Ascultă Radio România Cluj Live

Efectele deshidratării asupra organismului

Cantitatea de apă băută în sezonul cald trebuie dublată. Dacă nu ne hidratăm corespunzător, vom întâmpina mai multe probleme de sănătate. De aceea, nimic nu este mai important decât apa în următoarea perioadă. Fiecare parte a corpului are nevoie de apă pentru a funcționa, inclusiv celulele pielii și organele vitale. Apa se pierde prin transpirație, respirație, digestie și urină. Dacă nu este înlocuită, lipsa ei poate avea consecințe grave.

Efectele deshidratării asupra organismului
Foto: Efectele deshidratării asupra organismului

Articol de Bianca Câmpeanu, 29 mai 2016, 06:00 / actualizat: 31 mai 2016, 9:29

Creierul este compus în mare parte din apă. Când apare deshidratarea, el se micșorează în mărime și provoacă tulburări cognitive. Acest lucru poate duce la depreciere severă, care poate afecta activitățile de zi cu zi. Un studiu a arătat că persoanele care conduc un autovehicul în timp ce sunt deshidratate, fac la fel de multe greșeli ca atunci când conduc sub influența alcoolului.

În plus, deshidratarea prezintă riscuri și pentru alte părți ale corpului. Atunci când nu se consumă suficientă apă, sângele devine mai gros și este mai dificil pentru inimă să-l pompeze, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale și poate provoca un atac de cord sau accident vascular cerebral. Totodată, lipsa apei poate cauza dureri de cap frecvente, constipație, letargie, putând chiar crește riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 și cancer.

De aceea, pentru a evita aceste probleme de sănătate, pe lângă apa pe care trebuie s-o bem, putem include în dietă alimente bogate în apă, cum sunt căpșunile, castravetele, salata, roșiile, vinetele, perele, ananasul sau pepenele verde.

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta online AICI:

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate