Ascultă Radio România Cluj Live

Se așteaptă noi reguli pentru after school-uri. Clujul nu are „Școală după școală”

Școala după școală sau programul After School, cum se mai cunoaște, va avea în curând noi limite de funcționare. În urma mai multor sesizări, la nivel național, la Ministerul Educației se pregătesc noi reguli pentru desfășurarea activității și încasarea banilor.    

Se așteaptă noi reguli pentru after school-uri. Clujul nu are „Școală după școală”

Articol de Alina Vingan, 30 septembrie 2016, 06:00

Față de anul trecut, asociațiilor de părinți li se cere o implicare mai mare în vederea asigurării unui parteneriat pentru aceste programe de after school, iar pe de altă parte, actualul statut al elevului responsabilizează și mai mult cadrele didactice pe toată durata activităților desfășurate de copii, în spațiile școlare.

Ordinul prin care s-a aprobat metodologia de organizare a Programului „Şcoala după şcoală” a fost emis în 2011 de către Daniel Petru Funeriu, ministrul educației la acea vreme urmează să fie schimbat.

În normele de aplicare, valabile încă s spune că organizarea programului școlii de după școală se face pe baza unui regulament intern, al fiecărei unitați de învățământ.

Conform textului, programul se poate organiza în spațiile disponibile din propria unitate de învățământ sau în alte școli, iar finanțarea lui se poate face: din bugetul local, din fonduri europene sau naționale, din activități școlare și extrașcolare, donații, sponsorizări sau prin suportul financiar al  părinților și al organizaţiilor neguvernamentale.

În mai multe județe din țară au apărut diverse situații mai mult sau mai puțin legale de încasare a acestor bani de către cadrele didactice.

În județul Cluj, chiar dacă nu au fost semnalate cazuri concrete în acest sens, a existat de curând controale care au vizat și această problemă, after school-urile.

Rezultatul este unul pozitiv pentru imaginea Inspectoratului Județean Cluj, reiese din declarația adjunctului șefului inspectoratului, Mariana Pop. Tot ea a precizat că în județul Cluj nu există nicio solicitare de funcționare a unui astfel de program și, ca atare, ceea ce noi cunoaștem a fi after school este, în realitate o activitate realizată individual, de fiecare cadru didactic și la înțelegere cu părinții.

Așteptăm noua metodologie care să reglementeze, din nou, forma de  implementare și organizare a acestui tip de învățământ. Până acum, în județul Cluj nu am avut nicio solicitare pentru desfășurarea acestui program, Școala de după școală, după această metodologie, publicată în 2011.

Pe de altă parte, părinții și asociațiile de părinți decid cu privire la orice activitate desfășoară copii lor, după programul școlar.

Am avut și noi controalele noastre, în județul Cluj, care au făcut referire și la acest program, dar s-a constatat ceea ce știam deja, că nu există nicio unitate în care să se desfășoare acest tip de program, după metodologia menționată anterior. (Mariana Pop, inspector școlar adjunct al județului Cluj)

În Cluj Napoca, primăria, proprietarul cădirilor în care funcționează majoritatea școlilor, nu a solicitat chirie pe sălile de clasă, pe perioada desfășurării activităților de after school. În același timp, învățătoarele care susțin astfel de programe și-au deschis PFA și au încasat banii, cu chitanță, în baza unui contract încheiat cu unitatea de învățământ.

 

Alina Nechita

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir