Ascultă Radio România Cluj Live

7 moduri de a reduce stresul

Oamenii de stiință știu de ani de zile că nivelurile ridicate de cortizol interferează cu învățarea și memoria, scad funcțiile imune și densitatea oaselor, influențează creșterea în greutate, presiunea arterială, colesterolul, incidența bolilor de inima… și lista poate continua.

7 moduri de a reduce stresul

Articol de cristina.rusu, 25 iunie 2016, 06:00

Corpurile noastre produc cortizol când sunt stresate – un produs secundar, un act de programare înascută, evolutivă, care este proiectat pentru a iniția o acțiune și elimina pericolul.

Cortizolul, față de epinefrină, este un hormon de stres important care servește la o varietate de funcții.

De fapt, cortizolul ajută la menținerea noastră în viață, prin menținerea homeostazei (echilibrului). Ajută la echilibrarea nivelurilor de presiune din sânge, la activitate metabolica, la răspunsurile sistemului imun, la stabilitatea presiunii arteriale, la funcționarea inimii, funcționarea venelor de sânge și la activitatea sistemului nervos central.

În orice caz, nivelurile de stres ridicate pot cauza producerea excesivă a acestui hormon.

Când acest lucru se întamplă, corpul este înclinat să sufere o mulțime de efecte secundare neplăcute, incluzând: presiunea ridicată a sângelui, creșteri în greutate, colesterol ridicat, boli de inimă, anxietate și depresie, deteriorarea sistemului imun și probleme cognitive, cum ar fi dificultăți de învățare și tulburări de memorie.

Ca atare, este important să ne menținem nivelul de cortizol stabil.

Acestea sunt cele 7 moduri de a reduce nivelul de cortizol din corp.

1. Fă exerciții.

Există ceva la care activitatea fizică să nu poată ajuta? Să fim serioși… se pare că un nou studiu apare în fiecare zi ca să lege exercițiile fizice cu beneficiile pentru sănătate.

Oricum, făcând exerciții poți ajuta la reducerea cortizolului prin eliberarea stresului stăpânit sau a altor emoții contraproductive.

O teorie este aceea că frica crește nivelul de cortizol și că prin exerciții ne întărim rezistența și încrederea de sine, contracarând eficient frica potențială și reducând nivelul de cortizon.

Lăsând teoriile la o parte, exercițiul sub orice formă este un mod minunat de a reduce nivelul de cortizon.

2. Exersează meditația sau atenția.

Orice tip de meditație sau exercițiu de concentrare poate scădea nivelul de cortizol. Chiar și câteva respirații adânci în mijlocul unei zile de muncă agitată pot reduce anxietatea și reduce de asemenea hormonul stresului.

O bună practică, simplu de exersat, este că, atunci când începi să te simți stresat în orice fel, să faci 10 sau 15 respirații adânci, în timp ce corpul se relaxează.

Acordând o atenție mărită corpului și minții noastre, folosim o practică extrem de benefică în reducerea unei multitudini de efecte negative, mentale sau fizice. Desigur, acest fapt reduce în mod evident nivelul de cortizol.

3. Conectează-te la ceilalți.

Cercetătorii de la universitatea John Hopkins au descoperi o legatură între izolarea socială și creșterea nivelului de cortizol la șoareci.

Se crede că indivizii cu predispoziție spre boli mentale, care sunt izolați social în adolescență, sunt mai predispuși la riscul de dezvoltare a unui comportament anormal mai târziu în viață.

Acest studiu confirmă ceea ce mulți oameni de știință știau deja: legătura dintre oameni este importantă pentru sănătatea mintală și fizică, la orice vârstă.

Legătura cu familia, prietenii și legăturile intime sunt toate benefice diminuării stresului, și prin urmare reducerii nivelului de cortizol.

4. Râzi.

Râsul este cel mai bun medicament. De câte ori am auzit acest lucru de-a lungul vieții noastre?

Dr. William Fry, un psihiatru comportamental care a studiat efectele râsului pe o perioadă mai mare de 30 de ani, afirma că râsul este indisolubil legat de o mulțime de beneficii mentale și fizice.

Un astfel de beneficiu al râsului este efectul pozitiv asupra nivelurilor de hormoni de stres.

Studiile arată că a avea simțul umorului, râsul și frivolitatea sunt toate benefice pentru reducerea nivelurilor de cortisol și a altor hormoni de stres.

5. Ascultă muzică.

Destul de mulți dintre noi au experimentat proprietățile muzicii de a ne îmbunătăți starea.

Este ceva legat de ascultarea unui cântec favorit și de a te simți mai bine făcând asta.

Se dovedește că există un motiv chimic pentru acest lucru: muzica crește numărul de endorfine și reduce nivelul de stres al hormonilor din creier.

6. Mănâncă sănătos.

Anumite alimente, ca de exemplu ouăle, peștele, carnea macră, semințele de in, citricele, fructele de pădure și frunzele verzi pot ajuta la reducerea nivelului de cortizol.

O altă idee bună pentru diminuarea stresului și reducerea nivelului de cortizol este aceea de a mânca 5 mese pe zi. Asta ajută la stăpânirea foamei și reduce pofta de mâncăruri în exces, pofta care rezultă din nivelurile ridicate de cortizol.

În final, implementarea unei diete bazate pe multe fibre și proteine va ajuta la reducerea hormonilor de stres. Diminuarea carbohidraților complecși (zahar) este o altă idee care, pusă în practică, ține nivelurile ridicate de cortizol la depărtare.

7. Mult somn.

Aceasta este relativ simplu de explicat. Nedormitul (7 spre 9 ore pe noapte) produce un răspuns negativ sistematic al organismului.

Suntem predispuși la tulburări cognitive și avem reacții mai puternice față de mediul înconjurător – amândouă lucrurile sunt foarte rele pentru stres.

Este important să stabilim o rutină de somn. Experții în somn recomandă să mergeți la culcare și să vă treziți la aceeași oră în fiecare zi, incluzând weekend-urile.

Este la fel de importantă păstrarea dormitorului numai pentru activități legate de somn. În alte cuvinte, fără tablete, telefoane sau laptop-uri.

 

Sănătate și stare de bine

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

 

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate