Ascultă Radio România Cluj Live

Respirația-ajutor de nădejde în depresie

Cum ne ajută mișcarea în stările de anxietate și depresie? Cum putem controla atacurile de panică prin controlul respirației? Daniela Folodi, osteopat specialist în recuperare, reechilibrare structurală a corpului cu vastă experiență și deja foarte cunoscută în Cluj Napoca:

Respirația-ajutor de nădejde în depresie
Foto: Respirația-ajutor de nădejde în depresie

Articol de Bianca Câmpeanu, 28 mai 2016, 06:00

Rep: Sunt multe cazurile de anxietate și de depresie? Ce putem face în astfel de situații?

Daniela Folodi: Sunt mult mai multe cazuri decât ar fi normal să existe, zic eu,

Rep: Din experiența ta, cum recunoaștem o stare de depresie, de anxietate sau depresie severă?

D.F: Există foarte multe forme ale depresiei sau ale stărilor depresive. Starea depresivă este faza de început, în care te simți supărat, nu ai chef de nimic, nu-ți vine să faci nimic, te izolezi, nu vrei să mai ieși și-ți place să stai închis în casă, tu cu gândurile tale, să plângi eventual, toate te dor mai tare atunci, absolut toate se acutizează, nu mai vrei să te ajute nimeni, vrei să te lase toată lumea în pace. Astea sunt stările ușoare, în care, dacă îți dai seama că ceva nu-i în regulă cu tine, să vorbești cu cineva care să te poată ajuta, să te îndrume, este foarte bine.

Stările severe sunt acelea în care deja ai ajuns într-o stare de panică, ai dureri foarte mari pe corpul fizic, nu mai îndrăznești să ieși singur din casă, te temi de orice și atunci deja, este o problemă, Trebuie neapărat să te duci înspre un cadru specializat.

Rep: Dar putem ieși singuri din stările ușoarede depresie, de melancolie? Sau să încercăm măcar să ieșim singuri?

D.F: Poți încerca să cauți variante: ori discutând cu cineva, ori căutând pe internet, încercând eventual sa vii la un kinetoterapeut, un specialist care te poate ajuta cu o anumită gimnastică respiratorie în această direcție. Inspirul și expirul îți oxigenează creierul, îți golește mintea de gândurile tale și atunci reușești câteva minute, cât ești acolo, să nu te mai gândești la starea pe care o ai. 

Rep: Și cum facem efectiv exercițiul de respirație?

D.F: Îți urmărești respirația, inspiri profund cât îți permite amplitudinea toracică și expirul este lent, tot e lung, ca să te eliberezi. Și urmărind acest inspir și expir reușești să nu te mai concentrezi pe altceva. Dar dacă îți apar emoții în acele momente sau gânduri sau anumite stări, încerci să le conștientizezi, dar fără să intri în panică. orice gând negativ îți apare, încearcă să te obișnuiești cu el, nu să faci o  mai mare problemă din asta. 

Pe lângă respirație, exercițiile de gimnastică. Există relaxarea Jacobson care se face tot condusă de un terapeut specializat; reușești atât de frumos să te relaxezi încât după o astfel de relaxare care durează între 20 și 30 de minute, ieși cu totul și totul în altă stare de acolo. Mintea îți este limpede, parcă toate problemele nu mai sunt atât de grave cum erau înainte, dar trebuie să nu întrerupi aceste ședințe. Până tu conștientizezi că nu-ți este bine, că te găsești într-o stare de depresie, deja este târziu sau deja se întâmplă de câteva săptîmâni, poate chiar luni și atunci cu o singură ședință nu reușești să te reechilibrezi atât de bine încât să poți face față. 

Rep: Vorbeai de mișcare, că ne ajută foarte mult pentru a evita astfel de stări și pentru a ieși din stările de melancolie?

D.F: Ar trebui să fim tari, să ne putem extrage din această stare, să ne luăm o încălțăminte ușoară și să ne plimbăm în parc, pe stradă, pe malul Someșului, în pădure. Avem o mulțime de variante la noi în Cluj. Pur și simplu să ieși si să te uiți la oameni, dacă îți vine să plângi, plângi și când te intorci acasă după o astfel de plimbare vei fi cu totul și cu totul altfel. În momentul în care tu te miști, respiri altfel, pentru că noi, șezând, stând în pat, nu respirăm cu amplitudinea toracică niciodată. Și atunci ieșind la plimbare, accelerăm ritmul respirator, ritmul cardiac, oxigenează creierul, serotonina se secretă și atunci apar stările de bine. 

Rep: Există alimente care te pot scoate dintr-o astfel de stare sau este doar o legendă urbană?

D.F: Întotdeauna este importantă alimentația, în orice patologie am avea. Depresia are și ea formele ei de regim alimentar sau de dietă. În astfel de stări, deși tindem toți să fumăm mai mult, să consumăm mai multe băuturi carbogazoase, chiar alcool, care nu fac altceva decât să te ajute să rămâi în acea stare. Nu reușești cu alcool să ieși din depresie. Grăsimile nu ne ajută, carbohidrații în exces, tot ceea ce ar însemna un consum energetic suplimentar al organismului, deoarece în acele momente nu mai poate să facă față și atunci se consumă alimente curate, legume, fructe, crudități, semințe, nuci, migdale, avocado este bun, sucurile naturale iarăși sunt foarte importante-cele făcute de tine acasă dacă se poate. Un suc de morcovi este binevenit într-o astfel de stare, ceaiul de sunătoare, ceaiul de mușetel. Sunătoarea este un calmant al sistemului nervos. 

Rep: Există o categorie de persoane care este mai afectată de anxietate și de depresie?

D.F: Am văzut și copii, în momentul în care-l vezi că nu mai are chef, că acest copil nu mai are vitalitate, scade la învățătură, poate slăbește sau poate se îngrașă dintr-odată excesivunci trebuie deja, ca părinte, să fii sensibil, să-l urmărești, să vezi ce se întâmplă. Poate fi o stare de depresie, din anumite motive, nu se știe, dar dacă e suficient de sensibil, poate reușești să afli adevărul. Persoanele tinere, între 18 și 30 de ani-pot să apară stări depresive din cauza formei iubirii neîmplinite, a unui loc de muncă nesatisfăcător. Oamenii mai în vărstă, datorită unor patologii, unor boli pe care nu știu să le gestioneze și atunci cad într-o depresie. De aceea zic eu că nu prea are vârstă această formă depresivă. Doar să fim atenți. 

Să fim atenți, ne sfătuiește Daniela Folodi, osteopat din Cluj Napoca. O găsiți pe Facebook, găsiți acolo toată disponibilitatea ei dacă aveți nevoie de sfaturi  Așadar, nu vă afundați într-o stare de melancolie, de nemulțumire, ieșiți afară, respirați adânc mâncați fructe și legume.

Alina Nechita

 

Radio Cluj se poate asculta online AICI:

 

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir