Ascultă Radio România Cluj Live

Ziua maghiară şi ziua copiilor, miercuri la TIFF

După succesul de la TIFF 2014, când sute de copii, alături de părinții lor, au savurat muzica originală a lui Tony Berchmans, compusă pentru filme cu Charlie Chaplin sau Stan și Bran, artistul se întoarce la Cinema „Florin Piersic” din Cluj pe 1 iunie, de la ora 11.00.

Ziua maghiară şi ziua copiilor, miercuri la TIFF
Foto: Ziua-Maghiară Tiff

Articol de , 1 iunie 2016, 12:45

Venit tocmai din Brazilia, compozitorul și pianistul recreează în spectacolul Cinepiano magia vizionărilor de cinema de la începutul secolului XX, când imaginile mute de pe ecran erau însoțite live de muzică, sunete și zgomote, cântate la pian și alte instrumente. Anul acesta, muzica lui va însoți filmele maeștrilor comediei și va purta pe copii într-o călătorie în era filmelor mute, cu Stan și Bran, Charlie Chaplin și Buster Keaton.

Un nou spaţiu de proiecţie spectaculos pe harta TIFF este Castelul de la Gilău, unde se va sărbători Ziua Maghiară miercuri, de la ora 19.00, cu două concerte ale unor trupe maghiare de rock, Republic și Bagossy Brothers Company, și proiecția filmului Febră în zori (r. Péter Gárdos), o poveste de dragoste neobișnuită, inspirată din realitate. O iubire  născută între doi supravieţuitori ai Holocaustului.

Republic este una dintre cele mai cunoscute trupe maghiare de rock, care și-a creat propriul stil inspirându-se atât din generația muzicii beat din Ungaria, cât şi din rădăcinile muzicii populare din bazinul carpatic. Deşi „The Worst Group in Hungary” apare scris pe fiecare album al lor, sunt recunoscuţi ca fiind una dintre cele mai bune formații din Ungaria. 28 de albume de studio, 14 înregistrări de concerte, compilaţii şi albume cu concepţie originală, precum şi numeroasele premii ale publicului şi ale forurilor profesionale fac parte din palmaresul „celei mai proaste trupe din Ungaria”. În 2015, trupa a împlinit 25 de ani.

De neratat dintre filmele maghiare care rulează azi în cinematografe sunt Mama şi toţi ţăcăniţii din familie (r. Ibolya Fekete), la Florin Piersic de la ora 18 şi Fiul lui Saul, la Casa de cultură a Studenţilor de la ora 16.  Filmul cu actorul Teatrului Maghiar din Cluj, Molnar Levente, a obţinut în 2016 Oscarul pentru cel mai bun film străin.

Cât despre concertele zilei de miercuri, ascultăm trupa Şuie Paparude la Urania Palace de la ora 21, iar Alexandrina sărbătoreşte 10 ani de scenă la Casa de Cultură a Studenţilor de la ora 20.

Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, se întâlnește cu publicul în cadrul TIFF Lounge, din Piaţa Unirii din Cluj, miercuri, 1 iunie, de la ora 17.00, unde va discuta despre ce înseamnă 15 ani de festival.

Tot astăzi vedem scurtmetrajele românești, la Florin Piersic, dar şi lungmetrajul  „Câini„, regizat de Bogdan Mirică, care a obţinut anul acesta la Cannes premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, în secţiunea Un Certain Regard. Filmul lui Mirică este inclus în competiţia TIFF şi rulează la cinema Victoria de la ora 20.

Recomandare personală: Şoferul de taxi/Taxi Driver, în piaţa Unirii, ora 21.45

Taxi Driver4

Unul dintre cele mai celebre filme americane din toate timpurile aniversează în acest an patru decenii de la lansare şi beneficiază de o proiecție unică la TIFF a copiei restaurate digital la calitate 4K. Filmul, cu Robert de Niro şi Jodie Foster în rolurile principale a câştigat premiul Palme d’Or la Cannes, în 1976. O să vă convingeţi că, uneori, filmele sunt ca vinul: cu cât sunt mai vechi, cu atât mai bune.

 

 

Anca Mureşan Bota

 

Ascultă Radio Cluj online AICI:

Concert Kimmo Pohjonen la Cluj
TIFF.15 duminică, 29 mai 2016, 18:08

Concert Kimmo Pohjonen la Cluj

Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj Napoca găzduieşte luni, 30 mai, de la ora 20, concertul Kimmo Pohjonen. Un artist excepțional, faimos...

Concert Kimmo Pohjonen la Cluj
Recomandări de duminică la TIFF
TIFF.15 duminică, 29 mai 2016, 10:39

Recomandări de duminică la TIFF

Copiii sunt așteptati duminică dimineaţă de la ora 11, la Cinema Florin Piersic, la premiera mondială a filmului Aventurile lui Nelly. ...

Recomandări de duminică la TIFF
Gala TIFF: hohote de râs şi toboşari zburători
TIFF.15 sâmbătă, 28 mai 2016, 10:07

Gala TIFF: hohote de râs şi toboşari zburători

Gala de deschidere s-a bucurat de vreme frumoasă şi caldă, cum de multă vreme n-a mai fost la TIFF. Festivalul s-a deschis sub semnul aprecierii...

Gala TIFF: hohote de râs şi toboşari zburători