Ascultă Radio România Cluj Live

Ultima moară pe apă de pe râul Iza

Există în România câteva locuri care au o încărcătură specială, pe lângă peisajele impresionante pe care ni le oferă sunt locuri cu suflet, rădăcini și oameni frumoși. Un astfel de loc am descoperit în comuna Săcel din judeţul Maramureş, acolo unde trei generaţii de morari au făcut să funcţioneze ultima moară pe apă de pe râul Iza.

Ultima moară pe apă de pe râul Iza

Articol editat de cristina.rusu, 28 august 2016, 06:00

Datând de la mijlocul secolului al XIX-lea, moara este moștenirea familiei Mecleș.

Aceasta a aparținut unor evrei care au vândut-o bătrânului Mecleș, mulțumiți de loialitatea și de calitățile de gospodar ale acestuia.

Povestea celei mai vechi mori ne-o spune Dănilă Mecleş, morarul de pe Iza:

Îmi amintesc cum, odată, la o sărbătoare, o plâns tata şi mi-o zîs : „dacă tu te duci la şcoală mai departe, tăt se va distruge aici ca şi la ăilalţi colegi”. Când am auzît asemenea vorbe m-o legat sufletu’ de tata, şi-am rămas în continuare să am grijă de moară. Am început să lucrez în moară de la 7 ani şi dacă nu făceam ceva bine, tata mă bătea cu clopu’, nu cu varga, purtam frică şi aşe am învăţat meserie. Azi mai bine, mâini mai bine… nu-i uşor,… moara e costisitoare, nu aduce câştig ci pierderi, da … am pasiunea asta cât trăiesc eu să aud că apa vine pă părău,… când nu vine apa eu îs surd aşa ca şi cum n-aş avea urechi. (Dănilă Mecleș, morar)

Morăritul nu este o muncă uşoară. Este un întreg lanţ de operaţiuni care trebuie să se deruleze până când făina devine de bună calitate.

Un lucru important este şi şlefuirea pietrelor de moară care se face din două în două luni după un procedeu numai de morarul Dănilă ştiut.

Oamenii vin la moara lui Dănilă şi de la 50 de km să macine porumb şi grâu. Este sigura moară pe apă funcţională din zonă.

În curtea morarului am descoperit și un fel de mașină de spălat, mai bine zis, vâltoarea care mestecă în forța apei în cădere cergi, țoale şi covoare.

Vâltoarea are două roluri: spală şi prelucrează cergile din nou. 100 de ani ţine o cergă din asta, dar munca nu este apreciată. Lumea plecă în străinătate şi vine cu alte idei şi ce zîce:” tu ai rămas în urmă „… şi mă doare că mă jigne’.

Îmi pare rău că nu am la cin’ să las mai departe această tradiţie, deşi am doi copii nu vre’ nici unu’ să se ocupe de moară, i-am învăţat meserie… ştiu aici să lucreze, ştiu mulge vaca, ştiu toarce, ştiu ţese dar mai uşor lucră ei la serviciu pă care îl au.

În domeniul ăsta nu poţi forma omul cu teorie, numai practic. Am nepoţi şi mă rog de ei… haidaţi mă, ajutaţi-mă pentru bani! Nu vrea nimeni să mă ajute şi cunosc meserie, da’ nu le place…(Dănilă Mecleș, morar)

Valtoare

În interiorul morii am descoperit şi o mașinărie nemţească de scărmănat lâna.

Gata scărmănată și descâlcită, lână este preluată de a doua mașinărie cu mai mulți tamburi care, de fapt, presează lâna și o aranjează în valuri ca niște suluri.

Apoi caierul se așază pe furcă și este pregătit pentru tors, iar lâna gata toarsă va fi transformată de războaiele de țesut și mâinile dibace al maramureșencelor în cuverturi și țoale de toată frumusețea.

Un adevărat muzeu funcțional al tradițiilor satului maramureșean am descoperit în gospodăria lui Dănilă Mecleş.

Vorbele şi emoţia morarului rămân întipărite în mintea şi sufletul fiecărei persoane care-i trece pragul.

 

Rodica Tulbure

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir