Ascultă Radio România Cluj Live

TIFF ziua a cincea. Cinema culinar, premiere mondiale şi poveşti despre prietenie

Nu degeaba se spune că orice minune ţine trei zile. Atât a fost şi TIFF-ul fără ploaie. După un prim weekend cald şi însorit, din a patra zi a venit şi ploaia care pe durata festivalului însoţeşte an de an puzderia de filme bune. Vreme instabilă anunţă şi astăzi meteorologii, dar sala de cinema este cel mai bun refugiu în faţa averselor.

culinary cinema
Foto: culinary cinema

Articol de , 31 mai 2016, 09:25 / actualizat: 1 iunie 2016, 8:24

În plus, astăzi avem parte de o provocare interesantă. Clujenii vor degusta noul concept TIFF, Culinary Cinema. Acesta este gândit în jurul unui film dedicat unui chef de geniu, celebrul René Redzepi, și al restaurantului său faimos din Copenhaga. Noma, My Perfect Storm (r. Pierre Deschamps) va fi proiectat la Cercul Militar marți, 31 mai, de la 18.30, și va fi urmat de o petrecere gastronomică întreținută de chef D’Artagnan la Restaurantul Colin’s, la ora 20.15. Documentarul ne introduce în culisele faimosului restaurant din Copenhaga, Noma, votat ca fiind cel mai bun restaurant din lume de patru ori și câștigător a două stele în ghidul Michelin.

Un alt cine-concert ne face azi cu ochiul. De la 20.00, la Casa de Cultură a Studenților, vedem celebrul film din 1964 al regizorului ucrainean Sergei Paradjanov, Umbrele strămoșilor uitațiunul dintre puținele filme din lume vorbite în limba huțulilor. Acesta va fi acompaniat cu muzică originală live.

O combinație exuberantă de genuri, de la gipsy și klezmer la mariachi, cum o descrie „The Guardian”, cine-concertul celor de la A Hawk and a Hacksaw, un proiect balkan-folk multi-instrumental, este unul dintre cine-concertele must see de la TIFF 2016.

De la ora 21.45, spectatorii pot urmări în premieră mondială filmul românesc Două Lozuri (r. Paul Negoescu), în peisajul spectaculos de la Arkhai Sculpture Park de la Vlaha. Regizorul și actorii se vor întâlni cu publicul. Filmul este o comedie cu actorii Dorian Boguță, Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol, după un scenariu inspirat de nuvela „Două loturi”, de I.L. Caragiale.

TIFF Music Nights la Urania Palace continuă marți, de la ora 21.00, cu DJ-ul polonez Baasch, iar la CASA TIFF concertul începe la ora 22.00, cu trupa De Beren Gieren, un trio acustic-electronic (Belgia).

La TIFF Lounge ne întâlnim la ora 17 cu actorul Molnar Levente, care va vorbi despre experiența Son of Saul, premiat cu Oscar pentru Cel mai bun film străin

 Două recomandări personale din programul zilei: la ora 15.30 la cinema Florin Piersic, Francofonia.

Povestea a doi oameni remarcabili, directorul Luvrului, Jacques Jaujard, şi ofiţerul nazist Franziskus Wolff-Metternich. Mai întâi inamici şi apoi aliaţi, colaborarea lor avea să fie unicul motiv pentru care inestimabile comori artistice există încă. Francofonia explorează relaţia dintre artă şi putere, cu Luvrul drept exemplu viu al civilizaţiei, dar şi ceea ce arta ne spune despre noi înşine în mijlocul unuia dintre cele mai sângeroase conflicte din istoria globală.

În piața Unirii, ora 21.45, Truman.

La premiile Goya din 2016 filmul a fost recompensat cu trofeele pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor (Ricardo Darín), Cel mai bun scenariu original. Este un film emoţionant despre prietenie.

truman

Premiul publicului (după trei zile de festival)

1.Aventurile lui Nelly

2.Mr. Gaga

3.Ingrid Bergman, despre ea însăși

4.6.9 pe scara Richter

5.Între pământ și mare

 

 

Anca Mureşan Bota

 

Ascultă Radio Cluj online AICI:

Concert Kimmo Pohjonen la Cluj
TIFF.15 duminică, 29 mai 2016, 18:08

Concert Kimmo Pohjonen la Cluj

Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj Napoca găzduieşte luni, 30 mai, de la ora 20, concertul Kimmo Pohjonen. Un artist excepțional, faimos...

Concert Kimmo Pohjonen la Cluj
Recomandări de duminică la TIFF
TIFF.15 duminică, 29 mai 2016, 10:39

Recomandări de duminică la TIFF

Copiii sunt așteptati duminică dimineaţă de la ora 11, la Cinema Florin Piersic, la premiera mondială a filmului Aventurile lui Nelly. ...

Recomandări de duminică la TIFF
Gala TIFF: hohote de râs şi toboşari zburători
TIFF.15 sâmbătă, 28 mai 2016, 10:07

Gala TIFF: hohote de râs şi toboşari zburători

Gala de deschidere s-a bucurat de vreme frumoasă şi caldă, cum de multă vreme n-a mai fost la TIFF. Festivalul s-a deschis sub semnul aprecierii...

Gala TIFF: hohote de râs şi toboşari zburători