Ascultă Radio România Cluj Live

Gala Excelenței clujene – 221 de elevi premiați

Sala Auditorium Maximum a Casei Universitarilor din Cluj-Napoca a fost marți seara (27 septembrie) plină până la refuz. Părinți, bunici, profesori, oficialități i-au aplaudat și felicitat pe elevii care au reprezentat județul Cluj la concursuri naționale și internaționale în anul școlar 2015-2016. Nu mai puțin de 221 de elevi clujeni, de la clasa a lll-a, până la cei care au devenit, din această toamnă, studenți, au primit distincția de excelență în  educație și au fost recompensați cu premii în bani, datorită sprijinului financiar oferit, la fel ca și în alți ani, de Consiliul Județean Cluj.

Gala Excelenței clujene – 221 de elevi premiați

Articol de dan.mosoiu, 29 septembrie 2016, 06:00 / actualizat: 29 septembrie 2016, 12:17

Fost elev la Liceul de Informatică ”Tiberiu Popoviciu”, astăzi student la Informatică-Engleză, însebastian_nechita cadrul UBB Cluj, Sebastian Nechita a fost răsplătit, pentru performanțele sale, cu Marele Premiu de Excelență.

Am participat la Olimpiada Națională de Informatică unde am luat medalia de argint, după care m-am calificat în lotul național și am prins o competiție internațională, e vorba de COI, Olimpiada de Informatică a Europei Centrale. Sunt țări care stau mai bine decât noi, dar, totuși, suntem și noi în top, acolo sus, printre cele mai bune țări în domeniul Informaticii.

Imediat după Festivitatea de premiere, am discutat cu câțiva dintre elevii de excepție ai Clujului.

Eu am fost la Olimpiada de limba maghiară și la cea de matematică, națională și internațională. Iubesc toate materiile, dar în special maghiara și matematica. Mai greu a fost la Olimpiada de matematică. (Ambarus Egyed Agnes, Liceul Unitarian ”Janos Zsigmond”)

Eu am fost la Matematică (Internațională) și la Religie (faza Națională). N-am fost niciodată până acum la Religie, dar m-am gândit că pot să încerc. A fost greu, deoarece a trebuit să învăț mai multe capitole din Biblie. (Garfield Adrienne, Liceul Unitarian ”Janos Zsigmond”)

Am fost premiat pentru calificarea în lotul lărgit la Biologie. Cum este biologia? Îți trebuie multă pasiune! Dacă o ai, totul merge foarte simplu. Trebuie să sacrifici mult timp pentru a ajunge la performanță, dar eu zic că e frumos și merită. (Vlad Tripon, Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu”)

Eu am obținut Premiul al doilea la Olimpiada Națională de Biologie și m-am calificat pentru Olimpiada Internațională care ar fi trebuit să aibă loc vara aceasta, în Vietnam, însă din cauza evenimentelor din Tolimpici_biologieurcia, a loviturii de stat, a trebuit să ne întoarcem în țară, dar suntem de drept calificați în anul următor. Multă lume mă întreabă cât trebuie să înveți ca să ajungi la aceste rezultate… Depinde de programul de la școală, trebuie să faci un echilibru între școală și Olimpiadă. Aici cred că e cheia succesului. Dincolo de toate acestea, încerc să-mi fac timp și pentru mine, îmi place să cânt la chitară, să ies cu prietenii, îmi place fotografia. (George Maior, Liceul Teoretic ”Avram Iancu”)

Și eu tot la Biologie am obținut Premiul întâi la Olimpiada Națională și m-am calificat în lotul lărgit pentru Olimpiada de Științe a Uniunii Europene, EUSO. În clasa a Vll-a am fost prima dată la Olimpiadă și mi-a plăcut, am cunoscut persoane care m-au ajutat și am mers mai departe. (Monica Bălănescu, Colegiul Național ”Emil Racoviță”)

Am obținut și eu Premiul întâi la Olimpiada de Biologie și am fost admis în lotul național lărgit pentru Olimpiada Internațională. Ce se întâmplă la lot? Ne întâlnim primii 20 din țară, în urma unui examen pentru lot, și două săptămâni ne pregătim la cursuri cu profesori de la Universitate, după care mai susținem un examen. Primii 4 se califică la etapa internațională. (Alexandru Necula, Colegiul Național ”Emil Racoviță”)

Mă numesc Farcaș Adrian Alin Ioan, sunt în clasa a X-a la Colegiul de Muzică ”Sigismund Toduță”. Am obținut premiul întâi la Olimpiada de Studii Teoretice. Teorie muzicală, da. A fost destul de ușor.

Inspectorul școlar general Valentin Cuibus a ținut să-i felicite, și prin intermediul nostru, pe acești copii care strălucesc, an de an, la concursurile naționale și internaționale.

E deja o tradiție la noi, ne-am propus în urmă cu patru ani să recompensăm performanța. Evident, acești copii muncesc nu pentru aceste premii, ci muncesc în primul rând pentru ei. Cred, însă, că este foarte important să-i recompensăm, să le arătăm că această muncă nu este în zadar. Sigur, aici avem sprijinul Consiliului Județean cu care am lucrat impecabil în toți acești ani. Chiar dacă unii vor considera că folosesc cuvinte mari, acești copii sunt cei care trebuie să construiască Clujul, dar și această țară. Sunt copii care muncesc enorm, merită felicitările noastre pentru asta, merită felicitări profesorii lor, fără de care n-ar fi putut ajunge unde sunt acum. Și nu în ultimul rând merită felicitări părinții. Au fost aproape de școală și au înțeles că educația nu poate fi făcută numai de către școală, ci doar în parteneriat cu familia.

Săptămâna viitoare, mai exact în 5 octombrie, o dată cu celebrarea Zilei Educației, vor fi premiați și cei aproape 200 de profesori care i-au pregătit pe acești elevi de excepție.

 

Dan Moșoiu

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Reportaje joi, 21 martie 2024, 14:39

O monografie sentimentală despre Radio Cluj

Cu prilejul celebrării a 7 decenii de funcționare, Radio Cluj a găzduit miercuri, 20 martie, în sala de spectacole Vasile Rebreanu, lansarea...

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
Reportaje joi, 21 martie 2024, 06:00

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească

Acest autovehicul este un produs sport, de lux, având preţul de aproape jumătate de milion de euro. Florin Dehelean, unul dintre membrii echipei...

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
În culisele unui festival de artă pentru copii
Reportaje miercuri, 20 martie 2024, 06:00

În culisele unui festival de artă pentru copii

Am stat de vorbă cu membrii juriului, dar şi cu unii dintre cei mai mici concurenţi:   – Câţi ani ai? – 5 ani. – Şi ce...

În culisele unui festival de artă pentru copii
Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje marți, 19 martie 2024, 06:00

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]

Rețeaua România Remarcabilă își propune să deschidă asemenea puncte în toate cele 12 comune din cele șase județe în care activează....

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje luni, 18 martie 2024, 06:00

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson

Michael The Show vine cu orchestră live şi dansatori, cu costume şi aranjamente care amintesc de concertele regelui muzicii pop şi cu unul din...

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]

Supereroi suntem noi. În cele mai neașteptate sau normale situații. Cel puțin așa reiese din cea mai recentă piesă pe care ne-o aduc clujenii...

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză

A fost până în 2019 un rai al entomologilor; de atunci condiţiile s-au mai înăsprit, rămâne totuşi cea mai bună opţiune pentru cei care...

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză
Reportaje vineri, 15 martie 2024, 06:00

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla

Un studio de radio nu poate exista fără vocile de la microfon, care însă au nevoie de departamentul tehnic, oamenii care știu să facă aceste...

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla