Ascultă Radio România Cluj Live

Tentativă de lovitură de stat în Turcia

UPDATE 17 iul, ora 7.30:

turcia harta
Foto: turcia harta

Articol editat de , 16 iulie 2016, 07:25 / actualizat: 17 iulie 2016, 7:28

Guvernul Turciei afirmă că deţine controlul în ţară după tentativa de lovitură de stat lansată vineri de o facţiune a armatei turce.

Rămân, însă, multe întrebări fără răspuns în ce priveşte securitatea şi stabilitatea în Turcia. Preşedintele turc, Recep Erdogan, îl acuză pe un rival al său, clericul Fethullah Gulen, care trăieşte în exil în Statele Unite, că se află în spatele puciului eşuat.  Acesta a  negat însă  orice fel de implicare şi a declarat că oricine ar fi putut să pună la cale încercarea de răsturnare a guvernului de la Ankara.

Sâmbătă seara, mii de turci, cântând şi fluturând drapele, au inundat aseară  străzile principalelor oraşe din Turcia, exprimându-şi sprijinul pentru guvernul turc. Principala piaţă din Istanbul, Taksim Square, s-a umplut de persoane, care scandau  „Nici ţara, nici democraţia nu ne poate fi luată de soldaţi”.  Demonstranţii au cerut pedeapsa cu moartea împotriva celor implicaţi în tentativa de lovitură de stat, dar preşedintele Erdogan a declarat că numai Parlamentul poate să decidă asupra acestei chestiuni.

Potrivit datelor oficiale, cel puţin 265 de oameni au fost ucişi, dintre care 161 de civili, iar alţi aproximativ 1.500 au fost răniţi în violenţele  de vineri seară.

Aproape  3.000 de militari au fost arestaţi în legătură cu tentativa de lovitură de stat. Printre ei se află şi ofiţeri de rang înalt, precum comandantul Corpului 3 al Armatei I turce, Erdal Ozturk, comandantul Armatei a II-a, Adem Huduti, şi adjunctul său, Avni Angun.

Autorităţile turce au anunţat că 2.745 de judecători şi cinci judecători ai Curţii Supreme au fost îndepărtaţi din funcţie. În Turcia a fost introdusă legea marţială şi restricţii de circulaţie.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Premierul de la Ankara, Binali Yildirim, a declarat că 161 de persoane au fost ucise şi 1.440 rănite în timpul tentativei de lovitură de stat din Turcia iar până la această oră, au fost arestaţi peste 2800 de militari care au participat la tentativa de lovitură de stat.

Ciocniri între pucişti şi forţele loiale guvernului au avut loc la Ankara şi Istanbul, iar agenţia oficială Anadolu transmite că a fost atacat, cu elicoptere şi armament greu, şi hotelul de pe litoralul Mării Egee în care se afla preşedintele Recep Tayyip Erdoğan.

tentativa de lovitura de stat in Turcia

Turcia

 

Prim ministrul Yildirim a afirmat că militarii implicaţi în complot ar face parte dintr-o structură loială clericului Fettullah Gülen, aflat de mai mult timp în conflict cu preşedintele Recep Tayyip  Erdoğan şi a avertizat că orice ţară care îl va sprijini pe acesta va fi considerată în stare de război cu Turcia.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE: Ministerul de Externe anuntă că, în contextul evenimentelor în desfășurare în Turcia, a fost constituită o Celulă de criză în cadrul Ministerului, care va analiza atât cele mai eficiente modalităţi de a acorda asistenţa consulară cetățenilor români aflați in Turcia care vor solicita acest lucru, cât şi implicațiile politice ale evenimentelor în cauză.

Ministerul de Externe cere românilor aflați în Turcia sa evite orice deplasare care nu este absolut necesară. Mae precizeaza ca evolutia situației rămâne imprevizibilă iar prudența și înțelegerea sunt esențiale pentru a preîntâmpina riscurile de securitate.

UPDATE: Se relateaza ca oamenii, in special sustinatori ai presedintelui Erdogan, au inceput sa se adune in Piata Taksim din Istanbul si in centrul Ankarei, si ca armata incearca sa impuna ordinea in conditiile in care a anuntat la televiziunea de stat aplicarea legii martiale.

Altii cauta sa se aprovizioneze cu benzina si alimente, formand cozi de masini pe strazile din marile orase turcesti.

 

RRA

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

UPDATE: Potrivit BBC, care publica si o fotografie cu presedintele Erdogan inconjurat de ziaristi, acesta se afla in concediu in statiunea Marmaris de la Marea Mediterana.

presedintele Erdogan

UPDATE: Evenimentele din Turcia au fost analizate şi de secretarul de stat american, John Kerry şi de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Șefii diplomaţiilor rusă şi americană, Serghei Lavrov şi John Kerry, au declarat la finalul convorbirilor de 11 ore de la Moscova, că nu dispun de detalii privind evenimentele din Turcia.

Ministrul rus de externe a subliniat necesitatea de a se evita orice fel de confruntări sângeroase şi de a rezolva toate problemele în cadrul constituţional, în timp ce secretarul de stat american a declarat că nu comentează situaţia, dar speră ca în Turcia să fie stabilitate, pace şi continuitate. Serghei Lavrov a cerut cetăţenilor ruşi din Turcia sa nu părăsească locuinţele până la clarificarea situaţiei. (Corespondentul RRA la Moscova, Alexandr Beleavsk)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE 9:11 – Şeful Statului Major eliberat de pucişti şi dus într-un loc sigur

Şeful Statului Major al armatei turce, generalul Hulusi Akar, a fost eliberat de militarii pucişti care îl ţineau la o bază aeriană situată la periferia Ankarei şi dus într-un loc sigur, au transmis posturile de televiziune turce.

Soarta generalului, înlocuit puţin mai devreme cu un alt general al armatei, deoarece Akar s-a dovedit incapabil să-şi îndeplinească atribuţiile, a devenit un mister, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan declarând că nu ştie unde este ţinut acesta.  www.afp.com

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE 9:05    –   60  de persoane, dintre care civili și polițiști, au fost ucise la Ankara. 

Preşedintele Erdogan a declarat sâmbătă dimineața, 16 iulie, că el rămâne cu „poporul” său și nu se duce nicăieri. 

754 de militari au fost arestaţi, cinci generali şi 29 de colonei au fost demişi din funcţie la ordinul ministrului de interne, Efkan Ala.

400 de români au cerut asistenţă la MAE, în urma evenimentelor din Turcia.

________________________________________________________________________________________

lovitura de stat in Turcia

Turcia/sursă foto: www.aljazeera.com

UPDATE 8:45 – Preşedintele rus le-a cerut instituţiilor statului să se concentreze pe securitatea cetăţenilor ruşi aflaţi în Turcia

Preşedintele rus, Vladimir Putin, le-a cerut instituţiilor statului să se axeze pe asigurarea securităţii cetăţenilor ruşi aflaţi în Turcia, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale Ruse.

Preşedintele a dispus măsurile ce se impun, solicitând instituţiilor să se concentreze în mod special pe securitatea cetăţenilor ruşi şi crearea condiţiilor necesare pentru revenirea acestora în ţară, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale Ruse, citat de Agenţia de presă TASS.
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a cerut ca populația să iasă în stradă pentru a-l sprijini. Televiziunea publică a anunţat că Turcia se află în prezent sub controlul „Consiliului pentru Pace”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdoğan i-a acuzat de tentativa de lovitură de stat pe susținătorii clericului musulman Fethullah Gülen, aflat în Statele Unite.

RADOR/www.russian.rt.com

 

UPDATE 8:40 – Grecia sprijină guvernul ales al Turciei (premierul elen)

Grecia sprijină guvernul ales al Turciei, au transmis oficialii de la Atena oficialilor de la Ankara, în noaptea de vineri spre sâmbătă, informează media elenă.

Consilierii diplomatici ai premierului grec, Alexis Tsipras, au avut convorbiri cu consilierii președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan, în care şi-au exprimat sprijinul Greciei pentru guvernul constituțional și ales al țării sale, relatează Radio SKY, preluat de premierul Tsipras pe contul său de pe Twitter. Grecia a trimis un mesaj de sprijin pentru democrația din Turcia, mesaj în care condamnă lovitura de stat, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului elen, Olga Gerovasili.

Radio SKY reamintește că un astfel de mesaj pentru Ankara a fost transmis anterior, noaptea trecută, de președintele american, Barack Obama.

RADOR/www.beta.rs

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE: 8:00

tentativa de lovitura de stat in Turcia2

Turcia

Cel puțin 6o de persoane- între care civili și politisti- și-ar fi pierdut viața iar alte âateva sute au fost rănite în ciocnirile din timpul tentativei de lovitură de stat la Ankara și Istanbul.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a solicitat păstrarea calmului, a îndemnat la reținere și a cerut să fie respectate instituțiile democratice și Constituția țării. La rândul său, secretarul de stat american, John Kerry i-a telefonat ministrului de externe al Turciei pentru a sublinia sprijinul Statelor Unite pentru guvernul de la Ankara ales în mod democratic.

 

București FM

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Fethullah Gülen

Fethullah Gülen

Fethullah Gülen, inamicul declarat al preşedintelui Erdogan, condamnă cu fermitate tentativa de lovitură de stat!

Am suferit multe lovituri de stat militare în ultimii 50 de ani şi consider extrem de jignitor faptul că sunt acuzat că am vreo legătură cu această tentativă. Resping categoric aceste acuzaţii, a indicat într-un comunicat dl.Gülen, care a fost acuzat de dl. Erdogan că are legătură cu soldaţii pucişti.

Condamn tentativa de lovitură de stat militară din Turcia în termenii cei mai duri, a declarat dl. Gülen, 75 de ani.

Instaurarea unui guvern nu trebuie să se facă decât în urma unui proces electoral liber şi corect, a scris el.

Preşedintele turc l-a acuzat pe predicator, care trăieşte izolat într-o regiune muntoasă din statul american Pennsylvania (nord-est) din 1999, că ar fi instigatorul acestui puci. Totuşi, cei doi au fost aliaţi în trecut, atunci când dl. Erdogan a profitat de reţeaua d-lui Gülen pentru a-şi consolida puterea. Dar acesta din urmă a devenit „inamicul public numrul unu” al omului forte al Turciei după un scandal de corupţie de la sfârşitul anului 2013, scandal care a afectat cercul intim al preşedintelui.

De atunci, dl. Erdogan îl acuză pe imam că ar fi pus la punct un „stat paralel” menit să-l dea jos de la putere, acuzaţie pe care „güleniştii” o neagă hotărât.

RADOR/www.afp.com

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

lovitura de stat in Turcia

lovitura de stat in Turcia

 

Tentativă de lovitură de stat şi alertă de securitate în Turcia: 42 de persoane, dintre care civili și polițiști, au fost ucise la Ankara.

Armata a introdus legea marţială şi interdicţii de circulaţie, iar preşedintele Erdogan ar fi părăsit ţara şi cere azil în Germania, notează MSNBC. Pe de altă parte, potrivit Reuters, președintele Erdogan ar fi  declarat în această dimineaţă că el rămâne cu „poporul” său și nu se duce nicăieri.

Prim-ministrul turc Binali Yildirim a ordonat  armatei să doboare avioanele și elicopterele aflate în mâinile militarilor puciști, iar 120 de oameni au fost arestaţi.

Două partide de opoziţie denunţă lovitura de stat militară, exprimând susţinere pentru Administraţia Recep Tayyip Erdogan, relatează presa turcă..

Ţara este guvernată în prezent de un „consiliu pentru pace” care va garanta securitatea cetăţenilor, anunţă armata.

O explozie puternică a avut loc, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, în centrul capitalei, Ankara.  Potrivit CNN-Turk, deflagraţia a avut loc la sediul Televiziunii publice turce, aflată sub controlul armatei. Elicoptere şi avioane militare au survolat la joasă altitudine oraşele Ankara şi Istanbul.

Preşedintele Erdogan, susţine că lovitura de stat militară este coordonată de simpatizanţii clericului musulman Fethullah Gulen, adversarul său care locuieşte în Statele Unite.

Armata turcă argumentează că a fost necesară preluarea puterii pentru că Administraţia Erdogan a periclitat statul de drept şi democraţia turcă.

MAE recomandă turiştilor şi celorlalţi cetăţeni români aflaţi pe teritoriul Turciei să nu părăsească locaţiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate, şi să se informeze în permanenţă asupra evoluţiei situaţiei interne.

 

Redacţia

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Stirea zilei miercuri, 6 martie 2024, 09:26

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu

Șoferii de autocamioane care doresc să tranziteze frontiera dintre România și Ucraina prin punctul de la Halmeu, au de așteptat în prezent...

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Stirea zilei marți, 5 martie 2024, 14:26

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România. Marți, 5 martie, a pornit primul utilaj pentru forajul...

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Stirea zilei miercuri, 14 februarie 2024, 08:42

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor

Mai multe instituţii – printre care şi DIICOT – investighează atacul cibernetic care a afectat activitatea a 25 de unităţi medicale...

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Stirea zilei marți, 13 februarie 2024, 06:00

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România

Marți, 13 februarie, va fi Ziua mondială a Radioului, mijloc de informare pe care UNESCO îl apreciază ca pe o parte esențială a vieții...

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 13:23

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]

UPDATE: ora 13.35 Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Spitalul din Sighetu Marmației se numără printre...

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 09:29

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor

La şedinţa de săptămâna trecută PSD şi PNL nu au reuşit să ajungă la o înţelegere. Cea mai vehiculată variantă este ca în 9 iunie,...

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor
Stirea zilei vineri, 9 februarie 2024, 12:07

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]

UPDATE: ora 16.14 România este pregătită pentru orice decizie în procesul privind Roşia Montană, dă din nou asigurări premierul Marcel...

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]
Stirea zilei joi, 8 februarie 2024, 12:02

Comasarea alegerilor – o nouă rundă de discuții în coaliția de guvernare [UPDATE]

UPDATE: ora 18.00 Liderii PSD şi PNL nu au ajuns la o concluzie finală în privinţa comasării alegerilor, în urma şedinţei de coaliţie...

Comasarea alegerilor – o nouă rundă de discuții în coaliția de guvernare [UPDATE]