Ascultă Radio România Cluj Live

Un cine-concert este pe lista evenimentelor de neratat luni, la TIFF

Capodopera lui Carl Theodor Dreyer, Patimile Ioanei d’Arc/The Passion of Joan of Arc (1928), va fi acompaniată la orgă de Touve R. Ratovondrahety (pianist la Opera din Paris) de la ora 21.30.

Un cine-concert este pe lista evenimentelor de neratat luni, la TIFF

Articol de Alina Vingan, 30 mai 2016, 09:30 / actualizat: 31 mai 2016, 9:30

Spațiul de proiecție este unul neconvențional: Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” din Cluj (Str. Universității, nr. 5). Considerat una din marile capodopere ale filmului mut, Patimile Ioanei d’Arc este o cronică a procesului de erezie al Ioanei d’Arc şi a eforturilor depuse de reprezentanţii Bisericii de a o face să se dezică de mărturia că ar avea viziuni divine.

O proiecție cu intrare liberă este dedicată persoanelor cu vârsta 60+. De la 13.00, la Cinema Florin Piersic va rula Remember/ Răzbunarea amintirilor (r. Atom Egoyan), o dramă plină de suspans, cu Christopher Plummer în rolul unui văduv care a supraviețuit Holocaustului și caută răzbunare.

La Victoria continuă să ruleze și luni, patru dintre filmele aflate în competiție, iar în cadrul secțiunii Cinema, mon amour, la cinema City este programat de la ora 18 documentarul Hitchcock /Truffaut.

Filmul trece în revistă o serie de conversaţii între Alfred Hitchock şi François Truffaut, subliniind dragostea lor pentru cinema şi demonstrând influenţa pe care au avut-o asupra celei de-a şaptea arte. Secvenţe legendare din filmele lui Hitchcock sunt montate pe comentariile lui Truffaut şi ale unor cineaşti contemporani.

Cu muzica islandeză ne întâlnim la Casa TIFF, unde Bardi Johannsson vine cu un DJ set în cadrul căruia va remixa imagini şi coloane sonore compuse de el. Muzicianul a creat coloana sonoră pentru filme mute și producții de teatru majore, iar compozițiile lui însoțesc spoturile publicitare ale unor mărci faimoase.

Unul dintre cele mai notabile proiecte este coloana sonoră pentru Haxan: Witchcraft Through the Ages, controversatul film horror mut suedez din 1922, documentarul despre vrăjitorie pe care clujenii l-au văzut luni seara, la Castelul Banffy din Bonțida.

Cel mai aşteptat eveniment muzical al acestei ediţii de TIFF are loc la Casa de Cultură a Studenților, de la ora 20. Îl vedem şi ascultăm pe Kimmo Pohjonen: Un artist excepțional, faimos pentru concertele memorabile susținute la un instrument al cărui sunet l-a revoluționat – acordeonul. A lansat peste 10 albume, a compus muzică de film şi a avut turnee în întreaga lume. Folosind doar acordeonul, vocea şi efecte sonore, muzica lui Kimmo Pohjonen este greu de încadrat într-un gen muzical.

kimmo_pohjonen

Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, se întâlneşte cu publicul la ora 17, în piaţa Unirii, la TIFF Lounge.

mihai_chirilov

Recomandare personală: Dragoste și sex în stil musulman, de la ora 18, cinema Dacia. O comedie simpatică pentru o zi de luni.

 

Anca Mureşan Bota

Concert Kimmo Pohjonen la Cluj
TIFF.15 duminică, 29 mai 2016, 18:08

Concert Kimmo Pohjonen la Cluj

Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj Napoca găzduieşte luni, 30 mai, de la ora 20, concertul Kimmo Pohjonen. Un artist excepțional, faimos...

Concert Kimmo Pohjonen la Cluj
Recomandări de duminică la TIFF
TIFF.15 duminică, 29 mai 2016, 10:39

Recomandări de duminică la TIFF

Copiii sunt așteptati duminică dimineaţă de la ora 11, la Cinema Florin Piersic, la premiera mondială a filmului Aventurile lui Nelly. ...

Recomandări de duminică la TIFF
Gala TIFF: hohote de râs şi toboşari zburători
TIFF.15 sâmbătă, 28 mai 2016, 10:07

Gala TIFF: hohote de râs şi toboşari zburători

Gala de deschidere s-a bucurat de vreme frumoasă şi caldă, cum de multă vreme n-a mai fost la TIFF. Festivalul s-a deschis sub semnul aprecierii...

Gala TIFF: hohote de râs şi toboşari zburători