Ascultă Radio România Cluj Live

„Ziua Universală a Iei” la Washington și Paris

Washington, D.C

„Ziua Universală a Iei” la Washington și Paris

Articol de cristina.rusu, 24 iunie 2016, 06:00

Primarul capitalei americane, Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie 2016 drept „Ziua Universală a iei” în Washington, D.C, potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei României în SUA, răspunzând astfel demersurilor Ambasadei României în SUA.

În proclamaţia semnată de primar se arată că ziua de 24 iunie a fost recunoscută şi celebrată în jurul lumii şi este sărbătorită inclusiv de comunitatea românească din Washington, D.C.

De asemenea, este menţionat faptul că ia românească a devenit un simbol internaţional al culturii române şi o sursă de inspiraţie pentru mari creatori de modă.

Iniţiată şi coordonată de comunitatea online „La Blouse Roumaine”, sărbătoarea este un prilej de a promova o frumoasă tradiţie românească.

Și în Republica Moldova ziua de 24 iunie este marcată ca fiind „Ziua Națională a Iei”.

……………………………………………………………………………………………………………………

Paris

Țările ale căror echipe participă la EURO 2016 au oportunitatea să își promoveze cultura în cadrul evenimentului global „Les Berges de l’Europe”.

Pe o distanță de 2,3 km, pe malul stâng al Senei, între Muzeul Orsay și Podul Alma, celor 24 de state le-au fost repartizate suprafețe între 50 și 100 de mp pe care pot să le folosescă și să le anime zilnic, pe întreaga durată a Campionatului.

Piața din fața Primăriei din Paris, redenumită Place de l’Europe, a devenit spațiul în care se poate accesa, gratuit, de către publicul larg un program special de evenimente, printre care se numără și cele organizate de Institutul Cultural Român (ICR).

ICR, în spațiul Agora, punctul de întâlnire al tuturor participanților la „Les Berges de l’Europe”, dar și la standul propriu va organiza, în data de 24 iunie, o zi românească, dedicată Zilei Universale a Iei.

La stand vor fi prezentate două expoziții de fotografie: una a Institutului Cultural Român, cu imagini din arhiva proprie, și una a arhitectului Andrei Mărgulescu.

În Agora va avea loc concertul „De la Edith Piaf la Maria Tănase”, susținut de Jezebel (Izabela Barbu), împreună cu alți trei muzicieni, Alexandru Burcă, Dan Incrosnatu şi Victor Solomon, şi o prezentare a colecţiei ,,Rădăcini”, realizată de tânărul designer Alina Mărgulescu, care are drept sursă de inspirație costume tradiţionale româneşti.

Concertul Izabelei Barbu, precum şi pezentarea colecţiei Alinei Mărgulescu vor fi reluate, în 25 iunie, la Ambasada României în Franţa, în cadrul unui al doilea eveniment, destinat în special comunităţii diplomatice din Paris, dar nu numai.

Expoziţia de fotografie a arhitectului Andrei Mărgulescu, denumită „Arhitectura românească contemporană”, cuprinde o serie de fotografii descriptive care valorizează producţia contemporană de arhitectură românească de cea mai bună calitate.

Majoritatea imaginilor expuse au fost publicate în revistele de specialitate, ca modele de bună practică, iari multe dintre ele au fost premiate.

Proiectul ,,Rădăcini” continuă, într-o modalitate contemporană, tipologii tradiţionale româneşti şi promovează ideea că patrimoniul tradiţional rural românesc poate avea o nouă viaţă estetică, ce transcende strictul său context istoric.

Prezentarea îşi propune să genereze un dialog cultural şi artistic pe marginea potenţialului de noutate adus de tradiţiile româneşti, în contextul zilei de 24 iunie, declarată Ziua Universală a Iei, colecţia conţinând piese realizate din borangic ţesut la război, aplicaţii cusute manual, cu motive tradiţionale, şi aplicaţii de piele ce urmăresc linia decoraţiunilor tradiţionale.

Participanţi: Andrei Mărgulescu, arhitect; Alina Mărgulescu, designer vestimentar, Izabela Barbu, interpretă; Alexandru Burcă, pian; Dan Incrosnatu, percuție; Victor Solomon, chitară.

 

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

Un septuagenar susține că nu a mai băut apă de cincizeci de ani
Diverse duminică, 24 martie 2024, 00:00

Un septuagenar susține că nu a mai băut apă de cincizeci de ani

În schimb, pentru a se hidrata, bărbatul ar bea doar Coca-Cola.   Un obicei ciudat, care deocamdată nu pare să fi avut consecințe asupra...

Un septuagenar susține că nu a mai băut apă de cincizeci de ani
Burgeri pentru o dietă sănătoasă
Diverse sâmbătă, 23 martie 2024, 12:00

Burgeri pentru o dietă sănătoasă

Specialistul explică faptul că acest fel de mâncare conţine o cantitate suficientă de proteine ​​şi poate face parte dintr-o dietă...

Burgeri pentru o dietă sănătoasă
Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Diverse sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi

O descoperire suprinzătoare a fost făcută în acest sens de profesorul de la Universitatea din Bristol, Bruce Hood. Putem fi fericiţi, dar pentru...

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Arborele Anului 2024
Diverse vineri, 22 martie 2024, 16:00

Arborele Anului 2024

„Inima grădinii”, așa cum este numit fagul premiat, are aproximativ 200 de ani și este al treilea copac consecutiv polonez care câștigă...

Arborele Anului 2024
Diverse vineri, 22 martie 2024, 12:00

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume au controverse zilnice pe tema beneficiilor şi dezavantajelor consumului de cafea.   Majoritatea...

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Diverse vineri, 22 martie 2024, 06:00

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”

Guvernul francez vrea să încurajeze populaţia să achiziţioneze haine din materiale sustenabile, în locul celor ieftine de import care sunt...

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse joi, 21 martie 2024, 12:00

De ce are nevoie creierul de zahăr?

Potrivit specialiştilor, organismul poate extrage energie şi din ţesutul adipos, dar creierul are nevoie în principal de glucoză, pe care o...

De ce are nevoie creierul de zahăr?
Diverse joi, 21 martie 2024, 06:00

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte

Până acum, se credea că această specie de vierme originară din Brazilia folosea o combinație dintre tentaculele sale faciale și nămol pentru...

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte