Ascultă Radio România Cluj Live

Cutremur de 6,2 grade în Italia. Cinci români au murit, iar alţi 18 sunt daţi dispăruţi

UPDATE ora 20 –  Numărul românilor daţi dispăruţi după cutremurul din Italia a ajuns la 18, potrivit ultimelor date ale Ministerului de Externe.

Cutremur de 6,2 grade în Italia. Cinci români au murit, iar alţi 18 sunt daţi dispăruţi

Articol editat de Andreea Leonid, 24 august 2016, 07:37 / actualizat: 25 august 2016, 20:49

Tot joi, numărul românilor răniţi a crescut la 5, alţi 5 români şi-au pierdut viaţa.

Ambasadorul României în Italia se află în zona în care s-a produs cutremurul. Una dintre echipele consulare mobile s-a deplasat la mai multe adăposturi unde se află români afectaţi de seism, pentru a le elibera pe loc şi gratuit documente de călătorie celor care au solicitat repatrierea.

Ministrul de externe, Lazăr Comănescu, a dispus şi activarea de urgenţă a fondului special aflat la dispoziţia celulei de criză, pentru a acoperi, dacă familiile cer acest lucru, costurile de repatriere a corpurilor neînsufleţite ale românilor care au murit în seismul din Italia.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

UPDATE ora 15.00 – Alţi trei români şi-au pierdut viaţa în urma seismului de marţi dimineaţă din Italia – transmite Ministerul de Externe de la Bucureşti.

Până la acest moment bilanţul provizoriu arată că au murit cinci cetăţeni români, iar 11 sunt încă daţi dispăruţi.

Ministerul precizează că verificările continuă, iar echipa consulară mobilă aflată pe teren acţionează în coordonare cu autorităţile italiene şi face toate demersurile pentru a stabili dacă printre victime se află şi alţi cetăţeni ai ţării noastre.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE, 25 august ora 8:

Bilanţul cutremurului din centrul Italiei a crescut în ultimele ore – 247 de morţi, sute de răniţi şi peste 2500 de oameni au rămas fără locuinţe, potrivit datelor Agenţiei italiene a Protecţiei Civile.

Iar autorităţile se asteaptă ca situatia să se agraveze, întrucat zeci de oameni sunt înca daţi dispăruti. Echipele de salvare sunt într-o cursă contracronometru pentru găsirea supravieţuitorilor printre ruine. Peste 4500 de oameni au săpat printre dărâmături la lumina reflectoarelor.

Seismul cu magnitudinea 6 s-a produs la mică adâncime şi a distrus trei mici localităţi dintr-o regiune muntoasă aflată la nord-est de Roma. În zonă sunt mulţi români, iar corespondentul Radio România relatează că printre victime ar fi mai multe tinere din ţară.

La Bucureşti, ministerul de Externe a confirmat oficilal până acum decesul unui singur român. Doi conaţionali au fost găsiţi printre răniţii din spitale, iar zeci de români îşi caută apropiaţii daţi dispăruţi, a spus pentru RRA purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe, Ionuţ Vâlcu:

……………………………………

UPDATE ora 19.00:
Un român a murit, doi sunt răniţi şi alţi 9 sunt daţi dispăruţi, în urma cutremurului de miercuri, 24 august,  din centrul Italiei.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
UPDATE ora 17.30:
Cel puţin 73 de oameni au murit în Italia, în urma puternicului seism, produs miercuri dimineaţă, anunţă presa locală.
Încă mai sunt multe persoane prinse sub darâmături, astfel că numărul victimelor ar putea creşte.
Ministerul de Externe de la Bucureşti a anunţat că, din informaţiile pe care le-a obţinut până acum de la autorităţile italiene, nu sunt români printre victimele seismului. Misiunile diplomatice ale României continuă însă demersurile de verificare, iar o echipă consulară de la Bolonia a ajuns deja în zona afectată de cutremur
MAE precizeaza că cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209. Apelurile sunt, in permanenta, redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE ora 14.00

       Bilanţul victimelor în urma cutremurului din Italia din această dimineaţă a crescut la 37 de morţi.  Alţi peste 100 de oameni au fost răniţi. Zeci de clădiri s-au prăbuşit şi multe persoane sunt încă prinse  sub dărâmături.

Protecţia Civilă a făcut publice trei numere de telefon la care pot suna cetăţenii în caz de urgenţă şi a fost lansat un apel de donare de sânge pentru victime.

         Seismul  puternic cu magnitudinea 6,2  a fost localizat de Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie în provincia Rieti, la câţiva kilometri de Accumoli, între Norcia şi Amatrice.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

UPADATE ora 11 -Numărul persoanelor decedate depășește 20, iar al răniților, 100.

………………………………………………….

UPDATE ora 8:00 – Mai multe clădiri s-au prăbuşit în centrul Italiei, după cutremurul cu magnitudinea 6,2 care s-a produs la primele ore ale dimineţii de miercuri, 24 august.

Cel puţin 6 oameni au murit, iar mulţi alţii sunt sub dărâmături.

Epicentrul seismului a fost în nord-estul Romei, la aproximativ 150 de kilometri, iar şocul i-a panicat pe locuitorii capitalei italiene.

Corespondentul RRA la Roma, Elena Postelnicu: Primul seism s-a înregistrat la ora locală 3:36 de minute cu o magnitudine de 6,2 la o adâncime de 10 kilometri, cu epicentrul la Accumoli, lângă Rieti, zonă considerată de altfel de înalt risc seismic. Au urmat alte cutremure. Toate s-au simţit nu numai în regiunile Umbria, Lazio, Toscana şi Abruzzo, ci şi în Campania la Napoli şi Salerno, Lombardia la Milano şi în Veneto la Padova şi Veneţia, deci chiar şi în nordul şi în sudul Italiei.

După primele informaţii cea mai afectată localitate este Amatrice, de unde, practic, primarul Sergio Pirozzi a declarat că jumătate din sat nu mai există, este în întregime sub moloz, sub ruine, un sat cu peste 2.600 de locuitori.

Foarte afectat este şi oraşul Norcia, de lângă Perugia. De la Roma, primul-ministru italian, Matteo Renzi, a anunţat că guvernul ţine legătura cu responsabilii agenţiilor de protecţie civile regionale. Un cutremur de magnitudine similară, din aprilie 2009, în oraşul L’Aquila, din regiunea Abruzzo, s-a soldat cu 309 morţi, 1500 de răniţi şi a provocat pagube în valoare totală de peste 16 miliarde de dolari.

RADOR

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

UPDATE ora 7.30 – Cutremurul a avut mai multe replici, toate puternice, a anuntat Departamentul de Protectie Civila din Italia.

Seismele au afectat mai multe localitati din apropierea epicentului localizat la Perugia: Accumoli, Pescara del Tronto – unde doi oameni au murit, Amatrice – oras in care s-au inregistrat pagube materiale importante.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade a avut loc miercuri dimineaţă în Italia, la Perugia. Primarul oraşului Amatrice a declarat pentru un post de radio că jumătate din oraş a fost dărâmat”.

Cel puţin 6 oameni au murit, iar mulţi alţii sunt sub dărâmături, conform BBC.

La Roma, cladirile s-au zguduit puternic timp de 20 de secunde, potrivit La Republica.

 

Redacţia

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Stirea zilei miercuri, 6 martie 2024, 09:26

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu

Șoferii de autocamioane care doresc să tranziteze frontiera dintre România și Ucraina prin punctul de la Halmeu, au de așteptat în prezent...

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Stirea zilei marți, 5 martie 2024, 14:26

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România. Marți, 5 martie, a pornit primul utilaj pentru forajul...

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Stirea zilei miercuri, 14 februarie 2024, 08:42

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor

Mai multe instituţii – printre care şi DIICOT – investighează atacul cibernetic care a afectat activitatea a 25 de unităţi medicale...

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Stirea zilei marți, 13 februarie 2024, 06:00

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România

Marți, 13 februarie, va fi Ziua mondială a Radioului, mijloc de informare pe care UNESCO îl apreciază ca pe o parte esențială a vieții...

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 13:23

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]

UPDATE: ora 13.35 Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Spitalul din Sighetu Marmației se numără printre...

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 09:29

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor

La şedinţa de săptămâna trecută PSD şi PNL nu au reuşit să ajungă la o înţelegere. Cea mai vehiculată variantă este ca în 9 iunie,...

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor
Stirea zilei vineri, 9 februarie 2024, 12:07

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]

UPDATE: ora 16.14 România este pregătită pentru orice decizie în procesul privind Roşia Montană, dă din nou asigurări premierul Marcel...

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]
Stirea zilei joi, 8 februarie 2024, 12:02

Comasarea alegerilor – o nouă rundă de discuții în coaliția de guvernare [UPDATE]

UPDATE: ora 18.00 Liderii PSD şi PNL nu au ajuns la o concluzie finală în privinţa comasării alegerilor, în urma şedinţei de coaliţie...

Comasarea alegerilor – o nouă rundă de discuții în coaliția de guvernare [UPDATE]