Ascultă Radio România Cluj Live

Eliminarea Taxei Radio-TV îi va costa dublu pe romani, afirmă Ministrul Finanţelor Publice!

Anca Dragu, Ministrul Finantelor Publice, avertizeaza din nou că impactul bugetar al eliminării de la 1 ianuarie 2017 a celor 102 taxe nefiscale, aşa cum propune liderul PSD Liviu Dragnea, este IN REALITATE de 1,6 miliarde de lei, adică DUBLU faţă de estimarea iniţiala.

anca_dragu_ministrul-finantelor-publice
Foto: Anca Dragu

Articol editat de Carmen Sas, 20 octombrie 2016, 09:43 / actualizat: 20 octombrie 2016, 12:37

Anca Dragu a insistat şi că deficitul bugetar de anul viitor nu trebuie să depăsească 3 la sută din PIB.

Anca Dragu pentru Radio Romania: Nu cred ca cineva va aproba un buget cu o depăşire a plafonului.
Trebuie discutat în contextul elaborării bugetului pe 2017, dar vreau să precizez faptul că aceste taxe nu au legătură cu Codul Fiscal; toate sunt taxe prevăzute în alte legi speciale. Numai taxa pentru eliberarea cazierului fiscal are legătură cu Codul nostru Fiscal, dar acesta a fost deja eliminat încă din 2015.

Dealtfel si societatea civila avertizeaza clar: acest proiect de lege VA AFECTA GRAV functionarea independenta a radioului si a televiziunii publice, pe langa faptul ca va afecta bugetul Romaniei cu sume enorme!
Vezi AICI integral parerea ActiveWatch, a Centrului pentru Jurnalism Independent şi a Convenţiei Organizaţiilor de Media despre riscul de a aservi politic serviciile publice de radio si tv!

Proiectul de lege iniţiat de social-democratul Liviu Dragnea, care prevede tăierea a 102 taxe nefiscale, între care şi taxa radio-tv, a trecut de prima cameră sesizată, Senatul, la doar o săptămână după lansarea în circuitul parlamentar.
Proiectul a ajuns, între timp, la Camera Deputaţilor, unde astăzi a primit un aviz în Comisia Juridică.

Mâine documentul va intra în dezbaterea Comisiei de Buget Finanţe, iar marţea viitoare, grupul parlamentar al PSD speră ca proiectul să fie votat în plenul Camerei Deputaţilor, conform Radio Romania Actualitati.

Dealtfel şi EBU (European Broadcasting Union) spune raspicat ca Taxa Radio-TV este modalitatea CEA MAI STABILĂ, TRANSPARENTĂ şi ADAPTABILĂ pentru finanţarea posturilor publice la nivel european!

Deşi se discută intens despre legitimitatea sa, taxa pentru serviciile audiovizuale furnizează două treimi din veniturile posturilor publice membre ale EBU (Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune).

Într-un nou raport al Media Intelligence Service (MIS), se constată că taxa este modalitatea cea mai stabilă, transparentă şi adaptabilă pentru finanţarea posturilor publice. Iar pentru cetăţeni este mult mai convenabilă, orice abonament la televiziunile cu plată costând circa 137 euro pe an.

Luând în calcul inflaţia, se poate afirma că taxele radio şi TV au crescut doar cu 1,5% în decursul ultimilor şase ani (2010-2015) în ţările membre EBU, dar, de fapt, s-au micşorat cu 3,9% în statele UE. În ultimii ani, taxele au fost adaptate în mai multe ţări pentru a se ţine cont de noile modalităţi de consum ale televiziunii şi radioului. Din septembrie 2016, de exemplu, taxa din Marea Britanie acoperă nu doar televiziunea în direct, ci şi programele ce pot fi vizionate la BBC iPlayer. Italia şi-a reformat taxele radio şi TV pentru a lupta contra fraudei de 31%, gospodăriile păltind în prezent respectivele taxe împreună cu factura de gaz şi electricitate, deşi taxa se bazează în continuare pe posesia unui televizor şi doar computerele dotate cu tuner sunt taxate.

Nivelul taxei este corelat cu performanţele radiourilor şi televiziunilor publice. Raportul arată că în ţările cu un tarif mai mare, radiodifuzorul public are tendinţa să acopere o parte mai mare din piaţă. Pe de alta parte, în ţările în care posturile publice sunt de bună calitate, se observă un mai mare randament al încasării taxei, ceea ce sugerează faptul că taxa este legată direct de sprijinul publicului faţă de respectivul radiodifuzor.

Roberto Suárez Candel, şeful MIS din cadrul EBU, declara că Taxa stabileşte o legatură directă între radiodifuzor şi publicul său, ceea ce face ca respectivul să devină mai responsabil faţă de acesta. Posturile publice ar trebui să conştientizeze această corelare, să comunice mult mai activ cu cetăţenii pentru a-i determina să plătească taxele, demonstrând în permanenţă, prin conţinuturile furnizate, prin importanţa şi impactul lor, că au o contribuţie esenţială în societate, conform Radio Romania Resita.

 

Bucureşti FM

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Aleea de la piața agroalimentară din Sighet este în reabilitare [AUDIO]
Radio Sighet miercuri, 10 aprilie 2024, 10:38

Aleea de la piața agroalimentară din Sighet este în reabilitare [AUDIO]

Aleea de la piață se închide pentru lucrări, precizează primăria municipiului Sighetu Marmației. Circulația rutieră și pietonală este...

Aleea de la piața agroalimentară din Sighet este în reabilitare [AUDIO]
Se caută profesori voluntari la Centrul de zi Acasă Sighet
Radio Sighet miercuri, 10 aprilie 2024, 10:24

Se caută profesori voluntari la Centrul de zi Acasă Sighet

Este nevoie de ei pentru organizarea de ateliere de limbi străine engleză, franceză germană, italiană, spaniolă, desen, pictură, dans.  ...

Se caută profesori voluntari la Centrul de zi Acasă Sighet
Șezătoare în Muzeul Satului
Radio Sighet marți, 9 aprilie 2024, 12:58

Șezătoare în Muzeul Satului

La această întâlnire vor participa meșteri populari din Sighet și împrejurimi, care îi vor învăța pe  participanți câteva din secretele...

Șezătoare în Muzeul Satului
Încep lucrările la primul pasaj rutier suprateran din Maramureș
Radio Sighet luni, 8 aprilie 2024, 10:12

Încep lucrările la primul pasaj rutier suprateran din Maramureș

În aceste zile se realizează lucrări de foraje care colectează date geologice și geotehnice, esențiale în execuția pasajului.   Forajele...

Încep lucrările la primul pasaj rutier suprateran din Maramureș
Radio Sighet vineri, 5 aprilie 2024, 13:19

Autobuzele electrice, de un real ajutor pentru transportul public de călători [AUDIO]

  În plus au scăzut costurile de exploatare și mentenanță, realizându-se astfel importante economii, a precizat Gabriel Filipciuc,...

Autobuzele electrice, de un real ajutor pentru transportul public de călători [AUDIO]
Radio Sighet vineri, 5 aprilie 2024, 10:32

Maramureș – Controale la pensiuni și restaurante

  În primul trimestru al anului 2024, au fost verificate un număr de 63 de de obiective, fiind constatate 370 de deficiențe pe linia...

Maramureș – Controale la pensiuni și restaurante
Radio Sighet joi, 4 aprilie 2024, 13:15

Caritate, cultură, medicină preventivă [AUDIO]

Cele două asociații au colaborat încă din primele momente ale declanșării războiului din Ucraina și au reușit să devină de un real ajutor...

Caritate, cultură, medicină preventivă [AUDIO]
Radio Sighet joi, 4 aprilie 2024, 12:59

SIGHET – Aleea de la piață se închide pentru lucrări

Restricția intră în vigoare de luni, 8 aprilie și va fi în vigoare pe durata a cel puțin o săptămână, existând posibilitatea prelungirii...

SIGHET – Aleea de la piață se închide pentru lucrări