii de la Academia Americană de Neurologie au identificat, recent, câteva alimente care ajută la prevenirea unor boli, printre care şi Alzheimer.

Alimente care protejează creierul

Articol editat de cristina.rusu, 28 mai 2016, 06:00

Studiile arată că şase alimente au efecte benefice neuroprotectoare.

Creierul nostru este compus în mare parte din grăsime. Spre deosebire de ţesutul adipos însă, această grăsime nu este utilizată de organism ca o rezervă, ci este o componentă a membranelor biologice ale neuronilor.

Această grăsime protejează neuronii şi promovează crearea de noi conexiuni între celule. Structura de grăsime este bogată în acizi graşi omega-3, iar somonul este una dintre cele mai bune surse.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Maryland (SUA), acizii graşi omega-3 reduc riscul de boli cardiovasculare, îmbunătăţesc memoria şi performanţele cognitive şi luptă împotriva depresiei.

Îmbătrânirea cerebrală se datorează în mare parte procesului de oxidare a neuronilor, cauzat de radicalii liberi.

Afinele, murele sau zmeura au o concentraţie mare de antioxidanţi, care luptă împotriva radicalilor liberi şi stimulează activitatea cerebrală.

Corpul uman nu produce antioxidanţi şi din acest motiv este imperios necesar să ne aprovizionăm cu ei, urmând o dietă sănătoasă.

Potrivit unui alt studiu, realizat la Universitatea Wake Forest din Statele Unite ale Americii şi publicat pe site-ul revistei ştiinţifice „Nitric Oxide – Biology and Chemistry”, sfecla roşie este bogată în nitraţi naturali, facilitând fluxul de sânge care, de asemenea, alimentează creierul.

Un aport zilnic de sfeclă roşie ajută la îmbunătăţirea fluxului sanguin în creier. Sfecla roşie este una din legumele cele mai bogate în antioxidanţi, compuşi care protejează organismul de radicalii liberi.

În anul 2015, o echipă de cercetători de la Universitatea Rush din Chicago a realizat un plan anti-Alzheimer, care reduce cu 53% riscul de a dezvolta anumite forme de demenţă, cum ar fi boala Alzheimer.

Planul, numit şi dieta MIND, combină dieta mediteraneană cu dieta DASH, menită să prevină bolile cardiace, şi creează o listă cu zece grupe de alimente sănătoase pentru creier, printre care se numără legumele verzi, fructele de pădure, nucile şi uleiul de măsline extravirgin.

Polifenolii prezenţi în uleiul de măsline cresc capacitatea de învăţare şi au efecte benefice asupra memoriei.

Spanacul şi varza creaţă se află printre legumele cu cele mai puternice efecte împotriva îmbătrânirii.

Ele sunt bogate în acid folic, vitamina B9, şi vitamina B6, ambele tipuri de vitamine fiind cunoscute pentru a proteja creierul şi pentru a impiedica apariţia bolii Alzheimer, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în martie 2013 şi intitulat Prevenirea atrofierii materiei cenuşii, legată de boala Alzheimer, prin tratament cu vitamina B.

Un studiu publicat în luna martie a anului în curs şi prezentat la reuniunea anuală a American Chemical Society (Weaver D and Seeram NP, at al. American Chemical Society National Meeting & Exposition. 2016) demonstrează avantajele siropului de arţar pentru creier.

Consumul de sirop de arţar protejează celulele nervoase de efectele nocive ale trecerii timpului. Siropul de arţar conţine peste o sută de substanţe nutritive benefice pentru creier.

Ştim deja ca siropul de arţar are peste o sută de compuşi bioactivi, dintre care unii au proprietăţi antiinflamatorii, a declarat, la reuniunea anuală a American Chemical Society, Serge Beaulieu, preşedintele Federaţiei producătorilor de sirop de arţar din Quebec, Canada.

Sănătatea creierului este cel mai recent subiect de exploatare şi aşteptăm cu nerăbdare să aflăm mai multe beneficii ale siropului de arţar în acest domeniu, a mai spus Serge Beaulieu.

Siropul de arţar protejează creierul de boala Alzheimer şi de alte boli neurodegenerative, cercetătorii fiind de părere că ingredientul-cheie este concentraţia sa bogată de fenoli.

Compuşii fenolici care se găsesc în plante au efecte actioxidante puternice.

Resveratrolul este un alt tip de compus fenolic cunoscut pentru efectele sale neuroprotectoare.

Produsele alimentare naturale, cum ar fi ceaiul verde, vinul roşu, fructele de pădure şi rodiile continuă să fie studiate pentru beneficiile lor în combaterea bolii Alzheimer a declarat, la aceeaşi întâlnire anuală a American Chemical Society, dr. Navindra P. Seeram, cercetător la Universitatea de Stat din Texas.

Acum, studiile arată că siropul de arţar din Canada are efecte neuroprotectoare similare cu resveratrolul, un compus care se găseşte în vinul roşu, a mai spus dr. Navindra P. Seeram.

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate