Ascultă Radio România Cluj Live

Tot mai mulți părinți refuză vaccinul copiilor. Motivul…?!

În România, refuzul vaccinării reprezintă refuzul unui tratament medical adecvat din punctul de vedere al sistemului sanitar și al Ministerului Sănătății, responsabil de implementarea schemei de vaccinare.

vaccin

Articol editat de Carmen Sas, 28 septembrie 2016, 06:00

În Județul Cluj, tot mai mulți părinți refuză vaccinul copiilor.

Din 2014, odată cu modificarea calendarului și programului național de vaccinare, în România, activitatea de imunizare a trecut din grija școlii în cea a medicului de familie.

Vaccinarea copiilor la medicul de familie are și aspecte pozitive, dar și negative. Pe de-o parte, decizia corespunzătoare fiecărui caz în parte poate fi luată mai obiectiv, iar pe alta, într-o campanie școlară era posibilă vaccinarea unui număr mai mare de copii susține Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Cluj, Mihai Moisescu.

Medicul de familie cunoaște anturajul celui care-l are pe listă, cunoaște familia, îi cunoaște antecedentele patologice, ceea ce face mai ușor luarea deciziei.

Dezavantajul pentru medicul de familie că este mult mai dificil de ai mobiliza la vaccinare pe copiii mai mari, iar dezavantajul este că într-o campanie școlară ar putea prinde mult mai rapid acel număr de copii care erau eligibili la vaccinare.      

Vaccinarea, la nivel global, poate duce la eradicarea unor boli. Tocmai pentru că sunt atât de importante și consecințele atât de mari, vaccinurile sunt și trebuie făcute încă din copilărie.

Tot mai mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii, iar această decizie, în multe dintre situații are urmări foarte grave.

În județul Cluj, respectând media națională, vaccinarea ar trebui făcută în proporție de 95%, însă realitatea, în acest moment, dovedește un procent de 81%, a mai precizat Mihai Moisescu.

Din păcate crește refuzul părinților de a-și vaccina copiii, deși acest act medical este dovedit științific că este benefic, să nu ne uităm mai departe decât introducerea vaccinului antihepatită B în România care a fost la 1 octombrie 1995. Noi aveam o morbiditate de 7-8%, actualmente avem o morbiditate de 3,4%. Ca să nu mai vorbim de poliomielită cu virus sălbatic, ca atare nu mai putem vorbi de sechele post poliomielită. Nu mai avem difterie, tot datorită programelor de vaccinare. Toate acestea și-au dovedit eficiența.

Dacă nu te gândești la alții te gândești la binele copilului tău. Programul de vaccinare se bazează și pe acea imunitate de grup. Vaccinând o proporție adecvată dintr-o colectivitate de peste 95%, cei 5% care nu pot beneficia de acest act medical sau care nu reacționează în modul corespunzător post vaccinare sunt protejați de această imunitate de grup.

Prin refuz de vaccinare, prin neprezentare și prin neaplicarea acestuia în mod consecvent, continuu, duce ca imunitatea de grup, soldații de periferie să fie din ce în ce mai puțini, iar în interior să crească numărul celor receptivi, ceea ce se explică și prin găsirea acelor goluri, copii nevaccinați și apariția acestor focare epidemice de rujeolă.

Acoperirea vaccinală la nivelul județului Cluj este la 81%, în mod normal trebuie să fie la 95%.                 

Modul în care funcționează un vaccin este un subiect destul de complex, care, în general, depășește cunoștințele acumulate în timpul școlii, lucru valabil în majoritatea intervențiilor medicale și tratamentelor medicamentoase.

Atitudinile împotrivă vaccinări copiilor sunt un fenomen ciudat, atâta timp cât programul național de vaccinare este aplicat gratuit de specialiști încă din 1960.

Tu, părintele din 2016, ai fost vaccinat când ai fost copil?

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir