Ascultă Radio România Cluj Live

690 de ani de la prima atestare scrisă a orașului Sighet – festival de muzică și artă medievală și folk

690 de ani de la prima atestare scrisă a orașului Sighet – festival de muzică și artă medievală & folk (19-21 august 2016)

690 de ani de la prima atestare scrisă a orașului Sighet – festival de muzică și artă medievală și folk

Articol editat de , 31 iulie 2016, 09:51 / actualizat: 1 martie 2017, 14:00

Anul acesta, Sighetu Marmației aniversează 690 de ani de la prima atestare scrisă a orașului. Pentru a marca această dată importantă în istoria orașului era necesară organizarea unui eveniment cât mai grandios, o sărbătoare cu parfum de epocă dar și cu momente care să reprezinte Sighetul zilelor noastre. Ținând seama că, de câțiva ani, vara au loc două evenimente artistice cu o largă participarea, cea mai bună soluție de a marca 690 de ani de la prima atestare scrisă a orașului este organizarea sub acest generic a unui festival de muzică și artă medievală și o gală de muzică folk, expoziții cu tematică diferită, simpozioane și activități cultural-artistice pentru toate categoriile de vârstă, pentru toți sighetenii. Pentru a se evita risipa din bugetul public, activitățile clturale din acest an au fost regândite și restructurate, păstrându-se elementele care au căpătat tradiție, reprezentative pentru spațiul cultural sighetean.

Astfel în perioada 19 – 20 – 21 august se vor marca „690 de ani de la prima atestare scrisă a orașului Șighetu Marmației” organizând în jurul acestui eveniment un Festival de Muzică și Artă Medievală și Folk, care să îmbine cele două componente Aeternus Maramorosiensis și Floare de Colț (organizate în ultimii patru ani). Pe lângă asigurarea unui conținut complex, în concordanță cu evenimentul sărbătorit, aceasta înseamnă mai puține cheltuieli, sponsori mai mulți, dintre care amintim doar doi din cei mai importanți: Kaufland România și Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, care s-au implicat financiar în acest proiect cultural.

Evenimentul va debuta pe data de 19 august la “Palatul Prefecturii Comitatului Maramureș”, adică la „Curtea Veche” unde, Primăria și Consiliului Local vor organiza în „Sala Oglinzilor” o adunare solemnă cu ocazia împlinirii a 690 de ani de la prima atestare scrisă a orașului Sighetu Marmației. La acestă manifestare vor participa și cetățenii de onoare ai municipiului, foști primari și foști membri ai Consiliului Local, personalități ale vieții economice, sociale și culturale din comunitate. Se dorește a fi un moment solemn, unde să se vorbească despre ce a fost orașul în cei 690 de ani, dar și ce va fi pe viitor Sighetu Marmației. În aceeași zi va avea loc vernisajul expoziției “Maramureșul ancestral și veșnic”, o retrospectivă a pictorului Aurel Dan, pe care o găzduiește de la ora 17.00 Muzeul Maramureșului, de pe strada Bogdan Vodă, iar la Biserica Reformată va avea loc un recital de Muzică Simfonică ”Sz. M. Muzik”, unde își dau concursul profesorii: Ioan Szekely, Chifor Monica, Malicski Cristian, Andreica Claudiu și invitații lor.

Ziua de sâmbătă, 20 august, va avea două componente: partea ce ține de “Festivalul Medieval Aeternus Maramorosiensis” care, în acest an, va fi realizată în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Istoriei și Artei Medievale ”Lupus Dacus” (de la Curtici) și cu Fundația „Moroșanca”. Manifestările vor începe la ora 14.00 pe Aleea Pietonală cu Marea paradă a festivalului. Traseul va fi: Aleea Pietonală, Bogdan Vodă, Piața 1 Decembrie 1918 cu revenire în Tabăra Medievală, care în acest an va fi amenajată în Parcul Central. Scena Festivalului Medieval va fi amenajată în zona cu flori, unde sighetenii știu că a fost stație de taxi. Pe podiumul de aici va debuta la 14.30 Școala de muzică medievală (cum să înțelegem mai bine muzica medievală). De la ora 15.00 vor fi dansuri medievale, prezentate de grupul „Maxi Dance”. De la ora 15.30 va fi atelier-școală de dansuri medievale pentru domițele din public. În paralel, pe aleea din Parcul Central, la ora 15.00, sub genericul ”Ciocnirea titanilor” vor avea loc lupte medievale între cavaleri neînfricați. La ora 16.00 vor fi concursuri interactive pentru public, organizate de Asociația pentru Promovarea Istoriei și Artei Medievale ”Lupus Dacus”, iar de la 16.30 ”O zi în satul medieval”, cu vizită la expoziția „Medievalum” – o expoziție de arme, armuri și dispozitive de tortură, corturi și baldachine medievale, povestiri despre cavaleri și ierarhia cavalerească și viața unui cavaler în epoca medievală, prezentate de Andrei Moț. De asemenea, se va desfășura ”Magia Naturalis”, unde se va vorbi de teologia, filosofia, matematica, geometria, alchimia din epoca medievală, prezintă pr.prof. Tudor Budeanu. Într-o altă zonă a parcului vor fi organizate ateliere de creație pentru copii, coordonate de prof. Carina Buteanu. De la ora 18.00 sighetenii vor participa la ”Medievalul pe înțelesul tuturor – savoare și gust”, delicatesuri medievale oferite de “nobilii bucătari”, care vor găti exact cum se gătea în epocă, cu recuzita de rigoare (bucatele vor fi oferite contra cost, pentru a se menține o ordine firească). La ora 18.00 va fi ”Turnirul Cavalerilor” – lupte full contact. Ziua medievală se va încheia cu un concert “Lupus Dacus” pe scena mare din parc unde, de la 19.30 se va defășura Gala Folk ”Floare de Colț”. În prima seară vor urca pe scenă: Drăguș Ioan Darius, Gheorghe Ștețca, Adrian Ivanițchi, Cătălin Condurache și invitații lui, Ilie Stepan și Horea Crișovan cu invitații lor, Alexandru Andrieș, Ducu Bertzi & frends. Prezintă actorul Adrian Păduraru.

Duminică, 21 august, în jurul orei 14.00 se va relua Festivalul Medieval, de data aceasta cu o paradă în zona străzii Iuliu Maniu, între Liceul „Regele Ferdinad” și Centrul Cultural. Pe podiumul din parc va avea loc un concert „Lupus Dacus” iar de la 15.00 se va prezenta ”Dansul ielelor”, coregrafia prof. Deneș Cosovan, costume Ileana Vassiliev. La ora 15.30 vor fi dansuri medievale oferite de domnițe de la curțile regale, coordonator Deneș Cosovan. În acest an, vor fi implicați mai mulți sigheteni în festival, o prezență inedită vor fi „Cnezii Maramureșului” și domnițele care vor fi și gazde și care se vor implica în toate activitățile din aceste zile. Pe aleea din parc va continua ”O zi din satul medieval”, unde vor fi activități similare zilei precedente, cu concursuri cavalerești și povești amuzante. La 15.30 va fi ”Medievalum”, expoziție în aer liber, unică în România, unde vor fi prezentate instrumente de tortură, instrumente muzicale, arme medievale și dispozitive de protecție din epoca medievală. La ora 16.00 se reia ”Magia Naturalis” cu pr. prof. Tudor Budeanu, ateliere de creație diverse pentru copii, lupte cavalerești și școala de lupte cavalerești de la ora 17.00 unde își dau concursul ”Cnezii de Maramureș”, iar doritorii vor fi inițiați în tainele luptelor de gen. De la ora 17.00 ”Gust, miros, savoare” – delicatețuri medievale și concursuri interactive pentru cei prezenți.
În Parcul Central va mai avea loc un recital „Lupus Dacus” de la 18.45, iar de la 19.30 din nou un concert al invitaților la Gala ”Floare de Colț”, care-i propune în a doua seară pe: Ilinca Pleș, Anca Corneștean, Nicolae Boico (toți trei din Sighetu Marmației), Octavian Bud (din Satu Mare), Emeric Imre (din Cluj),”Ecoul” (în formula consacrată), Cosmin Vaman, Alexandru Andrei & trupa SPAM și în încheiere Vasile Șeicaru.

Un eveniment special va avea loc în ziua de 19 august când Ducu Bertzi și prietenii săi, împreună cu actorul Adrian Păduraru și câțiva artiști locali, vor susține, sub înaltul patronaj al Consulatului General al Ucrainei de la Cernăuți, al Primăriei Slatina și Asociației Maramureșenii, un concert folk în parcul din orășelul Slatina din dreapta Tisei. Este o premieră pe care românii din dreapta Tisei o așteaptă, urmând ca apoi să vină și ei la Festival în număr cât mai mare.

Pe tot parcursul acestor evenimente vor fi deschise expoziții: la muzeul de Etnografie – expoziția pictorului Aurel Dan, tot la Muzeu va fi o expoziție de arme albe și de foc (inițiativa prof. Gheorghe Todinca, directorul muzeului), o serie de expoziții temporare legate de Maramureșul de altă dată, o expoziție a pictorului Vasile Moldovan; la Casa Muzeu ”Ioan Mihalyi de Apșa” – Breslele sighetene și la Centrul Cultural, o expoziție de pictură a artistului Ioan Muntean, organizată de Cenaclul de Pictură a Centrului Cultural Sighetu Marmației sub genericul ”Forme ancestrale”.
În spațiul din fața cinematografului din centru vor fi expuse produse realizate de: sculptorii Florin Teleptean și Gheorghe Popovici, de olărit- Ilie Tripon, pictură de Gherard Erdei, icoane – Viorel Pârvulescu și Pal Leiel, bijuterii făcute manual Anca Pop, Ileana Borlean, Tania Manole, Rebeca Dan, Cristina Știopei, Alexandra Joicaliuc, lumânări făcute manual Alina Teleptean, goblen Andreea Solomaier și multe altele.

În acest an autoritățile locale au dat o mai mare atenție atragerii de sponsori pentru a se cheltui cât mai puțin din banul public, acordând tot sprijinul organizatorilor.

Evenimentul se va desfășura sub înaltul patronaj al Primăriei și Consiliului Local Sighetu Marmației.

Comunicat de presă Centrul Cultural Sighetu Marmației
Manager, Spiridon Pralea

 

Radio Sighet

Puteți asculta Radio Sighet și on line AICI

Aleea de la piața agroalimentară din Sighet este în reabilitare [AUDIO]
Știri miercuri, 10 aprilie 2024, 10:38

Aleea de la piața agroalimentară din Sighet este în reabilitare [AUDIO]

Aleea de la piață se închide pentru lucrări, precizează primăria municipiului Sighetu Marmației. Circulația rutieră și pietonală este...

Aleea de la piața agroalimentară din Sighet este în reabilitare [AUDIO]
Se caută profesori voluntari la Centrul de zi Acasă Sighet
Știri miercuri, 10 aprilie 2024, 10:24

Se caută profesori voluntari la Centrul de zi Acasă Sighet

Este nevoie de ei pentru organizarea de ateliere de limbi străine engleză, franceză germană, italiană, spaniolă, desen, pictură, dans.  ...

Se caută profesori voluntari la Centrul de zi Acasă Sighet
Șezătoare în Muzeul Satului
Știri marți, 9 aprilie 2024, 12:58

Șezătoare în Muzeul Satului

La această întâlnire vor participa meșteri populari din Sighet și împrejurimi, care îi vor învăța pe  participanți câteva din secretele...

Șezătoare în Muzeul Satului
Încep lucrările la primul pasaj rutier suprateran din Maramureș
Știri luni, 8 aprilie 2024, 10:12

Încep lucrările la primul pasaj rutier suprateran din Maramureș

În aceste zile se realizează lucrări de foraje care colectează date geologice și geotehnice, esențiale în execuția pasajului.   Forajele...

Încep lucrările la primul pasaj rutier suprateran din Maramureș
Știri vineri, 5 aprilie 2024, 13:19

Autobuzele electrice, de un real ajutor pentru transportul public de călători [AUDIO]

  În plus au scăzut costurile de exploatare și mentenanță, realizându-se astfel importante economii, a precizat Gabriel Filipciuc,...

Autobuzele electrice, de un real ajutor pentru transportul public de călători [AUDIO]
Știri vineri, 5 aprilie 2024, 10:32

Maramureș – Controale la pensiuni și restaurante

  În primul trimestru al anului 2024, au fost verificate un număr de 63 de de obiective, fiind constatate 370 de deficiențe pe linia...

Maramureș – Controale la pensiuni și restaurante
Știri joi, 4 aprilie 2024, 13:15

Caritate, cultură, medicină preventivă [AUDIO]

Cele două asociații au colaborat încă din primele momente ale declanșării războiului din Ucraina și au reușit să devină de un real ajutor...

Caritate, cultură, medicină preventivă [AUDIO]
Știri joi, 4 aprilie 2024, 12:59

SIGHET – Aleea de la piață se închide pentru lucrări

Restricția intră în vigoare de luni, 8 aprilie și va fi în vigoare pe durata a cel puțin o săptămână, existând posibilitatea prelungirii...

SIGHET – Aleea de la piață se închide pentru lucrări