Ascultă Radio România Cluj Live

La Mobility Jud se modifică mașinile pentru persoanele cu handicap

Primul centru din Regiunea de Nord Vest pentru adaptarea maşinilor folosite de persoanele cu dizabilităţi, funcţionează la Satu Mare.

La Mobility Jud se modifică mașinile pentru persoanele cu handicap

Articol de , 4 iunie 2016, 12:00 / actualizat: 4 iunie 2016, 13:45

Centrul denumit Mobility Jud a fost realizat din fonduri europene prin intermediul proiectului POSDRU Adaptabilitate, şansă la o viaţă activă, având ca principal beneficiar Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare, iar ca partener Asociaţia ASOC Baia Mare.

Valoarea totală a proiectului a fost de 1,8 milioane de lei, iar contribuţia Consiliului Judeţean s-a ridicat la circa 25.000 de euro.

Pe lângă Satu Mare, în România există doar două asemenea centre, în judeţele Ilfov şi Harghita.

Pentru persoanele cu handicap fizic, nevoia libertăţii de mişcare reprezintă şansa de-a fi asemeni celor care nu au nevoie de ajutor pentru a se putea deplasa.

Cu o maşină adaptată handicapului pe care îl au, aceste persoane pot să se deplaseze la locul de muncă, pot să ajungă singure la diferite evenimente şi, ceea ce este foarte important, pot să se întâlnească cu alţii asemenea lor.

Iată de ce, prin deschiderea centrului de la Satu Mare, persoanelor cu handicap din Regiunea de Nord Vest li se deschid drumuri la care altfel ar fi avut acces doar ajungând mai întâi în judeţele Harghita sau Ilfov.

Este şi cazul sătmărenilor Alexandru Cherecheş şi Robert Necula:

Pentru mine, maşina adaptată nevoilor mele este vitală. Altfel nu aş putea conduce, ceea ce ar însemna că nu aş putea să merg la locul de muncă, nu aş putea socializa (Alexandru Cherecheş).

Adaptarea cutiei automate a maşinii mele îmi conferă mai multă independenţă: nu se mai îneacă motorul, nu-mi mai fac probleme cu ambreiajul. Pentru noi, cei cu handicap fizic, o maşină adaptată nevoilor noastre înseamnă libertatea de-a face ceea ce viaţa îţi permite (Robert Necula).

Deşi a beneficiat de finanţare europeană, deschiderea centrului nu a fost lipsită de obstacole. Pe lângă birocraţia excesivă, a existat şi neîncrederea că un astfel de proiect ar putea fi realizat la Satu Mare, spune directoarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Mariana Dragoş:

Când am început implementarea proiectului, foarte mulţi au fost sceptici şi au spus că în Satu Mare nu este posibil aşa ceva. Uite că a fost posibil! Iar noi ne bucurăm, deoarece având posibilitatea să se deplaseze, pentru persoanele cu handicap fizic înseamnă răsturnarea uneia dintre barierele care îi despart de integrarea în societate (Mariana Dragoş, directoarea DGASPC Satu Mare).

În cadrul Centrului Mobility Jud, pe lângă adaptarea maşinilor, persoanele cu handicap pot urma şi şcoala de şoferi. Trebuie doar să aibă răbdare. Pentru că dacă şcoala de şoferi şi adaptarea maşinilor durează puţin, formalităţile necesare şi birocraţia – care nu mai depind de Direcţa Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare – au un parcurs greoi şi exasperant.

 

Stela Tudor

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir